Recenzie „Noaptea de foc” de Eric-Emmanuel Schmitt

by | Jun 20, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOAPTEA DE FOC ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Scriitorul francez Eric-Emmanuel Schmitt, autor al romanului Oscar și Tanti Roz, reușește să capteze cititorul cu arta sa de a așterne cuvintele în sufletul fiecăruia și de data aceasta. Noaptea de foc este o carte autobiografică care înfățișează miracolul ce  i-a influențat decisiv viața și scrisul lui Eric-Emmanuel Schmitt.

Autorul povestește despre călătoria făcută în deșert, împreună cu un grup de oameni, la vârsta de 28 de ani, pe când era profesor de filozofie la Universitatea din Savoia.

Aflat la o răscruce, tânărul este chinuit de întrebări: Drumul pe care este l-a ales singur sau este o urmare a studiilor sale? Ce își dorește de fapt? Își poate urma cu adevarat pasiunea din copilărie? Ce parte din el este el însuși și ce parte este produsul societății sau al mediului în care trăiește?

Datorită firii umane și mai ales formației filozofice, Schmitt este măcinat de întrebări existențiale, astfel pornește în căutarea Sinelui, realizând că trebuie mai întâi să se piardă pentru a se regăsi, lucru pe care îl reușește atât la propriu, cât și la figurat în misteriosul deșert african.

Călătoria în care pleacă îl face să își schimbe perspectiva asupra scopului: ,,Destinația contează mai puțin decât renunțarea […] A pleca înseamnă să-ți pierzi reperele, stăpânirea, iluzia că știi, și să fii dispus să întâmpini ceea ce e ieșit din comun. Adevăratul călător rămâne fără bagaje și fără țintă”.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Eric-Emmanuel Schmitt

Naratorul reușește să se înțeleagă cu tuaregul care îi îndrumă în deșert, chiar dacă vorbesc limbi diferite. Limbajul non-verbal și poate o parte a subconștientului leagă două personalități din dorința de a fi părtașe la minunea vieții.

Uneori este nevoie să stăm cu gândurile noastre, pentru a auzi vocea interioară care ne ghidează drumul.

Romanul ridică întrebări despre existență, sensul tuturor lucrurilor și prezența minunilor în viața fiecăruia. Cred că fiecare va recepta diferit cartea, în funcție de credințele sale și etapa maturizării în care se află. Este o carte care pune întrebări, dar oferă și răspunsuri celor pregătiți să le primească.

Este una din cărțile care se termină prea repede, căci autorul te face să te îndrăgostești de scriitura sa. Cei cărora le-a plăcut Alchimistul, cu siguranță vor îndrăgi și Noaptea de foc.

🔥 CARTEA NOAPTEA DE FOC ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Noaptea De Foc
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2017
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 200
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 20.06.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Stilul autorului de a spune lucruri profunde într-un mod simplu

Aspecte Negative:

-

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Ana Mihai este redactor Booknation.ro de 117 zile și a scris până acum 25 articole. Se află pe poziția 36 din 142 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Mihai aici.
Pasionată de frumos. Încântată de cărți, cafea, scris și dezvoltare.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments