Recenzie „Mobilul” de Stephen King

de | nov. 24, 2020 | Horror și Thriller, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

Mobilul nu ar fi un roman slab, dar având în vedere că nu e singurul roman al lui King ce dezvoltă o Apocalipsă, nu te poți abține să nu faci o comparatie între el și The Stand. Și concluzia nu îi e prea favorabilă. Ideea e bună, scenariul propus este terifiant, dar e scris în grabă, personajele nu-s dezvoltate și finalul neconcludent. Cu toate că King declară că finalul este clar, nu prea pare. E deschis și cititorul e obligat să tragă singur concluziile. Și asta în funcție de ce parte a paharului i se pare fiecăruia mai importantă…jumatatea plină sau cea goală?
Ceva, cumva, cineva, nu se dezvăluie până la sfârșit cauza sau sursa, trimite un Semnal ce poate fi recepționat cu ajutorul telefoanelor mobile. În momentul în care posesorul telefonului preia Semnalul, creierul lui este șters ca un hard-disk, fiind redus la instinctele primare și de bază: se pune accent pe omor și supraviețuire. Cei care supraviețuiesc primului val de ucideri, accidente și sinucideri încep să mărșăluiască în cârduri, dezvoltând între ei o gândire telepatică de grup, primitivă și terifiantă. Nu m-am împăcat deloc cu entitatea asta colectivă care reduce oamenii la simple componente ce separat n-au niciun rol, niciun efect și nicio menire.
Cei care scapă de resetare, cei care nu utilizează telefoanele mobile, se strâng și ei în grupuri și caută moduri de supraviețuire. Dar în scurt timp, realizează că totul se răstoarnă și cei normali nu mai sunt normali, devin proscriși, iar cei resetați devin din ce în ce mai puternici. Normalii devin Oameni Lanteră și zombii devin teloameni. Ziua nu mai aparține umanității, iar oamenii sunt obligați să devină păsări de noapte. La polul opus, din morți umblători, dominați de instincte primare, „virusații” ajung să stăpânească telepatia, manipularea minții, levitația, telekinezia, posesiunea, etc. Iar Semnalul are parte de modificări și resetarea devine incompletă. Cei mai recenți transformați nu se mai încadrează pe tiparul cunoscut.
Din păcate, teoria aceasta că „resetarea creierului” ar transforma oamenii în mașini de ucis nu-mi pare prea veridică. Nu-mi pot imagina decât o armată de bebeluși proaspăt născuți care ronțăie sfârcuri și visează să rupă cu gingiile beregata părințiilor. King a abordat o temă interesantă, a influenței majore pe care o joacă tehnologia în zilele noastre, cât de tare ne afectează viața, cât de dependenți am devenit, dar nu marșează pe psihicul personajelor, ci pe haos și distrugere. Circ și pâine pentru noi, cei însetați de sânge. Mi-aș fi dorit o dezvoltare mai profundă și mai amănunțită a finalului, dar și a personajelor.
Începutul este alert și captivează total deoarece te aruncă direct în poveste fără a-ți da multe informații. Te trezești într-o baie de sânge generată de o armată de oameni isterici, fără capacitate de a articula cuvinte sau de a-și coordona acțiunile. Un oraș care în decurs de câteva ore este efectiv distrus. Oamenii care supraviețuiesc Semnalului și primului val de ucideri sunt în stare de șoc, incapabili de organizare, incapabili de a salva ceva. King a mizat pe acțiune și orori, și, mie personal, mi-a lipsit dezvoltarea personajelor, a poveștilor lor din trecut, a gândurilor, a emoțiilor. Clay,  personajul principal, unul dintre cei care scapă dezumanizării, are o singură misiune. Să străbată cei 150 de km care-l despart de casă pentru a afla ce s-a întâmplat cu familia sa. Anevoiosul drum către cei dragi îi dezvăluie în amănunt gravitatea situației și, legând câteva prietenii, se trezește într-o situație de proscris cu o amenințare profetică deasupra capului.
King creează o lume în care forma dominantă de comunicare, bazată pe telefonia mobilă (ceea ce nu e departe deloc de realitatea imediată), se întoarce împotriva utilizatorilor, transformând populația contaminată într-o armată care împrăștie groaza, o armată isterică și irațională, care n-are nicio reținere de la distrugere. Ceea ce rămâne în urma acestui val de zombi este un câmp arid, fără resurse și fără posibilități de salvare, o scenă în care omenirea, așa cum o știm noi, n-are mari șanse de adaptare.
Titlu: MOBILUL
Autor: Stephen King
An apariție : 2020
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 424
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 1051

Alte recenzii de la Stephen King:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult
Recenzie ”Al zecelea cerc” de Jodi Picoult

Fiind încă în stare de șoc, nu pot începe recenzia decât așa: pe vremea mea, maică, lucrurile se făceau altfel…Ce m-a marcat așa tare? Jocurile de „societate” practicate de adolescenți în vârstă de 14-15 ani în secolul 21 strânși să tragă un chef. Doar că noțiunea lor...

Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes
Recenzie ”Casa dintre pini” de Ana Reyes

Cât de ușor influențabil ești? Cât de greu te lași manipulat? Ce ai face dacă mintea ta ar deveni teren de joacă pentru altcineva? Casa dintre pini este debutul autoarei și totodată un thriller incitant, bazat pe o premisă înfiorătoare pe care n-ai vrea în veci s-o...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 2 luni, 13 zile și a scris până acum 579 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments