Recenzie “O avere periculoasă” de Ken Follett

by | Dec 27, 2020 | Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA O AVERE PERICULOASĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Follett are un stil aparte, original și incitant de a scrie și are darul de a construi lumi foarte realiste și detaliate în romanele sale de ficțiune istorică. Surprinde foarte bine atât realitatea istorică, cât și organizarea administrativă, categoriile sociale, regulile de conduită și eticheta.

O avere periculoasă dezvoltă o intrigă complexă, ce urmărește viața unei familii puternice de bancheri londonezi. Povestea se întinde pe câțiva zeci de ani și pune pe tapet tipologii diverse și foarte diferite, aflate în antiteză extremă.

Povestea debutează cu o întâmplare tragică, petrecută la un colegiu exclusivist, la care iau parte doi dintre cei mai tineri membri ai familiei Pilaster. Hugo și Edward, doi veri, diferiți ca ziua de noapte. Sfidând regulile, câțiva elevi, printre care și cei doi veri, părăsesc în taină camerele unde erau sancționați pentru a se bucura de o partidă de scăldat, soldată tragic cu moartea prin înecare a unuia dintre participanți.

Implicațiile acestei morți vor avea urmări asupra familiei timp de câteva decenii deoarece prietenul lui Edward, Mickey Miranda, pentru a alunga orice acuzație, va susține o versiune a poveștii care este departe de adevăr, dar care va obliga familia să-l primească în sânul ei și să-l considere aproape parte din ea.

Personajele negative creează adevărate dezastre sociale, în timp ce alții, cei cu fond bun, găsesc soluții și redresează lucrurile.

Hugh, Mickey și Augusta sunt cele trei personaje principale, construiți în antiteză și detaliu, caractere puternice, dar cu motivații profund diferite. Povestea are multe implicații, influențate puternic de diferențele sociale, dar și de aspirațiile protagoniștilor. Autorul împletește un amalgam de sentimente: dragoste, ură, invidie, speranță, ambiție, într-o poveste care se rezumă la averea unei familii și modul în care banii influențează acțiunile acestora. Paleta personajelor este amplă și foarte variată. Familia este dezbinată de ambiție și de discriminare socială. Hugh este vărul sărac ce plătește pentru păcatele părinților. Destinul lui este influențat de perfida lui mătușă, Augusta, care realizează că acesta are mult mai multe șanse să devină asociat și președinte al băncii față de propriul ei fiu, nevolnicul Edward, crescut în huzur și interesat doar de distracții și destrăbălare.

Mickey Miranda, urmărindu-și propriile interese, mânat de la spate de teama de un tată autoritar și abuziv, destramă pacea întregii familii. Lipsit de scrupule, egoist și vicios, Mickey face o pereche de temut cu mama lui Edward, Augusta, matroana familiei, o femeie ambițioasă și manipulatoare, care urmărește ascensiunea familiei pe scara socială.

Imperii financiare, aspirații politice și sociale, căsnicii nefericite, intrigi perfide, crime brutale, feminism, filantropie, depravare, corupție, manipulare, sexualitate, senzualitate, imoralitate, prefăcătorie, egoism, vină și regrete sunt câteva din subiectele propuse de Follett într-o călătorie captivantă prin Anglia secolului al 19-lea, în care fiecare primește până la urmă exact ceea ce merită.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții O AVERE PERICULOASĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ken Follett sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA O AVERE PERICULOASĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: O Avere Periculoasă
Autor: Ken Follett
An apariție : 2019
Editura: RAO
Nr. Pagini: 631
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 27.12.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 737 zile și a scris până acum 132 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments