Recenzie ”Mierea leului” de David Grossman

de | mai 4, 2023 | Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți, Spiritualitate

Povestea lui Samson, mitul biblic, a fost utilizată și reinterpretată de-a lungul timpului în numeroase versiuni literare și cinematografice. Imaginea romanțată a unui erou cu putere herculeană, dar uman, cu defecte și calități, a constituit baza perfectă pentru diverse scenarii de succes. Povestea lui este universal cunoscută. Toți am auzit despre acest legendar judecător, despre puterea lui, despre păcatele sale și despre marea trădare pe care a suferit-o.

Samson a fost un copil mult așteptat de părinții săi. A apărut când aceștia își pierduseră speranța că vor mai fi părinți, iar sosirea sa a fost anunțată mamei de către un înger. Era mama sa stearpă sau tatăl său, Manoah, steril? Asta rămâne un mister. Nașterea sa a fost privită ca o minune, o minune care avea un scop bine stabilit:

…fiul tău va fi Nazarineanul lui Dumnezeu. Să nu mănânce nimic din ceea ce produce vița, să nu bea nici vin, nici băutură tare, să nu se atingă de nimic necurat și să nu-i atingă foarfecele pe cap. Și i se va da să salveze pe Israel de sub puterea filistenilor.

Samson este o adevărată contradicție, posedă un amalgam de trăsături diametral opuse care îl transformă din inocent în păcătos, din erou în monstru într-o singură clipă. Este un personaj incontrolabil, inconștient de puterea pe care o deține și avid de dragoste. Spontaneitatea și nestăpânirea sunt trăsăturile care îi vor aduce cele mai mari necazuri. Multumesc Libris.ro pentru carte.

În perioada nașterii lui Samson, Israelul era sub controlul filistenilor, iar Dumnezeu a hotărât să-l folosească pe Samson ca pe un instrument pentru eliberarea evreilor. Între Samson și filisteni războiul a fost total și purtat necontenit, iar brutalitatea a degenerat cu fiecare episod tragic petrecut. Timp de douăzeci de ani, Samson și-a condus poporul în rol de judecător. Numeroasele tentative întreprinse de filisteni pentru a-l ucide nu au avut nicicând succes până la apariția Daliei, femeia filisteană de care s-a îndrăgostit, căreia i-a permis să-i afle secretul și care l-a vândut pentru bani. Din cauza trădării ei, puterea lui Samson a dispărut odată cu șuvițele sale niciodată atinse de brici, iar poporul său s-a trezit cu un erou orb și neputincios, în locul celui care omora lei cu mâinile goale și care cu fălcile unui măgar mulțime, două mulțimi, cu fălcile unui măgar ucidea o mie de oameni…

Povestea lui Samson de David Grossman este o poveste despre trădare și iubire, despre țeluri și pierderea acestora, despre dezamăgire și speranțe înșelate. Este povestea eternei lupte dintre bine și rău, este despre salvarea sufletului și regăsirea drumului drept. Isprăvile lui Samson, lupta lui cu filistenii, deciziile lui greșite, poveștile lui de dragoste, trădarea, căderea și salvarea sufletului său sunt descrise în Cartea Judecătorilor din Vechiul Testament.

În Mierea Leului, autorul face o analiză minuțioasă a detaliilor ce învăluie legenda lui Samson dând dovadă de o sensibilitate și o imaginație ieșite din comun. Nu este clar dacă imaginea lui Samson, acest erou măcinat de păcate și slăbiciuni omenești, nu este o alegorie pentru statul evreu și situația delicată actuală din Orientul Mijlociu. Dar ar putea fi. Grossman interpretează motivele și simbolurile ce stau în spatele textului original al legendei. Prezentarea lui pune accent pe detalii și pe interpretări diferite puse față în față ca într-o oglindă imperfectă care deformează realitatea. Analiza lui este atât o analiză direct pe textul biblic cât și una psihologică. Concluziile sunt captivante și foarte inteligente, iar interpretarea mitului biblic este originală și intrigantă. Autorul pare că își asumă un rol de detectiv literar ce urmărește metaforele textului și motivele personajului. De asemenea, desființează cu argumente multe și agere idei bătute-n cuie de genul celor crede și nu cerceta.

Grossman de dovadă de pricepere și finețe în această sinteză scoțând la lumină motive verosimile pentru comportamentul uman, atât în ceea ce-l privește pe Samson cât și în privința unor identități colective reprezentate de poporul evreu sau de filisteni. Eseul lui Samson oferă o perspectivă completă a personalității lui Samson și promovează câteva idei pătrunzătoare despre multe aspecte învăluite în mister din viața sa.

Titlu: MIEREA LEULUI
Autor: David Grossman
Traducător: Andrei Pogacias
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 112
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 7457

Alte recenzii de la David Grossman:

Îți plac concursurile cu cărți? 😁Află primul când lansăm un concurs nou! Primești un email de la noi doar atunci când lansăm un concurs cu și despre cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Fear the flames” de Olivia Rose Darling
Recenzie „Fear the flames” de Olivia Rose Darling

Dacă ești fan Game of Thrones sau House of the Dragon, aceasta este următoarea ta obsesie. Dragoni, regalitate, trădări și o eroină feroce care renaște din cenușă — Fear the Flames de Olivia Rose Darling le are pe toate. Prințesa Elowen Atarah s-a născut cu destinul...

Recenzie „Broken Knight” de L. J. Shen
Recenzie „Broken Knight” de L. J. Shen

Broken Knight este o poveste profund emoționantă despre iubire, pierdere, loialitate și maturizare, scrisă cu o intensitate copleșitoare de L.J. Shen. În centrul acestei povești se află doi prieteni din copilărie – Knight Cole și Luna Rexroth – destinați să se...

Recenzie „Heavy Crown” de Sophie Lark
Recenzie „Heavy Crown” de Sophie Lark

În finalul exploziv al seriei Brutal Birthright, Sophie Lark îi oferă voce celui mai tăcut și misterios dintre frații Gallo – Sebastian. După o accidentare tragică în primul volum, care i-a distrus toate planurile de viitor, Heavy Crown devine povestea unui bărbat...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 6 ani, 5 luni, 2 zile și a scris până acum 620 articole. Se află pe poziția 3 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Inimi de vrăbiuțe”

X