Recenzie „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo

de | sept. 25, 2018 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOTRE-DAME DE PARIS ARE REDUCERE PE:

Creația literară „Notre-Dame de Paris” manifestă prin esența sa un cântec situat pe culmile romantismului, în cadrul căreia Victor Hugo te infestează cu o multitudine de pasaje descriptive care amintesc de notele medievale ale arhitecturii gotice, care umple de un artistic tenebros un Paris vechi.

Acesta plimbă cititorul căruia i se adresează într-o manieră directă pe drumurile unui timp pierdut care a reprezentat cu glorie un univers parizian în care se situează personaje ce constituie definiția grotescului surprinse fiind în cadrul unor circumstanțe grotești.

Victor Hugo amintește de o artă ce reprezintă semnătura civilizației, o semnătură aidoma „cărților arhitecturale” care este constituită de existența clădirilor, manifestări ale adorării culturale, în care individul artist și-a încorporat simțul estetic. Acesta devenind un literalmente dirijor al „curentelor” arhitectonice într-un timp în care artistul, fie acesta sculptor sau pictor, nu a fost înlocuit de un plat și plictisit zugrav sau zidar.

Acesta supune cuvintelor o viziune temătoare asupra existenței în viitor a clădirilor gotice pariziene ce dispuneau în structura lor de elementul artistic, care constituiau un amalgam de reprezentări al mentalității epocii respective înfășurate de nivelul cultural și conturat de o finisare divină de simboluri ce aparțineau păgânismului sau catolicismului.

Dacă îți place recenzia cărții NOTRE-DAME DE PARIS, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Victor Hugo

„Boala spaimei și a eșafodului, cea mai monstruoasă dintre toate bolile, pentru că nu vine de la Dumnezeu, ci de la oameni.”

Scriitorul supune unui plan principal o ideologie ce învinovățește existența individului ce a simțit să încadreze în pasaje descriptive elementele arhitecturii a diferitelor epocii și care situându-le în scrieri, provoacă fisuri în parametrii reali. Astfel, Hugo presupune că civilizația nu își va mai desena forma sufletului și nici astfel esența culturală a civilizației în totalitatea artei arhitecturale, acesta fiind îngrijorat că poate urma o dispariție a artei în forma arhitecturii, sau o dispariție a interesului față de cultură și poate literatură – fapte care s-au întâmplat.

Acesta plânge lipsa caracterului de sacralitate care putea fi desprins din briliantele catedrale vechi, din clădirile care cărau cu acestea în povara timpului întregu-i popor, plângând astfel transformarea grotească a clădirilor odată cu atribuirea acestora poporului și nu reprezentanților religioși care sponsorizau misticul și frumusețea estetică.

Victor Hugo prinde în firele narative pe care le-a încorporat în cadrul romanului o idee ce marchează lipsa interesului populației pentru factorul cultural, pentru „misterele” medievale și pentru mișcarea de conservare a artisticului și a poeticului. Totalitatea acestor aspecte fiind influențate de mișcările politico-sociale și de fluxul de schimbare a mentalității colective ce aparține fiecărei epoci, care s-a manifestat în arhitectură printr-un regres perpetuu.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NOTRE-DAME DE PARIS CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: NOTRE-DAME DE PARIS
Autor: Victor Hugo
An apariție : 2018
Editura: RAO
Nr. Pagini: 704
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1194

Alte recenzii de la Victor Hugo:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Recenzie ”Versetele satanice” de Salman Rushdie

Cred că nu mai e nevoie să vă spun că Rushdie îmi place din ce în ce mai tare datorită excentricității stilului și poveștilor imaginate. Este unul dintre cei mai erudiți scriitori pe care i-am citit de-a lungul timpului și continuă să mă surprindă cu originalitatea...

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Recenzie ”Daneza” de David Ebershoff

Daneza spune povestea neobişnuită de dragoste dintre Einar Wegener, primul bărbat din lume care a trecut printr-o operaţie de schimbare a sexului, şi soţia sa, Greta Wegener, pictoriţă şi ilustratoare daneză. Cred că scrierea acestei povești a fost o treabă...

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Recenzie „Intenții ascunse” de Lauren Asher

Astăzi vorbim despre o serie extreeeeeeeeeem de populară pe Tik Tok și care aparent, face ravagii în rândul cititoarelor. Seria lui Lauren Asher a fost primită foarte bine și sincer, mă simt ca un Grinch literar atunci când vorbesc cu mai puțin entuziasm despre o...

0 0 votes
Article Rating
Roberta Dărăban este redactor Booknation.ro de 1692 zile și a scris până acum 4 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Roberta Dărăban aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments