Eu nu scriu pentru copii, ci pentru cei cu suflet de copil, fie că au cinci, cincizeci sau șaptezeci și cinci de ani – George MacDonald
,,Prințesa și goblinii” este primul volum din seria Cărțile lui Curdie și poate fi găsit la Editura Casa Cărții. Cartea este destinată în special copiilor, însă poate fi citită cu ușurință și de către adulți. Aceștia din urmă trebuie să fie capabili să privească lumea cu uimirea, inocența și smerenia unui copilaș.
Prințesa Irene este personajul principal al acestei povești. Conform ordinelor date de tatăl ei, regele, ea este nevoită să locuiască într-o casă-castel aflată pe coasta unui munte și să nu părăsească casa după apusul soarelui. Însă, curiozitatea o împiedică să respecte acest ordin. Cea care o călăuzește și care veghează asupra ei este stră-străbunica sa. Însă, aceasta preferă să i se înfățișeze doar Prințesei Irene, nu și celorlalte personaje.
Goblinii sunt personajele negative ale acestei povești. Având o înfățișare dezagreabilă și temându-se de oameni, goblinii sunt nevoiți să se ascundă în minele din adâncul muntelui și nu pot ieși decât atunci când se lasă întunericul. Dornici de a evada, aceștia pun în aplicare planul de a o răpi pe Prințesa Irene și de a lua în stăpânire atât casa-castel cât și minerii aflați în slujba regelui.
Curdie este un băiat din popor care muncește ca și miner. Acesta se evidențiază prin faptul că este un băiat descurcăreț și curajos, căruia nu îi este frică de nimic, nici măcar de goblini. Curdie poate fi considerat un adevărat erou al poveștii, deoarece reușește să iasă învingător din aproape toate situațiile limită.
Prietenia dintre Curdie și Prințesa Irene se leagă în momentul în care prințesa are mare nevoie de ajutor, iar el nu ezită să o salveze. Avându-i pe goblini pe urmele lor, cei doi prieteni trebuie să găsească o cale prin care să îi gonească pe aceștia din regat pentru totdeauna.
Eu aș recomanda povestea copiilor cu vârste mai mari de șase ani. Principalul motiv ar fi acela că, în anumite acțiuni întreprinse de personaje se regăsește o doză moderată de violență, iar acest lucru cred că ar dăuna micilor cititori. Mai mult, autorul folosește cuvinte complexe care pot părea dificil de înțeles pentru un copilaș. Bineînțeles, părinții pot interveni pentru explicații și clarificări, însă copilul ar trebui să poată extrage singur informațiile esențiale din poveste.
Informațiile cuprind o mulțime de învățături pe care autorul ne încurajează să le urmăm. George MacDonald se referă la înfruntarea temerilor personale, cu scopul de a ne descoperi pe noi înșine. Acest îndemn este susținut și prin acțiunile stră-străbunicii Prințesei Irene. Din dorința de a o învăța să se descurce prin forțe proprii, aceasta nu îi dictează prințesei cum anume trebuie să rezolve o situație, ci îi oferă un start și îi insuflă un strop de încredere pentru a putea demara acțiunea propriu-zisă. De asemenea, stră-străbunica nu se lasă găsită de către prințesă decât atunci când este absolut necesar, evitând astfel o posibilă relație de dependență.
Autorul este extrem de atent la detalii, reușind să creeze o imagine completă a întregii povești. Chiar dacă acestea sunt numeroase și foarte exacte, autorul completează explicațiile prin exemple diverse. Desenele în alb-negru întregesc imaginea scenelor prezentate. Toate acestea vin în sprijinul cititorului pentru a-i face lectura mai plăcută și pentru a-l ajuta să înțeleagă imaginea de ansamblu.
,,Prințesa și goblinii’’ este o poveste extraordinară despre curaj, încredere și prietenie. Aș vrea să îmi spuneți dacă și vouă v-a lăsat aceași impresie. Aștept comentariile voastre. Lectură plăcută! 😊