Recenzie „Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty

de | dec. 15, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți, Suspans

marile minciuni nevinovate de liane moriartyCa și prima carte scrisă de Liane Moriarty pe care am citit-o, “Secretul soțului”, “Marile minciuni nevinovate” este o lectură ce mi-a ținut trează atenția pe toată durata ei. Deși nu îmi doream să se mai termine, în același timp voiam să ajung la final să aflu vinovații și să se facă dreptate.

În cartea „Marile minciuni nevinovate” e vorba de o comunitate mică dintr-un oraș de pe malul oceanului, din Australia

Totul începe de la grădiniță. Și rând pe rând, toți copiii și părintii acestora vor fi implicați într-o mare dramă.

Avem și 3 prietene. Madeline – mama amuzantă și bătăioasă. Celeste – mama de gemeni neastâmpărați, frumoasă și bogată cu o căsnicie aparent perfectă. Și Jane – mama singură nou venită, tristă și misterioasă.

Fiecare dintre aceste femei își trăieste propriile drame. Își are propriile secrete. Dar prietenia le va aduce pană la urmă la un numitor comun. Nici bărbatii lor nu sunt niște sfințișori. Și nici ceilalți părinti de la grădiniță sau vecinii.

Deși la început pare o atmosferă banală, într-o comunitate plictisită care iubește bârfele, aceasta se încinge odată cu începutul sezonului școlar. Madeline și Celeste sunt deja prietene foarte bune iar copiii lor se înțeleg între ei. Dar când la școală își face apariția o nouă mamă cu un băiețel care este învinuit pentru intimidarea celorlalți copii, cele două o iau sub aripa lor protectoare pe Jane. Așa se transformă în trioul de prietene care ar face orice una pentru cealaltă.

Dar deși sunt atât de bune prietene și nu le scapă nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor, femeile au fiecare secrete bine păzite. Dar și neliniști pe care nu și le împărtășesc una alteia.

Madeline este haioasă, foarte protectoare și pasionată de haine

Are un soț iubitor, o casă frumoasă și trei copii. Doi cu actualul soț și unul cu un fost iubit. Dar deși poate afișa o încredere mare în sine, ea încă nu îi poate ierta fostului partener ceva. Că a părăsit-o atunci când fiica lor avea doar câteva luni.

Și acum nebunia va fi și mai mare deoarece fostul apare în peisaj în același oraș, împreună cu actuala soție și cu propria fiică. Resentimentele o vor face pe Madeline să-și iasă din pepeni. Iar atmosfera din casă și scandalul de la școală vor agrava situația.

Celeste este frumoasă, bogată, are o casă imensă cu vedere spre plajă, un soț atrăgător și de succes și doi gemeni năstrușnici

Dar deși totul pare perfect în exterior, familia afișând numai partea pozitivă a traiului lor, în interior numai soții știu care este adevărata situație. Și nu este una deloc elegantă. Ba mai mult, și gemenii vor fi influențați de purtarea părinților. Chiar dacă adulții nu își vor da seama decât spre sfârșit cât de mult rău le-au făcut.

Jane este mămica tânără, singură, cu un trecut misterios despre care nu știe nimeni nimic

Ea ajunge să se împrietenească cu Celeste și Madeline. Are un băiețel drăguț și amabil, dar destul de introvertit. Ba chiar și mama are un aer temător. Ea pare că nu vrea deloc să fie în centrul atenției și parcă se teme mereu de ceva. Atunci când la grădiniță fiul ei este învinuit pentru brutalizarea unei fetițe, ea își apără copilul nevinovat iar prietenele ei îi țin partea.

Și de aici comunitatea se împarte în două. Cea de partea lui Madeline și a nevinovăției lui Ziggy. Și cea de partea Renatei, mama fetei intimidate, care l-a arătat cu degetul pe băiețel. De aici până la dezvăluirea adevăratului bătăuș și la descoperirea tuturor secretelor bine ascunse ale famiilor din oraș, nu mai este decât un pas.

Cartea “Marile minciuni nevinovate” de Liane Moriarty aduce în față o poveste de senzație despre părinți și copii, foști și foste, bârfe și o grămadă de secrete. Dar toate aceste minciuni vor crea pană la urmă rețeta perfectă a dezastrului.

Cartea “Marile minciuni nevinovate” mi-a plăcut nespus de mult, ca și cealaltă carte a scriitoarei din Australia. Le recomand pe amandouă iubitorilor de suspans. Și dacă tot vei citi romanul, ai face bine să vezi și serialul cu același nume difuzat de HBO.

Titlu: MARILE MINCIUNI NEVINOVATE
Autor: Liane Moriarty
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 536
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 934

Alte recenzii de la Liane Moriarty:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 12 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments