Recenzie „Pe când eram o operă de artă” de Eric-Emmanuel Schmitt

Titlu: Pe Când Eram O Operă De Artă
Autor: Eric-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2012
Editura: Humanitas Fiction
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Luiza Potecă
Publicată la 7.02.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „Pe când eram o operă de artă” de Eric-Emmanuel Schmitt
5 (100%) 1 vote[s]

🔥 CARTEA PE CÂND ERAM O OPERĂ DE ARTĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Operele lui Schmitt au ceva aparte, printre miile de volume care concurează în numărul de pagini mai mult decât în esențele lor operele autorului vin asemenea unor guri de aer proaspăt. Cu o scriitură simplă dar plină de substanță, autorul ne dovedește că a scrie o carte bună nu înseamnă a scrie un roman de 500 de pagini. Pe când eram  o operă de artă  merită un loc în raftul fiecărui om. Pentru a ne aminti cât de puțin înseamnă frumusețea.  Și cât de falsă poate fi perfecțiunea.

Umbrit de către frumusețea și faima fraților săi, un nimeni al societății și un sinucigaș ratat. O combinație mai mult decât devastatoare pentru un tânăr de 20 de ani. Dar combinația perfectă pentru Zeus Peter Lama. Cine este acest om? Un artist modern ce sparge orice tipar, un om care nu se dă în lături de la nimic pentru faima sa.

De multe ori în viață au existat momente când ne-am dorit chiar și pentru o secundă, ca altcineva să ia o alegere pentru noi. Ca altcineva să preia pentru un moment viața noastră. Momentele de dificulate ne călesc, ne fac să fim cine suntem și ne definesc ca oameni. Dar dacă renunțăm la a fi oameni? Asta este ce face protagonistul cărții. Renunță la a fi el însuși, la identitatea sa, la viața sa, la propria umanitate. Devenind astfel nimic mai mult decât material de lucru pentru cel cărui i s-a cedat.

Un om devenit un obiect, viața în schimbul faimei. Dar mai mult de atât, o întreagă lume ce apreciază această operă de artă. Autorul ilustrează într-un mod unic cât de bolnavă este societatea în care trăim. Și cât de mult ne afectează acest lucru.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Eric-Emmanuel Schmitt.

Un proverb spune că nu apreciezi ceea ce ai până ce nu pierzi acel lucru. Se mai spune și că vorbele bătrânilor au ceva adevăr în ele. Adam bis, cea mai excentrică operă de artă a lui Zeus Peter Lama, plânge… după propria umanitate. Își dorește înapoi ceva ce cu bună stiință a aruncat la gunoi.

Cum am spus și mai devreme, acestă carte reprezintă o gură de oxigen dar și o doză substanțială de adevăr. Este un instantaneu al lumii moderne aflată în primă cădere și un semn de avertizare  pentru noi. În drumul spre glorie, uităm să apreciem lucrurile simple precum, iubirea.

🔥 CARTEA PE CÂND ERAM O OPERĂ DE ARTĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

Este o carte destul de ușoară, se citeste repede. În ciuda numărului mic de pagini, relevă adevăruri ale societății de astăzi iar imaginile folosite pentru a descrie ceea ce se întâmplă au un impac puternic asupra cititorului.

Aspecte Negative:

Model de gândire al personajelor mi se pare dus la extrem iar din acest motiv cartea tinde să pară un pic ciudată atunci când este citită doar pentru povește nu și pentru mesajul din spatele ei.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.