Recenzie ”Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder

de | aug. 4, 2024 | Beletristică, Educație, Filosofie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Științe Umaniste

”Lumea Sofiei” de Jostein Gaarder”Lumea Sofiei” este un roman captivant scris de norvegianul Jostein Gaarder. Nu sunt la prima carte citită de la acest autor. Am mai citit și ”Fata cu portocale” – o lectură pe care am îndrăgit-o, dar care este cu mult mai scurtă decât aceasta de față.

Romanul de ficțiune ”Lumea Sofiei” nu este doar o plăsmuire de imaginație care a aprins mințile și inimile cititorilor. Este un tur de forță prin mărețele concepte filosofice existente dintotdeauna.

Începe cam așa …

Într-o bună zi, o fată de 14 ani numită Sofia vine acasă de la școală și găsește în cutia poștală două foi de hârtie, pe fiecare dintre ele fiind trecută câte o întrebare existențială. ”Cine ești tu?” și ”De unde vine lumea?” – aceste întrebări mari o pun pe tânără ca pe ace. Iar de la ele o adevărată aventură în lumea filosofiei începe.

Ea va primi în fiecare zi întrebări și teme de cugetare, fiind în același timp introdusă într-un curs cuprinzător de filosofie de către un profesor bizar, cu care va coresponda într-un mod mai aparte. De la acest început irezistibil, Sofia va deveni obsedată de întrebări despre lumea în care trăiește și pe care nu a experimentat-o, subiecte de interes care o vor duce cu mult mai departe de limitele satului ei natal din Norvegia.

Prin scrisorile primite și prin aventurile pe care le trăiește, punându-și mereu semne de întrebare și căutând răspunsuri în filosofie, fata va trece de la Socrate la Sartre, va ajunge la Darwin și era New Age. Ea corespondează și apoi discută față în față cu misteriosul filosof, în timp ce primește scrisori adresate unei alte fete, de vârsta ei, care își va sărbători ziua de naștere în aceeași zi ca ea. Coincidență?

Cine este Hilde? Cine este Sofia?

De unde vine toată corespondența ei și cine se află la baza scrisorilor și a acestui joc educativ, dar tare capricios? Pentru a dezlega tot acest mister încâlcit, tânăra trebuie să ajungă și să vorbească direct cu filosoful care o învață. Dar filosoful e cel care îi spune despre Aristotel și Simone de Beauvoir sau este cel care trimite scrisori pentru fiica lui pe adresa fetei?

Adevărul e departe de imaginația noastră ca cititori. Este mult mai complicat decât lasă impresia la prima vedere. Trebuie să citești, să reflectezi asupra subiectelor, să-ți pui tu întrebări și să filosofezi singur pentru a ajunge la un răspuns mulțumitor.

A citi acest roman despre realitate, dar înțelept conceput ca ficțiune, este o adevărată aventură intelectuală. Recunosc că mie mi-a luat mai bine de o lună de zile să-l parcurg, însă nu mi-a părut rău deloc. Deși am înțeles că volumul s-a studiat în liceu, la filosofie, eu nu-mi amintesc de el. Iar dacă aș fi dat de el atunci și mi-ar fi fost impus spre citire, nu cred că aș fi avut răbdarea de acum și înțelegerea de acum să-l duc la bun sfârșit.

Până la urmă există un moment pentru toate în viață. Cred că îmi vei da dreptate.

Introducerea în lumea Sofiei, și implicit în lumea filosofiei se face treptat, prin exemple și noțiuni mai ușor de cuprins cu gândirea

Autorul transformă concepte greoaie, concepe filosofice complexe, în povești mai ușor de urmărit și înțeles – într-un fel de dialog cu Sofia, tânăra protagonistă. Ceea ce e minunat e că scriitorul ne ajută să urmărim nu doar dimensiunea istorică pe etape a filosofiei lumii, ci ne face să urmărim și aventurile de adolescentă obișnuită ale Sofiei.

Nu degeaba a fost aleasă ea ca învățăcel al filosofului pentru acest tratat serios.

”Lumea Sofiei” nu este doar o carte oarecare de citit și de bifat pe listă. Ai mai întâlnit conceptele din ea, la școală sau pur și simplu în viață, asta este sigur. Le învățăm și noi pe toate pe parcurs. Însă, deși nu vei rămâne cu toate cunoștințele despre fiecare filosof și concept în parte în minte, vei dori să te întorci la roman pentru a aprofunda unele subiecte.

Nu se citește ușor, ca o carte de vară(nu te lăsa înșelat de imaginea reprezentativă), care te ține în suspans prin intrigă și punct culminant. E mai degrabă o lectură lineară, dar cu un scop precis – acela de a te face să-ți pui întrebări despre tine însuți și despre lumea din jur.

Citiți această carte! Deși e un tratat de filosofie cât se poate de serios, finalul vă va surprinde tare mult!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: Lumea Sofiei
Autor: Jostein Gaarder
An apariție : 2013
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 448
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 12217

Alte recenzii de la Jostein Gaarder:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu
Recenzie “În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu

Recunosc că unul dintre motivele care m-au făcut să citesc această carte a fost faptul că m-a intrigat mult imaginea de pe copertă. Nu vi se pare? Un om cu valiza pe umăr, ca și cum și-ar fi luat “lumea-n cap” și a pornit unde “l-or purta picioarele” neavând neapărat...

Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende
Recenzie “Numele mi-l știe vântul” de Isabel Allende

Isabel Allende ne arată una dintre părțile urâte ale umanității: oamenii care se luptă împotriva lor înșiși! Chiar înainte de începerea Războiului, în Viena anului 1983, situația evreilor devine tensionată și ajunge să se deterioreze rapid. Peste noapte prieteniile nu...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 3 luni, 17 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments