Recenzie ”Printre Lupi…” de Misha Defonseca

Titlu: Printre Lupi...
Autor: Misha Defonseca
An apariție : 2007
Editura: Editura Rao
Nr. Pagini: 245
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Corina Moisei
Publicată la 28.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă
printre-lupi_1_fullsize

Cumplit. Groaznic. Dureros. Aceste trei cuvinte îmi apar în minte în urma lecturării acestei autobiografii. Pe tot parcursul cititului, am crezut că e o ficțiune, pur și simplu nu poate fi atâta durere și suferință, atâta curaj și neînfricare între-un copil.

Mishke este un copil al Holocaustului, dar nu una dintre fetițele care s-au resemnat și s-au lăsat duse în lagărele de exterminare. Este o luptătoare acerbă, care a preferat vagabondajul și libertatea, în speranța de a-și găsi părinții.

Fiecare cuvânt și fiecare frază mi-a dat fiori. Istoria unei fiice neînfricate în căutarea părinților, pierduți într-un război absurd, a fost prea grea pentru spiritul meu. De câteva ori, am simțit nevoia să respir. Mă asfixiam de istoriile ei, atât de naive, dar incomensurabil de înfricoșătoare.

Un copil nu poate resimți atâta suferință și să rămână integru în convingerile sale. Cel puțin asta am crezut eu până nu demult. Însă de când am cunoscut acest monolog al unui suflet disperat, îmi dau seama că posibilitățile noastre sufletești sunt nelimitate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Misha Defonseca.

De ce mi-a plăcut cartea? Iată 3 răspunsuri:

  1. Este foarte fluentă. Se citește pe nerăsuflate și te aruncă cu violență în mijlocul evenimentelor, încât simți că ești absolut îndepărtat de realitate.
  2. Este emoționantă și dă de gândit, dar mai ales este o incursiune elocventă în inima evenimentelor istorice din cel de-al doilea război mondial.
  3. Este despre om și limite, despre natură și cruzime, despre credință și necredință.

Pentru mine lucrarea autoarei belgiene Defonseca a intrat în topul celor mai bune scrieri despre conflagrația mondială, care a răpit  viețile a milioane de oameni nevinovați.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.