Recenzie „Micul prinț”, de Antoine de Saint-Exupery

de | dec. 10, 2021 | Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Recenzii cărți

Nu putem nega următorul fapt – toți suntem copii în înveliș de-adulți. Copilăria a fost și este o parte importantă din viața fiecăruia, iar visurile și dorințele de atunci le purtăm cu noi prin ani, mai puțin inocența, naivitatea și bunătatea.

Citind, am văzut cum puritatea, pe care eroul nostru o stăpânește atât de bine, se îndepărtează din ce în ce mai mult de noi, adulții, pe care am pierdut-o și care prezintă deja o calitate de care abia ne amintim, însă lectura acestei cărți mi-a reamintit-o ca pe ceva atât de frumos, fiind o putere pe care o dețin toți copiii, dar care, sub greutatea anilor și a presiunii din jur, piere.

„Nu cunoaștem decât ceea ce îmblânzim.”

E deja un lucru știut că vârsta și înțelepciunea nu neapărat vin mână-n mână și Exupery aduce exemplul perfect în acest sens – pe Micul nostru prinț, care, deja dând dovadă de o înțelepciune firavă dar sigură, ne arată cu degetul ceea ce am devenit și ce am pierdut.

Am spus „Micul nostru prinț”, deoarece acesta e oglinda copilului din noi, în timp ce noi cei de acum suntem niște rămășițe al, probabil, versiunii noastre perfecte, o desăvârșire și inocență de care ne-am lăsat, fărâmă cu fărâmă, înaintând pe drumul frenetic al lumii nemiloase cărei trebuie să-i facem față zilnic, altfel vom fi striviți de mai marii, mai cruzii, mai puternicii, dar mai orbii, mai surzii, mai întunecații care abia așteaptă să lăsăm garda jos.

Am citit „Micul prinț” în franceză, în rusă, în română, am ascultat-o în rusă și voi continua să-l recitesc în diverse limbi, formate și ediții ori de câte ori voi fi în cumpănă livrească, căci bunătatea și frumusețea acestei cărți sună la fel în orice limbă, la orice vârstă, oricând. Această mică frescă a opusului ce suntem creată de Exupery e exact ce am nevoie an de an, la care revin cu drag și frică, iar fiecare relectură se transformă într-un refugiu, într-o reamintire a ceea ce am fost și a ceea ce nu voi mai fi.

„Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic.

Cumpără lucruri de-a gata, de la neguțători.

Cum însă nu există neguțățori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”

O carte atât de mică a avut un impact enorm asupra întregii lumi, inspirând filme, piese de teatru, desene animate, anime etc. Ilustrațiile autorului au devenit deja un fapt recunoscut și însoțesc aproape toate edițiile „Micului prinț”. Pe undeva fantastic sau absurd, textul și personajele lui Exupery vor fi mereu de actualitate. O actualitate tristă și înnegurată în care orice licăr de lumină poate face diferență.

„Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit.”

Pentru mic și mare, „Micul prinț” nu are vârstă, el nu face nicio distincție de niciun fel. Citiți-o copiilor sau împreună cu copiii, voi, cei care nu ați ajuns încă să cunoașteți acest mic univers creat de Antoine de Saint-Exupery. Puneți cartea pe raft, dăruiți-o, lăsați o moștenire frumoasă, recitiți și vă regăsiți micii prințișori din voi, adulții. Regăsiți-vă puritatea, inocența, copilul, fiți adultul care nu a uitat de copilul ce-a fost, care visează, călătorește, face schimbări și care va ști mereu că o pălărie e, de fapt, un șarpe boa care mistuie un elefant.

Titlu: MICUL PRINȚ
Autor: Antoine de Saint-Exupery
An apariție : 2014
Editura: RAO
Nr. Pagini: 156
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2213

Alte recenzii de la Antoine de Saint-Exupery:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Platon a fost redactor Booknation.ro și a scris 18 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Platon aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments