Recenzie „Povestașul” de Mario Vargas Llosa

de | ian. 8, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA POVESTAȘUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Mario Vargas Llosa, autorul romanului Povestașul, este unul dintre scriitori laureați cu Premiul Nobel, în anul 2010. Se naște în Peru, dar copilărește în Bolivia crezând că tatăl său murise și că fusese un erou.

Autorul reunește în această carte două planuri care se distanțează și se apropie unul de celălalt în același timp: amintirea unui coleg de facultate captivat de povestea unui trib din Amazonia și legendele unui așa-zis povestaș despre înfăptuirea lumii.

Titlul original este ,,El hablador care ar putea însemna atât cel ce spune povești (povestașul) cât și un simplu vorbăreț.

,,Pentru că a deveni povestaș înseamnă a adăuga imposibilul la ceea ce era doar neverosimil.

În planul secund se vorbește cu precădere despre conștiința unei mici comunități unde personajul principal află percepția localnicilor cu privire la crearea Soarelui, la lumina mai slabă a Lunii, la existența cometelor și a stelelor căzătoare. Povestașul ajungând să creadă în incredibil.

,,O fi chiar așa de simplu de zburat? Serpigari-ii, machikanaris-ii zboară, în căpială. Dar ei au înțelepciune; fierturile, zeișorii sau drăcușorii îi ajută. Eu, ce am eu? Lucrurile care mi se povestesc și pe care le povestesc, atâta doar. Asta se pare că n-a făcut pe nimeni să zboare.

Protagonistul celui de-al doilea plan capătă pe rând înțelepciune, iar, mai apoi, harul de a povesti: ,,Unele lucruri își știu povestea lor, și știu povestea celorlalte; altele, numai pe-a lor. Cel care știe toate poveștile va avea, firește, înțelepciunea.

În primul plan autorul își aduce aminte de Mascarita, un evreu care se opunea principiilor Facultății de Litere, întrucât aceștia doreau modernizarea triburilor. Porecla de Mascarita (care în spaniolă reprezintă diminutivul de la cuvântul mască) îi era atribuită din cauza unei pete vineții pe care acesta o avea pe față. Semnul va devenii, spre finalul cărții, distinctiv și îl dă de gol.

,,Memoria este o adevărată capcană: îndreaptă și potrivește trecutul în funcție de prezent.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții POVESTAȘUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Mario Vargas Llosa sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA POVESTAȘUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Povestașul
Autor: Mario Vargas Llosa
An apariție : 2005
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.01.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1706 zile și a scris până acum 92 articole. Se află pe poziția 8 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments