Recenzie “Nume de cod: Trandafirul” de Kate Quinn

de | oct. 18, 2023 | Istorie, Mister, Recenzii cărți

Se întâmplă din nou! Suntem iar în cel de-al Doilea Război Mondial şi descoperim că urmele lui nu pot fi şterse nici măcar de trecerea timpului.

Din contră, apar noi şi noi informaţii, legături, întrebări şi răspunsuri care se credeau a fii uitate sau nu se ştia deloc de existenţa lor.

În Marea Britanie, Osla Kendall, 26 de ani, jurnalistă, primeşte un plic dubios care se dovedeşte a fii un mesaj cifrat.

Trectul devine prezent şi invers iar povestea face slalom printre ce s-a întâmplat atunci (1940) şi cum s-a ajuns la acum (1947).

Descoperim o poveste nescrisă nicăieri (datorită caracterului ei Top Secret) a luptei din spatele frontului, dusă de armata geniilor care descifrează mesajele codificate.

Trecutul

Osla şi Mab sunt recrutate datorită talentelor lor intelectuale să facă o muncă de birou pentru susţinerea războiului.

Deşi ele ies oricum din tiparele clasicelor domnişoare ale vremii (care nu fac nimic altceva decât să îşi exerseze calităţiile de viitoare neveste) cele două fete sunt puternic impresionate şi bulversate de noul lor loc de muncă.

Li se alătură apoi Beth, fata pioasă, ascultătoare şi naivă a gazdelor de unde le este repartizată şederea şi toate trei trăiesc experienţa vieţii lor.

Puterea feminismului latent explodează în acest mediu masculin, unde geniul nu are gen şi războiul se duce la cel mai înalt nivel.

Legătura de prietenie începe să se destrame însă, atunci când mistere á la Sherlock Holmes (sau mai bine zis á la Kate Quinn) apar în peisaj.

Cineva pare să folosească informaţiile ultra secrete în scopuri neortodoxe şi fetele bănuiesc pe toată lumea, inclusiv una pe alta. Adevărul rămâne undeva suspendat şi nimeni nu are curajul, voinţa şi puterea să-l scoată la iveală cu exactitate.

Prezentul

Şapte ani mai tarziu, acelaşi adevăr le macină încă pe cele trei foste prietene, ale căror vieţi sunt total diferite acum.

Tot el le obligă să se reunească şi să repornească experienţa trăită în război pentru a putea debloca codul enigmei din cifratura Trandafirului.

Se face o recapitulare a fragmentelor lipsă şi rând pe rând personajele trecutului îşi reiau rolurile de atunci, pentru această ultimă descifrare.

Clarificarea lucrurilor rămase nerezolvate aduce împliniri atât personajelor cât şi cititorilor.

Această carte ne arată o altă faţă a războiului, a feminismului, a inteligenţei şi curajului, descrisă într-un mod precaut şi lejer.

Nu are impact emoţional puternic, nu este acel gen de descriere, deci puteţi citi cu încredere şi degajare, vă va impresiona plăcut!

Titlu: Nume De Cod: Trandafirul
Autor: Kate Quinn
Traducător: Gabriela Ghircoias
An apariție : 2021
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 508
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 4478

Alte recenzii de la Kate Quinn:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi
Recenzie ”Spovedanie ” de Lev Tolstoi

Nu mai citisem nimic de Lev Tolstoi până acum, iar lectura acestei cărți autobiografice mi s-a părut un bun punct de plecare pentru a-i descoperi stilul și profunzimea gândirii. Spovedanie debutează cu o căutare apăsătoare a sensului vieții, care se transformă treptat...

Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa
Recenzie „Călărețul Ciumei” de Laura Thalassa

… era Omului s-a sfârșit, iar era Călărețului a început. – o frază care surprinde perfect esența acestui prim volum dintr-o serie scrisă de Laura Thalassa ce m-a cucerit iremediabil. Călărețul ciumei, adică Pestilence, este primul care pășește în lumea oamenilor cu...

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 1 an, 8 luni, 21 zile și a scris până acum 78 articole. Se află pe poziția 10 din 18 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X