Recenzie Povestea mea de Michelle Obama

de | aug. 27, 2019 | Biografii, Educație, Familie, Lecturi Motivaționale, Recenzii cărți

Prima dată când am văzut această carte a fost în noiembrie 2018 la Târgul de Carte Gaudeamus, unde era un spațiu special destinat acesteia. Atunci însă nu am cumpărat-o. Întâmplarea face însă ca după o vreme să o primesc în dar de la Bookster pentru contribuția mea la site.

Era clar că era predestinat să o citesc, așa că nu am mai stat pe gânduri și am început-o. Cartea este secționată în trei părți: Povestea mea, Povestea noastră și Povestea continuă. În prima parte, Michelle ne vorbește despre copilăria ei și despre cum a trăit într-o suburbie destul de periculoasă în care nu era ușor să te afirmi, mai ales fiind și afro-american. Ea ne relatează întâmplări haioase din copilăria ei, moment în care se resimte și dorul ei pentru casa părintească. Aici sunt tratate mai multe teme precum rasa umană și prejudecățile oamenilor, sărăcia, devotamentul părinților, iubirea.

Cu o sensibilitate aparte, Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite ne ajută să îi cunoaștem familia. Ne prezintă relația dintre ea și fratele ei mai mare, parte unde apar ciondănelile între frați, dar și suferința cu care s-a confruntat familia ei la aflarea tulburătoarei vești că tatăl lor este bolnav, fiind diagnosticat cu scleroză multiplă.

În cea de-a doua parte, cea care m-a impresiont până la lacrimi , autoarea ne face cunoștință cu Barack Obama, dragostea vieții ei. Aflăm aici cum s-au cunoscut, dezvoltat și susținut reciproc de-a lungul timpului, fiind nu doar un cuplu, ci și o echipă care a construit constant ceva mai presus decât și-ar fi imaginat. Michelle ni-l arată pe Barack, studentul oarecum rebel care nu ținea cont de reguli atunci când știa că interesul celorlalți primează. De asemenea, vedem și câte sacrificii din iubire au făcut cei doi pentru ca relația lor să dăinuie.

Viața de familie nu întârzie să apară în ultima parte a autobiografiei și cei doi se căsătoresc, apărând încet încet și cele două fiice ale lor, Sasha și Malia care le-au umplut sufletele de fericire. Provocarea extremă își face apariția odată cu câștigarea alegerilor prezidențiale de către Barack când viața lor urma să se schimbe pentru totdeuna. Dispariția intimității din viețile lor manifestându-se în cele mai mici alegeri de la decizia de a purta o anumită rochie până la aceea de a nu putea mânca într-un restaurant fără ca ceilalți oaspeți să fie controlați de către Securitate.

Aproape pare ireal, chiar de poveste cum o familie poate trăi o asemenea viață plină și, totuși, fiind și simțind la fel ca noi toți.

O autobiografie remarcabilă care mie una îmi va rămâne pe lista cărților care ar trebui citite într-o viață. 🙂

Titlu: POVESTEA MEA
Autor: Michelle Obama
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 622
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1328

Alte recenzii de la Michelle Obama:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

Recenzie ”Copacii” de Percival Everett
Recenzie ”Copacii” de Percival Everett

”Copacii” de Percival Everett este un roman șocant în care o serie de crime brutale se petrec mai întâi în orașul Parale din Mississippi și apoi în toată America. Nici nu pot descrie cât de mult mi-a plăcut cartea asta, fără să par o ciudată, având în vedere temele pe...

0 0 votes
Article Rating
Diana a fost redactor Booknation.ro și a scris 49 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments