Recenzie ”Orbi” de Petronela Rotar

de | oct. 21, 2020 | Lecturi Motivaționale, Recenzii cărți

Am fost curioasă să citesc cartea „Orbi” încă de când am auzit de ea. Dintr-un motiv sau altul, acum am considerat că este cel mai bun moment. Și ceea ce am descoperit în carte m-a determinat să iau anumite decizii în propria viață. Cred că poate să fie considerată o adevărată ședință de terapie.

Povestea înfățișează o relație defectuoasă din care fac parte Alexa, o femeie nesigură pe propriile puteri și Călin, un bărbat dependent de alcool. Petronela Rotar reușește să surprindă un fragment din viața reală. Acest subiect este unul de actualitate și cred că sunt multe femei care se vor regăsi în situațiile prin care trece și personajul feminin din carte.

Alexa și Călin s-au cunoscut la mare, în vacanță. Apropierea lor a fost inevitabilă, deoarece ambii încercau să se vindece după o relație care le-a produs doar suferință. Singura diferență dintre ei a fost faptul că Alexa s-a rezumat la liniștea oferită de natură, pe când Călin a preferat distracțiile și alcoolul. Însă, Alexa a fost orbită de fluturașii din stomac și nu a recunoscut toate semnalele de alarmă pe care le primea din comportamentul lui Călin.

Relația lor este una tumultoasă. Se iubesc, se ceartă, se despart, apoi o iau de la capăt. Astfel că, Alexa se simte prinsă într-un cerc vicios din care nu poate scăpa. În momentul în care comportamentul lui Călin față de ea se schimbă brusc, deja este mult prea târziu. Tot ce își dorește atunci este să aibă un moment de liniște. Dar acest lucru nu este posibil. Ce mai e de făcut atunci?

Dacă îți place recenzia cărții ORBI, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Petronela Rotar

Povestea poate părea absurdă pentru persoanele care nu au trecut prin acest tip de relație. Aici nu există personaje slabe și personaje puternice, ci personaje care aleg cu sufletul și nu rațional. Motivele pentru comportamentul lor sunt explicate clar în această carte și cred că ajută foarte mult cititorul în a înțelege exact ce anume a determinat luarea anumitor decizii.

Petronela Rotar a scos în evidență și măsura în care copilăria ne poate afecta viața de adult. În copilărie ne construim tipare cu ajutorul părinților. Și alegem să le urmăm întotdeuana, pentru că părinții reprezintă nucleul existenței noastre. Ei ne formează și ne influențează în sens pozitiv sau negativ, direct sau indirect comportamentul. Exact același comportament ne influențează și relația de iubire din viața de adult. „Noi nu căutăm fericirea în relație. Noi căutăm familiaritatea.”

Ideea principală exprimată în această carte este faptul că suntem orbi în fața iubirii. În momentul în care fluturașii din stomac trec, iar greutățile vieții ni se așează pe umăr, există posibilitatea să ne dăm seama că persoana de lângă noi nu este ceea ce ne doream. Iar în momentul acela intervine dorința de a lupta pentru relație, de a schimba persoana respectivă și de a o modela conform cerințelor noastre. Însă, acest lucru nu funcționează întotdeauna. Iar teama de singurătate și de a porni de la capăt pot reprezenta două motive suficient de puternice încât să ne împiedice să luăm o decizie radicală.

Am încercat să surprind în această recenzie esența cărții și modul în care poate ajuta cititorul. Însă, mesajul transmis de Petronela Rotar este mult prea puternic pentru a putea fi reprezentat în atât de puține rânduri. Tocmai din acest motiv vă recomand să citiți această carte, indiferent dacă vă aflați în situația Alexei, sau nu. Este surprinzătoare. Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ORBI CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ORBI
Autor: Petronela Rotar
An apariție : 2017
Editura: HERG BENET PUBLISHERS
Nr. Pagini: 240
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 477

Alte recenzii de la Petronela Rotar:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 3 ani, 10 luni, 20 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 17 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments