Recenzie „Memoriile unei gheișe” de Arthur Golden

Titlu: Memoriile Unei Gheișe
Autor: Arthur Golden
An apariție : 2006
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 504
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Andreea Chiuaru
Publicată la 17.06.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

ACUM GĂSEȘTI MEMORIILE UNEI GHEIȘE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Memoriile unei gheișe (2)Arthur Golden, autorul romanului Memoriile unei gheișe, deși s-a născut în Tennessee, s-a specializat în arta japoneză și are o diplomă în istoria artei obținută la Harvard. Romanul său de debut, „Memoriile unei gheișe” este unul dintre bestsellerurile secolului XXI. Numărul unu în topurile din Europa și America, romanul a fost tradus în peste 35 de limbi.

Cartea prezintă viața lui Chiyo, o fată dintr-o „căsuță cherchelită” dintr-un micuț sat japonez de pescari. Micuța Chiyo și sora ei mai mare, Satstu, nu duc deloc o viață ușoară. Cu o situație materială grea, un tata bătrân și o mamă bolnavă. Situația celor două se schimbă radical când Chiyo îl cunoaște pe domnul Tanaka, un afacerist local.

Romanul debutează cu o invitație adresată cititorului: „Să ne închipuim că noi doi am sta într-o încăpere liniștită, cu vedere spre grădină, sporovăind și sorbind din ceștile cu ceai verde, povestind ceva care s-a întâmplat cu multă vreme în urmă…”.

Întâlnirea cu domnul Tanaka este ceea ce Chiyo numește „cea mai frumoasă după-amiază din viața mea și totuși, cea mai nefericită.” De ce afirmă personajul acest lucru?

Ceea ce pare la început un blestem pentru micuța Chiyo, devine treptat o binecuvântare. Cititorul, la fel de neștiutor precum aceasta, este inițiat treptat în arta gheișelor. Romanul abundă în descrieri ale tradițiilor și explicații. Este, pe lângă o poveste, o carte plină de informații despre viața acestor femei, despre care majoritatea dintre noi știm mult prea puțin. Ce este o gheișă, care este procesul de formare sau cum se desfășoară o zi din viața uneia sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți afla citind romanul.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Arthur Golden.

Tocmai din acest motiv, cartea poate părea plictisitoare pentru cititorii care vor doar o poveste, nu și un background cultural al acesteia. Detaliile pot fi un impediment în lectură pentru cititorul neobișnuit cu acest tip de literatură.

„Memoriile unei gheișe” este, în orice caz, una dintre cărțile pe care merită să le citești într-o viață, alături de operele clasice ale literaturii universale, marii clasici români sau cărțile premiate cu Nobel.

Romanul are și o ecranizare din anul 2006, în regia lui Rob Marshall, care a primit premiul Globul de Aur, trei premii Oscar și trei premii Bafta.

ACUM GĂSEȘTI MEMORIILE UNEI GHEIȘE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

"Memoriile unei gheișe" este povestea unei fete și a procesului prin care trece pentru a deveni o gheișă. O poveste emoționantă, cu narațiune la persoana I și mici punți de legătură între personaj și cititor prin adresările la persoana a IIa. Povestea este captivantă și se citește ușor

Aspecte Negative:

Romanul oferă foarte multe detalii despre tradiția japoneză și despre viața gheișelor care pentru cititorul neobișnuit cu un astfel de background cultural pot părea plictisitoare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar augustin m.
  Reply

  …Frumos! In fraze putine sunt surprinse principalele coordonate de interes imediat si de estetica ale cartii…Si mie mi-a ramas in memorie expresia “casa cherchelita”, de o plasticitate formidabila, folosind-o uneori, pentru forta ei sugestiva, in limbajul colocvial cotidian. Nu subscriu ideii ca romanul poate parea plictisitor prin abundenta de detalii despre traditia japoneza – oricum, mie nu mi s-a parut! – , mai ales ca astfel de amanunte si imagini dintr-o cultura exotica, pentru noi, nu ne sunt oferite la tot pasul (am mai intalnit astfel de descrieri detaliate in “Shogun”). Sincer, mie mi-a placut mai mult cartea decat filmul, cu toate premiile lui obtinute.

  In concluzie, indemn si eu pe oricine sa nu-si refuze o placere estetica oferita de lectura acestei carti!

  • Avatar Andreea Chiuaru
   Reply

   Încerc să fiu cât se poate de obiectivă când spun că pot exista cititori cărora să nu le placă descrierile despre cultura japoneză. Ideea e că nu vreau să vin cu ideea că o carte este genială și să conving pe cineva să o citească, iar apoi respectivul să-mi reproșeze că a avut prea multe detalii sau a fost nu știu cum. I-am căutat un punct slab ca să marchez obiectivitatea prezentării. Ecranizarea nu mi-a plăcut nici mie.

POST A COMMENT.