Cartea asta e încadrată la secțiunea “Dezvoltare personală”, “spirituală” și “Sfaturi practice” dar sincer i s-ar potrivi mai bine categoria “Dă-ți o palmă și revino-ți” sau chiar cea pe care însuși Gary Bishop o pomenește: “oprește-te din scotocit după scame în buric și privește în jurul tău”.
Deși se vrea a fi o carte motivațională, Bishop zice că laudele și citatele încurajatoare riscă să îți facă mai mult rău decât bine.
Nu gust abțibildurile de pe spatele mașinilor și meme-urile de pe internet care-ți spun ce minunat ești și cum toți ceilalți sunt o problemă. Știm amândoi la fel de bine că în realitate nu e așa.p.60
Problema problemelor noastre este că ne credem victimile sorții și că ne agățăm de asta atât de mult încât am devenit campionii scuzelor și așii delăsării.
Sunt dure replicile lui dar și pline de umor și atât de mult adevăr!
Toată lumea are probleme iar viața nu e întotdeauna perfectă. Nu va fi niciodată. Nu era acum 2400 de ani, pe vremea lui Socrate, nu e nici azi.
Dar dacă e să fim brutal de onești cu noi înșine, vom înțelege că problemele noastre sunt destul de insignifiante în comparație cu restul lumii. Gândește-te.p.81
Exact asta îmi vine să le zic oamenilor care se plâng toată ziua și pe lângă că nu fac decât să se încarce de energie negativă, îi mai încarcă și pe alții.
Exact asta îmi vine să îmi zic și mie când mă las influențată de eșecuri și mă răzvrătesc împotriva divinității și a planetelor care nu vor să se alinieze după bunul meu plac.
Faptele! Faptele, acțiunile, reacțiile și implicarea dragii mei sunt tot ce avem nevoie ca să atingem fericirea și sentimentul împlinirii.
Faptele în sine și nu neapărat ce rezultă după ele, zice Bishop, ne vor aduce motivația de a ne ridica de fiecare dată cu zâmbetul pe buze. E foarte clar si că nu toate faptele vor genera efecte pozitive. Multe dintre ele presupun efort suplimentar, învingerea multor frici și tot multe vor avea ca rezultat un eșec.
“Pasivitatea naște îndoială și frică. Acțiunea naște încredere și curaj. Dacă vrei să cucerești frica, nu sta acasă gândindu-te la ea. Ieși afară și fă-ți de treabă.” Dale Carnegie p.126
Hai să ne gândim un pic: din miile, sutele de mii de sportivi care se înscriu sau participă la un concurs, câți ajung să fie câștigători? Și dintre cei care câștigă, câți reușesc să facă asta iar și iar, de fiecare dată? Și totuși aproape toți rămân la fel de motivați să continue antrenamentul. Toți depun eforturi supraomenești deși de multe ori drumul până la competiție e plin de depresii și oase rupte.
Să îi luăm exemplu și să facem asta și noi mereu, în fiecare zi. Chiar dacă nu vom câștiga de fiecare dată e clar că vom avea mai multe șanse de reușită încercând și dând greș decât nefăcând nimic, complăcându-ne în mediocritate și blamând norocul că ne ocolește înverșunat.
Apoi Gary Bishop îți dă și câteva repere concrete cu ce ar trebui să faci mai exact ca să ajungi acolo unde îți propui. Sau mă rog, chiar dacă nu ajungi, măcar să nu renunți și să tot încerci. “Vreau”, “Sunt programat să câștig”, “Dețin controlul”, “Accept incertitudinea” sunt câteva din capitolele care vă vor ilumina (sincer!)
Îmi place stilul cărții, e diferit față de altele, are modul acesta direct de a-ți spune verde în față că exagerezi degeaba și că stă în puterea ta să îndrepți lucrurile care ți se par că nu merg. Nu aștepta să pice nimic de nicăieri (fie că e vorba de bani, job, partener, casă sau mașină) pentru că nu e nimeni acolo sus care să ți le arunce. Toate sunt aici, jos, lângă tine: fă ceva și ia-le o dată!