Recenzie ”Numărul zero” de Umberto Eco

de | aug. 13, 2017 | Recenzii cărți

Romanul ”Numărul zero” aduce o schimbare în bibliografia scriitorului italian Umberto EcoÎn primul rând datorită plasării acțiunii în lumea modernă, asta după ce ne-a răsfățat cu acțiuni plasate cu abilitate în epoci ceva mai îndepărtate.

Astfel că, în mod surprinzător, scriitorul ne introduce în lumea agitată a modernismului alert, mereu grăbit, capabil să sară peste anumite capitole constructiviste în numele nerăbdării îndeplinirii pseudo-idealurilor împodobite de promoroaca mercantilismului.

Introducându-ne în lumea jurnalismului, Umberto Eco pune sub reflectorul justei disecții două valori de bază ale umanității: Adevărul și Minciuna. Cele două concepte, întrepătrunse sau chiar contopite în fragilul aliaj al furtunosului arivism, nasc fulgurante personaje, precum Colonna, personajul principal al romanului.

Sub condeiul dibace al scriitorului personajele sunt zugrăvite cu ajutorul unui penetrant spirit analitic, Umberto Eco trimițând anumite săgeți spre societatea scăldată în cunoștință de cauză de fățărnicie, ipocrizie și dorința de a conduce prin intermediul unei ieftine manipulări pe care gloata, dintotdeauna prinsă în vârtejul naivității terifiant de absurde, o înghite fără a se preocupa în vreun fel de masticația raționalismului.

O lume în care nimicul se transformă în senzațional și neîntâmplarea devine subiect de primă pagină, își fâlfâie în romanul lui Eco pleiada manipulatorilor, șantajiștilor și flașnetarilor, cu zgomotul imund al petardelor, pocnitorilor și artificiilor servite intravenos la onomasticele incomensurabilelor orgolii mamonice.

Regeometrizarea realității prin abrupta răsturnare a logicii, dar mai ales prin coruperea gloatei la falsele valori ale unor meschine interese, aduce în prim-plan problema deontologiei profesionale la care, din ce în ce mai vădit de la o vreme, gloata consimte în mod tacit.

Cu o fărâmă de divide et impera care își întinde tentaculele în milioane și milioane de chenare existențialiste ale oamenilor simpli, lumea jurnalismului înfățișată de Umberto Eco în romanul ”Numărul zero”, este exemplul perfect cruntei dezinformări practicată, din nefericire, chiar și-n confuzele zile ale acestui prezent, cu o înverșunare care își sporește intensitatea și, odată cu ea, numărul farsorilor care vând iluzii la preț de miracol.

Lectură plăcut

Titlu: Numărul Zero
Autor: Umberto Eco
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 1128

Alte recenzii de la Umberto Eco:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments