Recenzie „Memoriile unei gheişe” de Arthur Golden

de | feb. 27, 2018 | Literatura Universală, Memorii, Recenzii cărți

„Cum ai crezut că o să fie viaţa de gheişă? Nu devenim gheişe pentru ca vieţile noastre să fie mulţumitoare. Devenim gheişe pentru că nu avem de ales.”

Memoriile unei gheişe, o carte remarcabilă scrisă de Arthur Golden, prezintă povestea lui Chiyo, o fată de nouă ani care s-a născut într-un mic sat pescăresc din Japonia anilor ’30… O fată care nu a avut oportunitatea de a decide asupra viitorului său, deoarece alţii s-au simţit îndreptăţiţi să o facă pentru ea din motive financiare.

Din cauza sărăciei cu care se confruntă familia ei, Chiyo este vândută unei okiya dintr-un cartier din Kyoto pentru a fi iniţiată în artele seducţiei şi pentru a deveni o gheişă.

„Ne trăim viaţa ca apa care curge la vale, mergând într-o direcţie până când ne izbim de ceva care ne forţează să găsim un nou curs.”

În cultura japoneză, o gheişă reprezintă imaginea femeii desăvârşite care posedă frumuseţe, eleganţă, talent, inteligenţă şi, nu în ultimul rând dorinţa de a distra un bărbat. Iar, prin a distra, înseamnă a-şi etala cunoştinţele dobândite în anii de instruire din şcoala de gheişe… sau ceea ce numesc ei arte: dansul, cântatul la un instrument tradiţional, ceremonia ceaiului, chiar şi banala conversaţie însoţită de numeroasele ritualuri executate impecabil.

Ce este o gheişă? O dorinţă şi o plăcere extravagantă. Un capriciu costisitor al bărbaţilor cu o putere financiară. O bijuterie strălucitoare care se mişcă şi vorbeşte.

„Acum înţelegeam lucrul pe care-l trecusem cu vederea: nu era important să devii gheişă, ci să fii gheişă. Să devii gheişă… nu reprezenta un scop în viaţă. Dar să fii o gheişă… vedeam acest lucru ca pe o treaptă către altceva.”

Odată ajunsă la vârsta potrivită, Chiyo va trebui să se dezică de vechea identitate şi să îşi asume noul rol care îi va schimba destinul şi să devină gheişa Sayuri. Totuşi, oricât de perfectă ar fi imaginea care o arată lumii, în spatele ei se ascund multe suferinţe şi răni nevindecate încă de la o vârstă fragedă.

 „Acum ştiu că lumea noastră nu e cu nimic mai durabilă decât un val care se ridică din ocean. Oricare ar fi chinurile şi triumfurile noastre, oricât de mult am suferi, mult prea curând se împrăştie toate, ca tuşul prea subţire pe hârtie.”

Titlu: MEMORIILE UNEI GHEIŞE
Autor: Arthur Golden
An apariție : 2016
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 504
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2144

Alte recenzii de la Arthur Golden:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments