Recenzie “Pacientul englez” de Michael Ondaatje

by | Jan 5, 2021 | Beletristică, Cărți Premiate, Istorie, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA PACIENTUL ENGLEZ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Pacientul englez de Michael Ondaatje“Pacientul englez” este o carte de ficțiune istorică cu o poveste de război scrisă de Michael Ondaatje. Autorul este originar din Sri Lanka și a devenit cunoscut mai apoi pentru această operă a sa în special. În plus, romanul a fost și premiat cu Booker Prize. Iar în anul 1996 a fost și ecranizat, avându-i pe Ralph Fiennes, Juliette Binoche și Willem Dafoe în rolurile principale.

Romanul “Pacientul englez” de Michael Ondaatje a fost publicat inițial în anul 1992 și are în jur de 300 de pagini

Sinceră să fiu cartea nu m-a impresionat pe cât aș fi dorit. Nu e doar o poveste de dragoste aici. Sunt două. Pacientul englez nu e, de fapt, englez. Rostul unor personaje nu-l văd. E o dramă bună totuși, pentru că te face să înțelegi importanța unor lucruri în viață. Eu am văzut mai întâi filmul, în urmă cu mult timp, și abia anul trecut am citit cartea. Însă parcă producția cinematografică m-a impresionat mai mult.

Și cred că vizionând-o din nou cândva m-ar impresiona mai mult decât romanul ce i-a adus autorului celebritatea. Așa cum a făcut-o și în trecut. Pentru mine, uneori filmul chiar bate cartea.

În “Pacientul englez” e vorba de război, spionaj, pericole, iubiri bizare și prietenii aparte. Dar povestea e redată și pe plan psihologic. Trăiri intense, amintiri ce revin la suprafață într-un final, regrete și întrebări despre identitate și rostul vieții sunt adresate în această dramă istorică.

Totuși, marea iubire interzisă a pacientului englez nu e atât de zguduitoare din punctul meu de vedere. Și nu toată povestea cărții se învârte în jurul acesteia. Ba chiar aș spune că e ceva secundar, o istorie a pacientului ars care rememorează despre viața lui, odată cu redobândirea identității sale.

Într-o vilă italiană abandonată și înconjurată de mine explozive încă periculoase patru destine se împletesc

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial patru persoane diferite se intersectează și ajung să conștientizeze multe despre ei înșiși și despre lumea în care trăiesc. Asistenta Hana este sătulă de moarte și de război și se refugiază alături de pacientul cu origine necunoscută, dar zis englez, într-o vilă părăsită din Italia. Bărbatul este un pacient de-al ei, de care a prins drag și pe care îl îngrijește cu afecțiune.

Caravaggio este un prieten de familie al Hanei. El este un hoț cam nepriceput ale cărui mâini acum nu îl prea mai ajută la ceva. De asemenea, treptat el își va da seama că știe câte ceva despre pacientul misterios de care are Hana atâta grijă.

La vilă mai locuiește și genistul indian Kip care caută și dezactivează bombe ascunse peste tot în casă și pe pământurile din jurul proprietății. Tânărul și asistenta reușesc să se apropie din mai multe de vedere și formează o legătură caldă și benefică pentru amândoi.

Dar în centrul acestui labirint dramatic se află pacientul englez, fără nume, fără acte și dovezi despre originea adevărată. Omul este ars aproape complet și mai este și amnezic. Pacientul reprezintă atât o enigmă, cât și o provocare pentru tovarășii săi. Memoria sa a avut de suferit, dar treptat începe să-și amintească lucruri din viața sa. Astfel, aflăm mai ales despre cariera sa și despre iubirea tragică a vieții sale.

Finalul romanului “Pacientul englez” este oarecum deschis, este un pic ciudat, dar demn de un roman bun. Nu pot zice că am citit cartea pe nerăsuflate și că aș fi iubit-o, dar admir felul în care a fost compusă și povestea destul de complexă.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții PACIENTUL ENGLEZ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Michael Ondaatje sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PACIENTUL ENGLEZ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Pacientul Englez
Autor: Michael Ondaatje
An apariție : 2013
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 324
Limba: Română
Gen Literar: Istorica
Publicată la 5.01.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 839 zile și a scris până acum 257 articole. Se află pe poziția 4 din 25 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments