Recenzie Ochiul căprui al dragostei noastre de Mircea Cărtărescu

de | dec. 31, 2014 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Pe oricine aţi ruga să vă numească un scriitor român contemporan, puteţi fi sigur că acela va fi Mircea Cărtărescu. Este vocea cea mai proeminentă a literaturii române actuale. Deşi prin caracterul său şi-a atras mulţi contestatari, scrierile lui Cărtărescu au o calitate greu de negat.  Dovadă a acestui fapt stau numeroasele premii naţionale şi internaţionale primite de autor de-a lungul timpului.

Apărut în anul 2012 la editura Humanitas (cu care autorul are contract de exclusivitate), volumul Ochiul căprui al dragostei noastre reuneşte povestiri, eseuri şi articole publicate de-a lungul timpului în antologii şi reviste de prestigiu din Suedia, Germania, Austria şi România. Temele abordate variază de la povestea poetului Ovidiu la istoria fabuloasei insule Ada-Kaleh (o victimă colaterală a construirii Porţilor de Fier), de la amintiri dureroase din copilărie la basme psihanalitice, de la mărturisiri personale la evocări ale poeţilor dispăruţi.

Melancolia, regretul, senzația că vremurile trecute şi lucrurile răpite nu se mai întorc domină întreaga carte. Personal, am fost atrasă cel mai mult de istoria insulei scufundate comunişti: Ada-Kaleh – un paradis plutitor care şi-a găsit sfârşitul în apele Dunării. Însă, toate textele sunt deosebite… Cărtărescu fiind recunoscut pentru lirismul ce este caracteristic chiar şi prozelor sale (oare putem spune că scoate poezie din piatră seacă?).

Per total, Ochiul căprui al dragostei noastre este un volum reuşit ce reuşeşte să stârnească emoţie cititorului. Totuşi, tind să recomand această carte cititorilor care au o anumită pregătire, un anumit grad de elevare şi poate de familiarizare cu opera cărtăresciană.

Titlu: OCHIUL CĂPRUI AL DRAGOSTEI NOASTRE
Autor: Mircea Cărtărescu
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 202
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2332

Alte recenzii de la Mircea Cărtărescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

0 0 votes
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments