Oricât de mult ai citi, oricâte informații ai acumula, niciodată nu ești pregătit să treci ușor peste decesul cuiva apropiat.
Sheryl Sandberg era o salariată a lui Mark Zuckerberg, care ducea o viață de obișnuită alături de familia ei. Asta până într-o bună zi, în care soțul ei a plecat la sală să se antreneze și nu s-a mai întors. După câteva ore a fost găsit mort. Vă imaginați cât de mare a fost șocul acestei femei?
Cu cât evenimentul este mai surprinzător, cu atât mai mult crește frustrarea și durerea.
Ei bine, la început a crezut că nu își va reveni niciodată după acestă experiență. Și totuși, după primele luni de suferință a reușit să treacă într-o altă stare și, încetul cu încetul a reușit să revină la viața de familie alături de cei doi copii.
În introducere, Sheryl Sandberg îl evocă pe soțul său, arată ce viață frumoasă aveau împreună, iar toate acestea au durat… până când… soțul ei a suferit accidentul și a murit subit. Ce a urmat? O perioadă de șoc pentru toți membrii familiei.
Cartea are centrul atenției drama lui Sheryl. Femeia evoluează și cititorii află alături de ea pașii pe care i-a parcurs ca să scape de depresie și anxietate.
Cu toate acestea sunt inserate informații și statistici despre diverse aspecte sociale din lumea largă sau chiar din țara noatră. Subiectele abordate sunt diferite (femei agresate, situația celor care au suferit o condamnare, atitudinea în fașa eșecului, etc), dar au un numitor comun – drama!
Ceva ce m-a impresionat cel mai mult? „Elefantul din încăpere” este primul care în vine în minte.
Cine este el? Este subiectul evident, dar dureros, pe care îl evităm în discuții. Preferăm să vorbim despre detalii minore, vreme, știri, etc, dar ne este greu să întrebăm o persoană despre drama prin care a trecut, ca să nu o facem să retrăiască acel eveniment. Ce am aflat de la Sheryl? Că persoana în cauză se simte abandonată, trădată, uitată, neînțeleasă. Că dorește să vorbească despre ceea ce o preocupă dar nu îndrăznește să deschidă subiectul. Că rumegă problema în interior și asta face mai mult rău.
Acestă carte se termină într-o notă optimistă, autoarea ne artată că “Poți să iubești și să râzi din nou” și face apel să construim împreună starea de reziliență.
“Planul B” s-a născut din sentimentul de recunoștiință a lui Sheryl Sandberg pentru cei care au ajutat-o la greu și din dorința de a ajuta, la rândul ei și alte persoane care trec prin situații dramatice. Consider că acestă carte este utilă atât pentru cei care trec printr-o suferință, cât și pentru cei care le sunt alături, pentru că explică anumite trăiri și îi învață cum să comunice eficient.