Recenzie ”Mierea leului” de David Grossman

de | mai 4, 2023 | Filosofie, Psihologie, Recenzii cărți, Spiritualitate

Povestea lui Samson, mitul biblic, a fost utilizată și reinterpretată de-a lungul timpului în numeroase versiuni literare și cinematografice. Imaginea romanțată a unui erou cu putere herculeană, dar uman, cu defecte și calități, a constituit baza perfectă pentru diverse scenarii de succes. Povestea lui este universal cunoscută. Toți am auzit despre acest legendar judecător, despre puterea lui, despre păcatele sale și despre marea trădare pe care a suferit-o.

Samson a fost un copil mult așteptat de părinții săi. A apărut când aceștia își pierduseră speranța că vor mai fi părinți, iar sosirea sa a fost anunțată mamei de către un înger. Era mama sa stearpă sau tatăl său, Manoah, steril? Asta rămâne un mister. Nașterea sa a fost privită ca o minune, o minune care avea un scop bine stabilit:

…fiul tău va fi Nazarineanul lui Dumnezeu. Să nu mănânce nimic din ceea ce produce vița, să nu bea nici vin, nici băutură tare, să nu se atingă de nimic necurat și să nu-i atingă foarfecele pe cap. Și i se va da să salveze pe Israel de sub puterea filistenilor.

Samson este o adevărată contradicție, posedă un amalgam de trăsături diametral opuse care îl transformă din inocent în păcătos, din erou în monstru într-o singură clipă. Este un personaj incontrolabil, inconștient de puterea pe care o deține și avid de dragoste. Spontaneitatea și nestăpânirea sunt trăsăturile care îi vor aduce cele mai mari necazuri. Multumesc Libris.ro pentru carte.

În perioada nașterii lui Samson, Israelul era sub controlul filistenilor, iar Dumnezeu a hotărât să-l folosească pe Samson ca pe un instrument pentru eliberarea evreilor. Între Samson și filisteni războiul a fost total și purtat necontenit, iar brutalitatea a degenerat cu fiecare episod tragic petrecut. Timp de douăzeci de ani, Samson și-a condus poporul în rol de judecător. Numeroasele tentative întreprinse de filisteni pentru a-l ucide nu au avut nicicând succes până la apariția Daliei, femeia filisteană de care s-a îndrăgostit, căreia i-a permis să-i afle secretul și care l-a vândut pentru bani. Din cauza trădării ei, puterea lui Samson a dispărut odată cu șuvițele sale niciodată atinse de brici, iar poporul său s-a trezit cu un erou orb și neputincios, în locul celui care omora lei cu mâinile goale și care cu fălcile unui măgar mulțime, două mulțimi, cu fălcile unui măgar ucidea o mie de oameni…

Povestea lui Samson de David Grossman este o poveste despre trădare și iubire, despre țeluri și pierderea acestora, despre dezamăgire și speranțe înșelate. Este povestea eternei lupte dintre bine și rău, este despre salvarea sufletului și regăsirea drumului drept. Isprăvile lui Samson, lupta lui cu filistenii, deciziile lui greșite, poveștile lui de dragoste, trădarea, căderea și salvarea sufletului său sunt descrise în Cartea Judecătorilor din Vechiul Testament.

În Mierea Leului, autorul face o analiză minuțioasă a detaliilor ce învăluie legenda lui Samson dând dovadă de o sensibilitate și o imaginație ieșite din comun. Nu este clar dacă imaginea lui Samson, acest erou măcinat de păcate și slăbiciuni omenești, nu este o alegorie pentru statul evreu și situația delicată actuală din Orientul Mijlociu. Dar ar putea fi. Grossman interpretează motivele și simbolurile ce stau în spatele textului original al legendei. Prezentarea lui pune accent pe detalii și pe interpretări diferite puse față în față ca într-o oglindă imperfectă care deformează realitatea. Analiza lui este atât o analiză direct pe textul biblic cât și una psihologică. Concluziile sunt captivante și foarte inteligente, iar interpretarea mitului biblic este originală și intrigantă. Autorul pare că își asumă un rol de detectiv literar ce urmărește metaforele textului și motivele personajului. De asemenea, desființează cu argumente multe și agere idei bătute-n cuie de genul celor crede și nu cerceta.

Grossman de dovadă de pricepere și finețe în această sinteză scoțând la lumină motive verosimile pentru comportamentul uman, atât în ceea ce-l privește pe Samson cât și în privința unor identități colective reprezentate de poporul evreu sau de filisteni. Eseul lui Samson oferă o perspectivă completă a personalității lui Samson și promovează câteva idei pătrunzătoare despre multe aspecte învăluite în mister din viața sa.

Titlu: MIEREA LEULUI
Autor: David Grossman
Traducător: Andrei Pogacias
An apariție : 2023
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 112
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 4776

Alte recenzii de la David Grossman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 5 luni, 9 zile și a scris până acum 595 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments