Recenzie: “Lorelei” de Ionel Teodoreanu

by | Oct 29, 2019 | Beletristică, Dragoste, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA LORELEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Lorelei” de Ionel Teodoreanu este un roman de dragoste de un lirism impresionant. Deși o poveste de iubire, finalul este tragic. Cartea este un clasic românesc apărut inițial în anul 1936. O scriere cunoscută și îndrăgită de majoritatea dintre noi.

Nu citisem romanul în vremea adolescenței, așa cum ar fi ideal de lecturat

Dar l-am parcurs curioasă și emoționată zilele acestea. L-am găsit printre cărțile vechi ale mamei din biblioteca sa bogată. Și am zis că trebuie să îi dau o șansă cât mai curând.

Ionel Teodoreanu a mai scris și saga “La Medeleni”, “Ulița copilăriei”, dar și “În casa bunicilor” și “Hotarul nestatornic”. Fiecare dintre romanele scriitorului se transformă în lecturi de suflet datorită subiectelor dragi. Fiecare dintre aceste cărți ne aduc aminte fie de copilărie, cu bunicii, poveștile și inocența lor. Fie de dragostea pură sau prietenia adevărată și lipsită de interese.

Romanul “Lorelei” de Ionel Teodoreanu este structurat pe 7 părți în care este cuprinsă povestea a trei personaje

Cei doi protagoniști în jurul cărora se învărte mai mult acțiunea sunt Catul Bogdan și Lucia Novleanu. Un alt personaj important pentru ceilalți doi este Gabriela Nei, prietena cea mai bună a Luciei.

Catul Bogdan(Tuli) este un bărbat frumos, scriitor și profesor universitar din Iași. Atunci când merge cu trenul spre Galați, unde are un job temporar, el se îndrăgostește de copila Lucia, numită Luli. De-a lungul cărții, o vei întâlni pe fata și sub numele de Luli-boy, Luluța și Lorelei. Sentimentul lui Catul este împărtășit și de Luli. Așadar, fără prea mare zarvă, cei doi ajung să se căsătorească.

Dar farmecul scriitorului este pogorât și asupra Gabrielei, prietena lui Luli-boy

Însă ea se dă la o parte, bucurându-se pentru aceasta și admirându-i pe lângă aura de îndrăgostită și talentul literar. De altfel, Lorelei este pseudonimul literar al lui Luli, pe care doar ea și Gabriela îl cunosc.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ionel Teodoreanu

Ne este apoi prezentată luna de miere și viața împreună a celor doi tineri căsătoriți care se mută la Iași. Dar odată reveniți în țară, Tuli simte că s-a schimbat, că este prins între profesie, dragoste și pasiune. Și începe să o îndepărteze pe Luli de la el. Apoi, pentru că tânăra vede că s-a întâmplat ceva cu dragostea lor, începe un joc nevinovat. Talentul ei literar și prietena Gabriela vor fi implicate în asta.

Deși dragostea celor doi este împărtășită și consumată, finalul este unul dramatic

Adevărata iubire a lui Catul va dispărea în ceață la un moment dat, el îndrăgistindu-se de scrisorile celei care semnează Lorelei. Luli va dispărea din poveste iar în locul ei va apărea Gabriela, așa zisa Lorelei din scrisori.

Însă, Tuli își va da seama în cele din urmă că doamna Luli i-a fost iubirea vieții, tot ea întruchipând-o și pe Lorelei. Așadar, pe lângă un nefericit eveniment, se va mai produce o tragedie fix la sfârșitul romanului.

Părerile mele despre cartea “Lorelei” de Ionel Teodoreanu

Nu știu de ce, dar deși având o poveste emoționantă de dragoste, romanul nu m-a impresionat într-atât încât să vărs lacrimi. Sau să îmi pară rău pentru destinul personajelor. Nu am dorit ca Luli să ajungă cu Catul Bogdan. Mai degrabă am admirat stoicismul Gabrielei, care iubea în secret și era mai puțin în centrul atenției.

Ba mai mult, atunci când Ionel Teodoreanu povestea despre fericirea lui Luli cu Tuli al ei, eu eram nerăbdătoare să aflu ce mai face Gabriela. Oricum, toate personajele au viciile și hibele lor, despre unele aflând mai devreme, iar despre altele mai târziu. Cu toate acestea, recomand romanul de dragoste “Lorelei” de Ionel Teodoreanu și chiar îmi doresc să aflu și părerile altor cititori despre povestea aceasta dramatică.

Titlu: Lorelei
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 1986
Editura: EMINESCU, COLECțIA ROMANUL DE DRAGOSTE
Nr. Pagini: 301
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 29.10.2019
Nota recenzorului: 8/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments