Dumitru Constantin Dulcan este profesor, psihiatru, neurolog și … nu are nevoie de prea multe prezentări. El a publicat prima carte în anul 1981 și de atunci a mai scris o seamă de lucrări care au fost apreciate în lumea întreagă.
Florentina Fântânaru a trecut printr-un punct de răscruce când soțul ei a decedat iar ea a rămas să crească fiul în vârstă de numai 5 ani. Un deces reprezintă o încercare greu de trecut. Așa cum mărturisește ea în primele pagini ale volumului, domnul Dumitru Constantin Dulcan a fost omul care a ajutat-o să integreze evenimentul, să poată să meargă mai departe.
Cartea de față este în fapt o transcriere a interviului pe care Florentina Fântânaru i l-a luat domnului profesor. Primele întrebări sunt aparent simple, dar ele ne dau ocazia să îl cunoaștem pe omul Dumitru Constantin Dulcan, familia din care provine, originile acestuia. El afirmă printre altele, că ar alege oamenii în funcție de caracterul lor, nu după nivelul inteligenței.
Pe parcurs întrebările capătă tentă științifică sau spirituală. Între temele abordate regăsim aspecte legate de sănătate și tainele creierului, cu privire la genele longevității, puterea subconștientului și puterea gândului în procesul de vindecare. De asemenea, aflăm opiniile lui Dumitru Constantin Dulcan cu privire la apariția și evoluția vieții pe pământ, dar și despre viitorul omenirii și viața de dincolo de moarte. Prin răspunsurile la întrebările adresate, Dumitru Constantin Dulcan dezvăluie din înțelepciunea acumulată după decenii de studii și cercetări.
Domnul profesor vorbește despre gând, despre puterea acestuia asupra corpului uman și ne atrage atenția asupra unor riscuri de impact din mileniul trei: frica și stresul. O parte dintre acestea își au sursa în știrile panicarde care se difuzează în mass media. Deși aparent oamenii se aseamănă înte ei, fiecare dintre noi reacționează diferit în fața anumitor stimuli. În aceste condiții unele persoane reacționează foarte puternic la auzul unor știri amenințătoare, pot fi cuprinși de teamă chiar și de anxietate.
„În fiecare clipă în care gândim, indiferent că exprimăm asta verbal sau nu, ci doar gândim mental un cuvânt, noi pledăm pentru viaţă, longevitate, sănătate, bucurie sau, dimpotrivă, pentru boală, moarte, tristeţe, depresie.”
Dumitru Constantin Dulcan e de părere că sincronicitatea dintre inimă și creier condiționează starea de sănătate și longevitatea oamenilor. Coordonarea dintre partea rațională și cea emoțională este semnificativă. De asemenea, afirmă că subconșientul poate fi utilizat pentru vindecarea unor probleme serioase și că putem folosi puterea meditației pentru soluționarea problemelor.
Cartea „Calea vindecării” este o carte care se citește ușor și abordează o mare variatate de teme care susțin dezvoltarea unei vieții lungi și cu o stare bună de sănătate. Acest volum trage semnale de alarmă cu privire la obiceiurile nocive pe care le-am dezvoltat și prezintă câteva soluții pentru eliminarea lor.