Recenzie ”Povestea uitării” de Stefan Merrill Block

de | feb. 16, 2023 | Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

Să rămâi doar o carcasă, o umbră a ceea ce ai fost, să-ți uiți propriile amintiri şi visuri, să nu-ți mai recunoşti familia, prietenii, să nu-ți aminteşti momentele frumoase pe care le-ați trăit, să te rătăceşti în propria casă şi în propria minte pare un scenariu de film horror şi totuşi sunt atâția oameni care se confruntă zilnic cu urmările Alzheimerului. Şi cel mai greu cred că este tot pentru cei dragi, pentru cei care au fost iubiți şi pur şi simplu şterşi din harta memoriei.

La un astfel de diagnostic cutremurător, negarea e primul pas, tăcerea al doilea. Dar boala nu iartă şi nimeni nu are şansă de câştig în fața uitării şi a degradării. Ai nevoie de sprijin, cei dragi trebuie să-ți stea aproape oricât de greu le-ar fi. Mersul e clar: judecata se degradează, demența se instalează.

Trăim într-o lume care ne obligă să fim sceptici, să n-avem încredere în oameni e deja ceva normal. De fapt, nu e nici normal și nici ușor. Și atunci cum e când nu mai poți avea încredere nici măcar în tine? Ce faci când nu mai știi cine ești? Cum mergi mai departe fără tine? E foarte trist când propria judecată te înșală. Și la sfârșitul cărții, întrebarea care-ți răsună în cap e: oare mie ce-mi rezervă viața?

Cartea spune povestea unei familii ce se confruntă de multe generații cu o boală ereditară, o variantă mai rar întâlnită de Alzheimer. Diferența este că boala se declanşează foarte devreme, iar singurele amintiri ale celor loviți de ea sunt cele ce spun o veche poveste a unui tărâm necunoscut, Isidora, unde oamenii nu cunosc durerea sau suferința deoarece nu au niciun fel de memorie sau amintiri, o variantă a faimosului El Dorado.

Pe langă lumea noastră mai există una.

Povestea este spusă din două perspective: a lui Seth şi a lui Abel. Abel este un septuagenar, ce trăieşte la o fermă izolată şi părăginită ca un pustnic, evitând orice fel de contact cu exterior şi rememorându-şi amintirile, regretele şi greşelile din tinerețe. A trăit aici toată viața, iar perioada fericită a fost când îi avea alături pe fratele său, Paul, soția acestuia, Mae şi nepoata, Jamie. Abel a fost un inadaptat toată viața, trăsătură atenuată şi de handicapul fizic de care suferă. A fost mereu varianta imperfectă a fratelui său geamăn şi a tânjit tot timpul după ceea ce acesta avea: recunoştere, simpatie, o familie, realizare profesională. Când boala se declanşează în corpul fratelui întregul lui univers se dărâmă şi pierde iluzia a tot ceea ce credea că are.

În celălalt plan, Seth, un adolescent de 15 ani, urmăreşte neputincios cum boala îi distruge mama şi, în acelaşi timp, cum gena ereditară îi amenință viitorul. Nu se dă bătut şi încearcă să găsească o rezolvare ştiințifică, iar în momentul în care conştientizează că e prea târziu şi imposibil să mai remedieze ceva, pleacă pe urmele familiei mamei sale pentru a-i recupera amintirile şi pentru a înțelege ce anume s-a petrecut în trecutul ei şi a determinat-o să-l îngroape aşa de adânc. Este foarte dureros pentru el să urmărească evoluția bolii mamei sale, cum aceasta alunecă în uitare, pierzând în fiecare zi câte o amintire. Bunul simț îl îndeamnă să accepte inevitabilul şi să se bucure de timpul rămas, dar e uşor de spus şi greu de făcut, iar tristețea este copleşitoare.

Simptomele mamei sunt timpurii şi repede conştientizate de aceasta, dar ştie că în ciuda tuturor eforturilor de a schimba ceva cursul bolii este ireversibil. Se luptă, de asemenea, şi cu sentimentul vinovăției că şi-a condamnat fiul la un astfel de risc, când a decis să-l aibă şi i-a transmis gena ce îi va distruge viața.

Într-un amestec de realism magic şi realitate dureroasă, Seth îşi descoperă rădăcinile şi află trecutul sfâşâietor al unei familii distruse de o boală, Alzheimer cu debut precoce.

Titlu: Povestea Uitării
Autor: Stefan Merrill Block
Traducător: Rodica Ştefan
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 3524

Alte recenzii de la Stefan Merrill Block:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 3 luni, 2 zile și a scris până acum 585 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments