Recenzie: “Minunea Sfântului Baudolino” de Umberto Eco

by | Nov 20, 2019 | Divertisment, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MINUNEA SFÂNTULUI BAUDOLINO ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

“Minunea Sfântului Baudolino” nu este una dintre cele mai cunoscute cărți ale italianului Umberto Eco. Nu este “Numele trandafirului”. Nu este nici “Pendulul lui Foucault”. Și nu este nici “Cimitirul din Praga”. Este mai degrabă o colecție de texte de satiră și parodie privitor la lumea modernă, dar și la situații de zi cu zi.

Eseurile acestea ilare, provocatoare, dar și inteligente oferă răspunsuri la întrebări pe care nu ne-am gândit vreodată să le adresăm. Dar la fel, adresează și întrebări pentru răspunsurile pe care ne-am gândit mereu că le cunoaștem. Textele ironice și mușcătoare cuprind subiecte cu care ne confruntăm zi de zi. Dar și subiecte ciudate și neșteptate, la care nici nu ne-am fi gândit.

Volumul de proză scurtă “Minunea Sfântului Baudolino” de Umberto Eco este o lectură ușoară, dar nu mai puțin inteligentă

În aceste eseuri ingenioase, scriitorul italian se ia de jargonul informaticii, de librari, birocrați, serviciile din avioane, cafeaua proastă, de șoferii de taxi, de ceasurile inteligente ale prezentului, de suporterii fotbalului. Dar și de multe alte lucruri la care și tu poate că te-ai gândit cu ciudă la un moment dat.

Cu toată valoarea operei sale totuși, cel mai bine ar fi să începi cu lucrările mai mărețe și mai cunoscute ale lui Umberto Eco. Dacă vei începe cu această colecție de eseuri ce parodiază societatea noastră vei crede că așa scrie în general autorul. Dar nu e așa. Așadar, pune mai întâi mâna pe „Numele Trandafirului” sau „Cimitirul din Praga”, și vei vedea adevărata sa clasă.

Cartea “Minunea Sfântului Baudolino” de Umberto Eco cuprinde mai multe texte umoristice

Uneori cu un limbaj de specialitate, alteori chiar plictisitoare.

Însă cele mai multe dintre povestiri sunt distractive și sarcastice. În special când vine vorba de cele care iau la mișto viața modernă. În total, scrierile scurte din ediția de la editura Humanitas sunt în număr de 41.

Unele dintre eseurile lui Eco sunt umoristice. Altele sunt informative. Chiar dacă volumul a apărut inițial în anul 1992, farmecul textelor rezistă în timp și cucerește cititorul din orice alt an. Iar asta le întărește caracterul mereu actual. Dacă versiunea românească a cărții cu proze scurte este intitulată după una dintre eseurile cuprinse, versiunea originală , a fost numită “Il secondo diario minimo”. În plus, ediția din limba română cuprinde doar o selecție de titluri din ediția italiană.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MINUNEA SFÂNTULUI BAUDOLINO?

Vezi toată lista de cărți scrise de Umberto Eco sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MINUNEA SFÂNTULUI BAUDOLINO CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Minunea Sfântului Baudolino
Autor: Umberto Eco
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 180
Limba: Română
Gen Literar: Publicistica, eseu
Publicată la 20.11.2019
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 842 zile și a scris până acum 257 articole. Se află pe poziția 4 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments