Recenzie ”Prințesa și Curdie” de George MacDonald

by | Oct 7, 2020 | Cărți pentru Copii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PRINȚESA ȘI CURDIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Fiecare carte este o oglindă. Privește-te în ea!”

„Prințesa și Curdie” este cel de-al doilea volum din seria Cărțile lui Curdie, scris de George MacDonald. Această serie face parte din colecția Face a Book și a fost publicată la Editura Casa Cărții. Curdie este personajul principal în acest volum, iar întreaga acțiune se desfășoară în jurul său.

Povestea își reia cursul după câțiva ani de la momentul în care Curdie a salvat-o pe Irene din mâna goblinilor și i-a alungat pe aceștia din regat. Acest gest de vitejie a fost răsplătit printr-o propunere de a sluji la palatul regal din ținutul Gynstystorm. Însă Curdie nu a vrut să se îndepărteze de părinții săi și a preferat să își continue munca de miner.

Trecerea anilor a avut o influență negativă asupra lui Curdie, acesta uitând să mai fie un om bun. Cea care îl ceartă pentru acest lucru este stră-străbunica prințesei. Apariția ei reprezintă o surpriză pentru Curdie, însă dojana primită de la dânsa îl determină să-și recunoască greșelile. Totodată, stră-străbunica îi încredințează misiunea de a călători spre palatul regal pentru a o ajuta pe prințesă și pe tatăl ei. Acolo, Curdie descoperă un regat dezbinat, uneltiri împotriva regelui, iar pe rege aflat pe patul de moarte.

Misiunea lui Curdie face parte din procesul maturizării. El trebuie să învețe să caute binele, să îl înfăptuiască și să fie un om bun. De asemenea, acesta trebuie să învețe să recunoască numeroasele măști, precum lăcomia sau lenea, după care se ascunde ființa umană.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de George MacDonald

Dorința stră-străbunicii este aceea ca ambii copii să își poată folosi propriile forțe pentru a rezolva o problemă, fără intervenția ei. La fel cum și părinții noștri ne învață să ne descurcăm pe cont propriu. Ei ne pot îndruma, ne pot insufla încredere, însă puterea stă în mintea și forțele noastre. Trebuie doar să o descoperim.

Acțiunea din această carte nu este atât de alertă precum în primul volum, însă nu este nici plictisitoare. Autorul a dorit să scoată în evidență trăsăturile de caracter ale lui Curdie, reacțiile sale la situațiile în care a fost pus și ce anume a reușit să învețe de pe urma lor. Eu chiar mi-am dorit să îl cunosc pe Curdie mai în profunzime și am fost mulțumită să văd cât de mult a evoluat.

Singurul aspect negativ pe care l-aș putea semnala este acela al violenței în acțiuni. Am menționat acest lucru și în recenzia primului volum si vreau să menționez și aici, deoarece mi se pare că dramul de violență s-a mărit. Însă, acest aspect nu trebuie să constituie o piedică în lecturarea cărții. Se pot evita acele pasaje fără a pierde însă, din vedere, linia poveștii.

Per total, povestea este una complexă și bine structurată, iar sfaturile pe care autorul le-a inclus în aceste două volume sunt potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți. În ceea ce privește finalul poveștii, pregătiți-vă pentru ceva neașteptat care poate stârni sentimente contradictorii. Aștept să îmi împărtășiți părerea voastră în comentarii. 😊 Lectură plăcută!

Titlu: Prințesa și Curdie
Autor: George MacDonald
An apariție : 2017
Editura: CASA CăRțII
Nr. Pagini: 213
Limba: Română
Gen Literar: Carti pentru copii
Publicată la 7.10.2020
Nota recenzorului: 10/10

Aspecte Pozitive:

Acțiunea se concentrează pe Curdie.

Aspecte Negative:

Acțiunea nu este atât de alertă precum în primul volum, însă nu este nici plictisitoare.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 324 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 29 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments