Recenzie ”Numărul zero” de Umberto Eco

Titlu: Numărul Zero
Autor: Umberto Eco
An apariție : 2015
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 13.08.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Numărul zero” de Umberto Eco
Acordă o notă

Romanul ”Numărul zero” aduce o schimbare în bibliografia scriitorului italian Umberto Eco. În primul rând datorită plasării acțiunii în lumea modernă, asta după ce ne-a răsfățat cu acțiuni plasate cu abilitate în epoci ceva mai îndepărtate.

Astfel că, în mod surprinzător, scriitorul ne introduce în lumea agitată a modernismului alert, mereu grăbit, capabil să sară peste anumite capitole constructiviste în numele nerăbdării îndeplinirii pseudo-idealurilor împodobite de promoroaca mercantilismului.

Introducându-ne în lumea jurnalismului, Umberto Eco pune sub reflectorul justei disecții două valori de bază ale umanității: Adevărul și Minciuna. Cele două concepte, întrepătrunse sau chiar contopite în fragilul aliaj al furtunosului arivism, nasc fulgurante personaje, precum Colonna, personajul principal al romanului.

Sub condeiul dibace al scriitorului personajele sunt zugrăvite cu ajutorul unui penetrant spirit analitic, Umberto Eco trimițând anumite săgeți spre societatea scăldată în cunoștință de cauză de fățărnicie, ipocrizie și dorința de a conduce prin intermediul unei ieftine manipulări pe care gloata, dintotdeauna prinsă în vârtejul naivității terifiant de absurde, o înghite fără a se preocupa în vreun fel de masticația raționalismului.

O lume în care nimicul se transformă în senzațional și neîntâmplarea devine subiect de primă pagină, își fâlfâie în romanul lui Eco pleiada manipulatorilor, șantajiștilor și flașnetarilor, cu zgomotul imund al petardelor, pocnitorilor și artificiilor servite intravenos la onomasticele incomensurabilelor orgolii mamonice.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Umberto Eco.

Regeometrizarea realității prin abrupta răsturnare a logicii, dar mai ales prin coruperea gloatei la falsele valori ale unor meschine interese, aduce în prim-plan problema deontologiei profesionale la care, din ce în ce mai vădit de la o vreme, gloata consimte în mod tacit.

Cu o fărâmă de divide et impera care își întinde tentaculele în milioane și milioane de chenare existențialiste ale oamenilor simpli, lumea jurnalismului înfățișată de Umberto Eco în romanul ”Numărul zero”, este exemplul perfect cruntei dezinformări practicată, din nefericire, chiar și-n confuzele zile ale acestui prezent, cu o înverșunare care își sporește intensitatea și, odată cu ea, numărul farsorilor care vând iluzii la preț de miracol.

Lectură plăcut

Aspecte Pozitive:

Abordarea extrem de curajoasă a defectelor lumii pătate a jurnalismului este o calitate demnă de lăudat.

Aspecte Negative:

Există tendința divagației.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.