Recenzie „Păpușa” de Ismail Kadare

de | iun. 29, 2018 | Recenzii cărți

Anotimpul aducerilor aminte a venit, poate subit sau în mod firesc, și peste fruntea scriitorului simbol al Epirului, marele maestru Ismail Kadare,  romanul ” Păpușa”, care în mod indubitabil face dovada unei memorialistici de o sfâșietoare onestitate, reprezentând descorsetarea sau evadarea din canonic prin trecerea de la istorismul națiunii albaneze la cel individual.

Prins în dese raiduri de nostalgie maleabilă și tristețe arămie, fără a fi elegiac sau intransigent, nevrând să înfiereze vreun moment al trecutului, cel puțin nu în mod vădit, Ismail Kadare, oarecum liturgic și totuși incisiv, își cântă pierderea celor dragi, dar și timpurile care, în pofida precarității, au avut o anumită boemie îmbietoare, un parfum surprinzător de îndestulător în anumite perioade ale existenței sale, inoculând în sufletul scriitorului primordialul amestec de beznă și lumină din care, ceva mai târziu, bărbatul Ismail Kadare s-a priceput să culeagă medicamentația propice sufletului său.

Întâlnim în romanul ” Păpușa”, care dincolo de stilul duios al narațiunii, este unveritabil elogiu adresat mamei sale, descriptivismul absolut halucinant și minuțios al orașului Gjurokastra, urbea natală a scriitorului, la fel cum descoperim, cu o reală plăcere, consider eu, pasaje sau capitole întregi despre inadaptare, sărăcie, speranță și naivitatea dualismului senzorial.

Romanul ” Păpușa” este tributul suprem pe care Ismail Kadare îl aduce inevitabilului bilanț al existenței într-un laudator tempor acti care totuși nu încearcă să cruțe în vreun fel carențele copilăriei și nici vicisitudinile îndurate, transformându-și mama într-un zeu aflat deasupra tuturor zeilor, ca un gând permanent care, între prinos și prisos, va fi întotdeauna alături de tine.

O carte de neratat.

Lectură plăcută.

Titlu: PĂPUȘA
Autor: Ismail Kadare
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 136
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1821

Alte recenzii de la Ismail Kadare:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie
Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie

Nu mai este nevoie să vă spun cât de mult apreciez cărțile, stilul și ideile lui Salman Rushdie. I-am savurat fiecare carte citită și am rămas mereu impresionată de erudiția și imaginația lui ieșită din comun, de modul alegoric în care reușește să creeze o poveste...

Recenzie ”James” de Percival Everett
Recenzie ”James” de Percival Everett

L-am regăsit pe Percival Everett așa cum l-am simțit când i-am citit celălalt roman apărut pe piața românească de carte - “Copacii” -, același stil acid, sarcastic, brutal și plin de nervi, dar decis să pună pe masă adevărul gol-goluț. Mi-a plăcut sinceritatea lui...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X