Recenzie „Sabriel” (Vechiul Regat #1) de Garth Nix

by | Feb 14, 2016 | Beletristică, Fantezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SABRIEL (VECHIUL REGAT #1) ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Garth Nix este un scriitor de origine australiană ale cărui scrieri sunt încadrate în sfera romanelor fantastice pentru copii şi adolescenţi, cele mai notabile fiind seriile the Old Kindom (tradusă în limba română sub numele de Vechiul Regat), Seventh Tour şKeys of the Kingdom.

Din cele patru serii de romane ce le are la activ Garth Nix, în limba română s-a tradus şi s-a publicat doar seria Vechiul Regat. Din această serie, în România s-au publicat volumele Sabriel, Lirael și Abhorsen. Deşi, iniţial, Vechiul Regat a apărut ca o trilogie, pe parcurs s-a mai îmbogăţit cu încă un volum, Clariel, volum încă nepublicat în limba română.

Lumea făurită de autorul Garth Nix este alcătuită, pe de o parte, de un tărâm plin de magie, Vechiul Regat, pe de altă parte, plin de tehnologie, Ancelstierre.

În timp ce Vechiul Regat mişună de magie, vrăjitorie şi un iz antic de legendă, Ancelstierre abundă de tehnologie, maşinării făurite de oameni şi o modernitate lipsită de magie si mistic. Despărţite de un Zid cele două tărâmuri par complet separate unul de celălalt; magia nu funcţionează în Ancelstierre, iar tehnologia, precum maşinile, telefoanele etc., sunt complet nefolositoare în Vechiul Regat. Pot exista diferenţe substanţiale chiar şi la nivel de fus orar şi schimbări meteorologice, dacă în Vechiul Regat este iarnă, posibil ca în Ancelstierre să fie primăvară, şi nu numai.

În această lume ciudată, cititorul o cunoaşte pe Sabriel, viitoare moştenitoare a rangului de Abhorsen. Născută în Vechiul Regat, orfană de mamă încă din pruncie şi fiică a lui Abhorsen, singurul necromant care îi călăuzeşte pe morţi către somnul de veci, creşte şi este educată la Colegiul Wyverly, din Ancelstierre. Acest colegiu deşi aparţine Ancelstierre- ului, este înconjurat de unde magice din Vechiul Regat fiind la o distanţă de câţiva kilometri de Zidul ce- l desparte de acesta. Aici, Sabriel învaţă atât despre magia din Vechiul Regat cât şi despre tehnologia din Ancelstierre. În ceea ce priveşte tainele necromanţiei, ele sunt dezvăluite în timpul rarelor vizite ale tatălui său, precum şi din Cartea Morţilor, carte dată din generaţie în generaţie de la un Abhorsen la altul.

Traiul liniştit se schimbă în momentul în care primeşte brusc banduliera cu cei şapte clopoţei a tatălui ei, banduliera cu ajutorul căreia Abhorsen putea trimite morţii în somnul de veci şi care apărea la următorul Abhorsen în momentul în care celălalt nu se mai întorcea de pe Tărâmul Morţilor.  Mânată de dorinţa de a afla ce s-a întâmplat cu tatăl său, Sabriel porneşte în călătorie spre Vechiul Regat.

În această călătorie, descoperim un personaj cu caracter puternic, lipsit de fragilitatea tipic feminină. Sabriel nu este acel tip de personaj feminin care tot timpul trebuie sa fie salvată ci din contră, ea este în întregime eroina poveştii, omul ce salvează situaţia prin forţe proprii. Însoţită de pisica generaţiilor Abhorsen, Mogget, un spirit încătuşat de milenii în trup de felină şi apoi de Touchstone, cel încătuşat într-o statuie de sute de ani, salvat de eroină, Sabriel porneşte într-o misiune de salvare a cărei izbândă e mereu sub semnul întrebării.

Va reuşi Sabriel să-şi găsească tatăl, dar şi să treacă de toate forţele inamice ce-i vor sta în cale în lunga călătorie? Şi, mai ales, cum va învăţa tânăra Sabriel să fie un urmaş Abhorsen pe măsura predecesorilor?

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SABRIEL (VECHIUL REGAT #1)?

Vezi toată lista de cărți scrise de Garth Nix sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SABRIEL (VECHIUL REGAT #1) CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Sabriel (vechiul Regat #1)
Autor: Garth Nix
An apariție : 2007
Editura: RAO
Nr. Pagini: 412
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.02.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 2244 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments