Recenzie „Povestașul” de Mario Vargas Llosa

de | ian. 8, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTAȘUL ARE REDUCERE PE:

Mario Vargas Llosa, autorul romanului Povestașul, este unul dintre scriitori laureați cu Premiul Nobel, în anul 2010. Se naște în Peru, dar copilărește în Bolivia crezând că tatăl său murise și că fusese un erou.

Autorul reunește în această carte două planuri care se distanțează și se apropie unul de celălalt în același timp: amintirea unui coleg de facultate captivat de povestea unui trib din Amazonia și legendele unui așa-zis povestaș despre înfăptuirea lumii.

Titlul original este ,,El hablador care ar putea însemna atât cel ce spune povești (povestașul) cât și un simplu vorbăreț.

,,Pentru că a deveni povestaș înseamnă a adăuga imposibilul la ceea ce era doar neverosimil.

Dacă îți place recenzia cărții POVESTAȘUL, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Mario Vargas Llosa

În planul secund se vorbește cu precădere despre conștiința unei mici comunități unde personajul principal află percepția localnicilor cu privire la crearea Soarelui, la lumina mai slabă a Lunii, la existența cometelor și a stelelor căzătoare. Povestașul ajungând să creadă în incredibil.

,,O fi chiar așa de simplu de zburat? Serpigari-ii, machikanaris-ii zboară, în căpială. Dar ei au înțelepciune; fierturile, zeișorii sau drăcușorii îi ajută. Eu, ce am eu? Lucrurile care mi se povestesc și pe care le povestesc, atâta doar. Asta se pare că n-a făcut pe nimeni să zboare.

Protagonistul celui de-al doilea plan capătă pe rând înțelepciune, iar, mai apoi, harul de a povesti: ,,Unele lucruri își știu povestea lor, și știu povestea celorlalte; altele, numai pe-a lor. Cel care știe toate poveștile va avea, firește, înțelepciunea.

În primul plan autorul își aduce aminte de Mascarita, un evreu care se opunea principiilor Facultății de Litere, întrucât aceștia doreau modernizarea triburilor. Porecla de Mascarita (care în spaniolă reprezintă diminutivul de la cuvântul mască) îi era atribuită din cauza unei pete vineții pe care acesta o avea pe față. Semnul va devenii, spre finalul cărții, distinctiv și îl dă de gol.

,,Memoria este o adevărată capcană: îndreaptă și potrivește trecutul în funcție de prezent.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POVESTAȘUL CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Povestașul
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2005
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1153

Alte recenzii de la Mario Vargas Llosa:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 2013 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 10 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici. Irina Fodor are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments