Recenzie ”Miere” de Tudor Ganea

de | iun. 28, 2017 | Recenzii cărți

Sub crepusculul nemărginitei imaginații neîntâmplările chiar se întâmplă, așezând peste treptele galopantelor clipe ale existențelor neverosimilul, uneori ca o formă de tortură psihedelică, alteori ca un amestec de ortocratism și alocromatism, toate prinse în balanța dintre senzorial și misticul care adeseori îngenunchează vifornița conjugării.

Cam acesta este filonul principal din care  romanul Miere al lui Tudor Ganea, apărut la editura Polirom, își trage seva într-un halucinogen joc al realului și irealului, peticit pe alocuri cu personaje care oscilează intempestiv între fantamasgorism și creionarea recreionării unei lumi ale cărei aripi au strâns nașteri din fagurele intersectărilor de personaje, care de care mai bulversante și mai pătrunzătoare.

Stilul scriitoricesc al lui Tudor Ganea se dezvoltă într-un crescendo care sporește păienjenișul misterului fără să deruteze, în ciuda stări de pâcloasă confuzie care joacă, într-o simultaneitate apolinică, rolul de eliberator și încarcerator.

Oare exist sau nu exist? Oare nu exist acolo, dar exist aici? Dar cei de dincolo există li dacă există asta înseamnă că noi nu existăm?

Acestea sunt întrebările care, chiar dacă nu sunt rostite, ele sunt emanate de fiecare pagină a cărții, cu ajutorul acestor mirifice personaje oscilatorii născute dintr-un bogat și inedit vizionarism imaginar al junelui scriitor.

Întrebări care șerpuiesc prin colii de existențe precare, pline de un simbolism aparte care mai mereu se învârte într-o deznodare a înnodării, într-un timp în care clepsidra se întoarce cu fundul în sus dintr-un capriciu pe care nu toți oamenii sunt capabili să-l explice.

Lectură plăcută!

Titlu: MIERE
Autor: Tudor Ganea
An apariție : 2017
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1601

Alte recenzii de la Tudor Ganea:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett
Recenzie „Anul de grație” de Kim Liggett

Anul de grație este o lectură ce te prinde repede în mreje. Ajungi atât de fascinat încât nu te poți opri din lecturat până nu afli deznodământul. Se pare că Kim Liggett știe exact cât mister să inoculeze, câtă iubire și cât dramatism pentru ca, la sfârșit, în ciuda...

Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu
Recenzie ”Păsări migratoare” de Fernando Aramburu

Toni se hotărăște sa moară. Cam la această propoziție s-ar putea rezuma pe foarte scurt toată acțiunea romanului. Nu este bolnav, nu suferă de o boală incurabilă care să îl oblige să ia în considerare această variantă. Din contră, aflat în al cincilea deceniu de...

Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu
Recenzie „Soarele negru” de Bogdan-Alexandru Stănescu

Am așteptat cu nerăbdare această carte deoarece sunt fan declarat Stănescu. Abraxas este o carte care din punctul meu de vedere este mult underrated. Și încă aștept să i se facă dreptate. Dacă pentru Theodorus s-a putut, trebuie să se poată și pentru ea deoarece este...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments