Recenzie “Între înger și demon, Iertare și ranchiună” de Laura Tappata

de | oct. 20, 2024 | Dezvoltare Personală, Lecturi Motivaționale, Recenzii cărți

Laura Tappata ne propune în această carte un subiect de interes general, legat modul în care ne procesăm stările interioare și felul în care ne gestionăm emoțiile. Furia, resentimentele și gândurile de răzbunare pot afecta starea de sănătate a oamenilor și de aceea este dezirabil să învățăm să integrăm și să gesionăm anumite situații cu care ne confruntăm.

Autoarea atrage atenția asupra faptului că ranchiuna face parte din natura umană, fiind prezentă în istoria omenirii din vechi timpuri. Rănile emoționale sunt cel mai greu de vindecat și lasă urme profunde. Exemple ale formelor de manifestare pentru furie, ură și ranchiună putem în întâlni în diverse lucrări din domeniile artei, literaturii, muzicii, etc.

În cele din urmă se ajunge la o confruntare inegală între Înger, ca simbol al iertării și Demon, ca ranchiună.

Autoarea afirmă că bunăstarea poate fi dobândită numai dacă omul renunță la ranchiună, invidie, răzbunare. Acestă renunțare constituie un proces și se realizează parcurgând mai multe etape până iertare.

Laura Tappata prezintă pe scurt mai multe opinii în legătură cu ceea ce reprezintă o jignire sau o ofensă. Ea atrage atenția că de multe ori iertarea este superficială, fiind o formă de reconciliere, care are loc pentru a evita alte neplăceri. Ca să întelegem mai bine, autoarea ne prezintă o succesiune de analize sumare ale unor persoane celebre sau personaje prezentate în operele literare. De asemnea, Laura Tappata vine cu lămuriri referitoare la fenomenul de iertare din punct de vedere al religiei dar și în ceea ce privește iertarea de sine.

În capitolul doi al acestei cărți am aflat detalii despre factorii care declanșează ranchiuna și modul în care au reacționat oamenii de-alungul vremii, în diverse culturi. Totodată Laura Tappata prezintă fenomenul cu exemple din perspectiva filozofilor și al psihoologilor. Cu această ocazie autoarea descrie și alte sentimente cum ar fi invidia, dezgustul, disprețul, furia, ostilitatea, mânia. Oamenii au tendința să își exprime sentimentele și încep adesea să rumineze, hrănind astfel ranchiuna.

În cel de-al treilea capitol am aflat că o jignire poate genera diferite stări. Astfel, poate declanșa o stare de nedumenrire și un sentiment de neputință, producând o suferință persoanei respective. Reacțiile posibile în fața unor astfel de situații sunt fuga sau răzbunarea.

Dezamăgirile și trădările produc răni intense, care se pot tranforma în traume, dacă nu intervine iertarea și uitarea.

Pentru a rezista forței unor sentimente şi stări de spirit cum ar fi, de exemplu, ranchiuna care intră în joc în experienţa durerii, a suferinței psihologice, este nevoie de un act creativ, de o competenţă cognitivă care transformă pasiunile într-o formă de inteligenţă.

Consider că volumul “Între înger și demon, Iertare și ranchiună” de Laura Tappata este util în mod deosebit persoanelor care suferă din cauza unor ofense sau a unor proiecte de viață care au eșuat. De asemenea cred că este de folos celor care nu conștientizează importanța emoțiilor pentru natura umană.

Titlu: Între înger și Demon, Iertare și Ranchiună
Autor: Laura Tappata
An apariție : 2021
Editura: EDITURA TREI
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: Self Help
Nota recenzorului: / 10
Vizualizari recenzie: 1559

Alte recenzii de la Laura Tappata:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Insula femeilor mării” de Lisa See
Recenzie “Insula femeilor mării” de Lisa See

Acesta a fost momentul în care aș fi putut spune ceva care să schimbe cursul lucrurilor, dar eram prea tânără și încă nu înțelegeam prea multe. Oh, înțelegeam viața și moartea dar nu înțelegeam cu adevărat tot ceea ce se poate întâmpla între prima și ultima răsuflare....

Recenzie ”Rebel” de Rebecca Yarros
Recenzie ”Rebel” de Rebecca Yarros

O ultimă poveste despre Renegați În Rebel, Rebecca Yarros continuă seria The Renegades cu o poveste intensă despre riscuri, pasiune și curajul de a te regăsi. Cartea se concentrează pe Penna (cunoscută și ca Rebel), singura fată din grupul de sportivi extremi, care...

Recenzie: ”Domnul Haralambie” de Florin Grigoroșoaia
Recenzie: ”Domnul Haralambie” de Florin Grigoroșoaia

Domnul Haralambie de Florin Grigoroșoaia este cel mai frumos mod prin care descopăr un nou autor român contemporan – ce mă surprinde prin povestea pe care a dăruit-o lumii cititoare. E povestea perfectă pentru toamnă - nu este atmosfera liniștită a anotimpului în...

0 0 votes
Article Rating
Elena Constantin este redactor Booknation.ro de 3 ani, 8 luni, 2 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 8 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Elena Constantin aici.
Pasionată de lectură și de psihologie, îmi place să încurajez dezvoltarea unei vieți armonioase. Valorile personale sunt: autocunoaștere, dragoste, prietenie, bunăstare, spiritualitate.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments