Recenzie „Pe când eram o operă de artă” de Eric-Emmanuel Schmitt

de | feb. 7, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Operele lui Schmitt au ceva aparte, printre miile de volume care concurează în numărul de pagini mai mult decât în esențele lor operele autorului vin asemenea unor guri de aer proaspăt. Cu o scriitură simplă dar plină de substanță, autorul ne dovedește că a scrie o carte bună nu înseamnă a scrie un roman de 500 de pagini.  Pe când eram  o operă de artă  merită un loc în raftul fiecărui om. Pentru a ne aminti cât de puțin înseamnă frumusețea.  Și cât de falsă poate fi perfecțiunea.

Umbrit de către frumusețea și faima fraților săi, un nimeni al societății și un sinucigaș ratat. O combinație mai mult decât devastatoare pentru un tânăr de 20 de ani. Dar combinația perfectă pentru Zeus Peter Lama. Cine este acest om? Un artist modern ce sparge orice tipar, un om care nu se dă în lături de la nimic pentru faima sa.

De multe ori în viață au existat momente când ne-am dorit chiar și pentru o secundă, ca altcineva să ia o alegere pentru noi. Ca altcineva să preia pentru un moment viața noastră. Momentele de dificulate ne călesc, ne fac să fim cine suntem și ne definesc ca oameni. Dar dacă renunțăm la a fi oameni? Asta este ce face protagonistul cărții. Renunță la a fi el însuși, la identitatea sa, la viața sa, la propria umanitate. Devenind astfel nimic mai mult decât material de lucru pentru cel cărui i s-a cedat.

Un om devenit un obiect, viața în schimbul faimei. Dar mai mult de atât, o întreagă lume ce apreciază această operă de artă. Autorul ilustrează într-un mod unic cât de bolnavă este societatea în care trăim. Și cât de mult ne afectează acest lucru.

Un proverb spune că nu apreciezi ceea ce ai până ce nu pierzi acel lucru. Se mai spune și că vorbele bătrânilor au ceva adevăr în ele. Adam bis, cea mai excentrică operă de artă a lui Zeus Peter Lama, plânge… după propria umanitate. Își dorește înapoi ceva ce cu bună stiință a aruncat la gunoi.

Cum am spus și mai devreme, acestă carte reprezintă o gură de oxigen dar și o doză substanțială de adevăr. Este un instantaneu al lumii moderne aflată în primă cădere și un semn de avertizare  pentru noi. În drumul spre glorie, uităm să apreciem lucrurile simple precum, iubirea.

Titlu: PE CÂND ERAM O OPERĂ DE ARTĂ
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2012
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1685

Alte recenzii de la Eric-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

0 0 votes
Article Rating
Luiza Potecă a fost redactor Booknation.ro și a scris 10 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Luiza Potecă aici. Luiza Potecă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments