„Fiecare carte este o oglindă. Privește-te în ea!”
„Prințesa și Curdie” este cel de-al doilea volum din seria Cărțile lui Curdie, scris de George MacDonald. Această serie face parte din colecția Face a Book și a fost publicată la Editura Casa Cărții. Curdie este personajul principal în acest volum, iar întreaga acțiune se desfășoară în jurul său.
Povestea își reia cursul după câțiva ani de la momentul în care Curdie a salvat-o pe Irene din mâna goblinilor și i-a alungat pe aceștia din regat. Acest gest de vitejie a fost răsplătit printr-o propunere de a sluji la palatul regal din ținutul Gynstystorm. Însă Curdie nu a vrut să se îndepărteze de părinții săi și a preferat să își continue munca de miner.
Trecerea anilor a avut o influență negativă asupra lui Curdie, acesta uitând să mai fie un om bun. Cea care îl ceartă pentru acest lucru este stră-străbunica prințesei. Apariția ei reprezintă o surpriză pentru Curdie, însă dojana primită de la dânsa îl determină să-și recunoască greșelile. Totodată, stră-străbunica îi încredințează misiunea de a călători spre palatul regal pentru a o ajuta pe prințesă și pe tatăl ei. Acolo, Curdie descoperă un regat dezbinat, uneltiri împotriva regelui, iar pe rege aflat pe patul de moarte.
Misiunea lui Curdie face parte din procesul maturizării. El trebuie să învețe să caute binele, să îl înfăptuiască și să fie un om bun. De asemenea, acesta trebuie să învețe să recunoască numeroasele măști, precum lăcomia sau lenea, după care se ascunde ființa umană.
Dorința stră-străbunicii este aceea ca ambii copii să își poată folosi propriile forțe pentru a rezolva o problemă, fără intervenția ei. La fel cum și părinții noștri ne învață să ne descurcăm pe cont propriu. Ei ne pot îndruma, ne pot insufla încredere, însă puterea stă în mintea și forțele noastre. Trebuie doar să o descoperim.
Acțiunea din această carte nu este atât de alertă precum în primul volum, însă nu este nici plictisitoare. Autorul a dorit să scoată în evidență trăsăturile de caracter ale lui Curdie, reacțiile sale la situațiile în care a fost pus și ce anume a reușit să învețe de pe urma lor. Eu chiar mi-am dorit să îl cunosc pe Curdie mai în profunzime și am fost mulțumită să văd cât de mult a evoluat.
Singurul aspect negativ pe care l-aș putea semnala este acela al violenței în acțiuni. Am menționat acest lucru și în recenzia primului volum si vreau să menționez și aici, deoarece mi se pare că dramul de violență s-a mărit. Însă, acest aspect nu trebuie să constituie o piedică în lecturarea cărții. Se pot evita acele pasaje fără a pierde însă, din vedere, linia poveștii.
Per total, povestea este una complexă și bine structurată, iar sfaturile pe care autorul le-a inclus în aceste două volume sunt potrivite atât pentru copii cât și pentru adulți. În ceea ce privește finalul poveștii, pregătiți-vă pentru ceva neașteptat care poate stârni sentimente contradictorii. Aștept să îmi împărtășiți părerea voastră în comentarii. 😊 Lectură plăcută!