Recenzie „Privilegii” de Raluca Butnariu

de | nov. 17, 2016 | Beletristică, Dragoste, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți, Romantism, Suspans

privilegii-raluca-butnariu

Citind Privilegii, am avut o revelaţie sau mai multe chiar. Şi anume:

  1. Cele trei volume semnate Raluca Butnariu, respectiv Privilegii, Deziluzii şi Regăsire, urmăresc, până în prezent, un trio masculin care rând pe rând iau prim- planul.
  2. Privilegii se intersectează la un moment dat cu Deziluzii şi împărtăşesc câteva secvenţe de acţiune.
  3. Acţiunea eşuată din Deziluzii îşi are de fapt centrul în Privilegii, locul unde acţiunea are mai multă logică şi este mult mai bine evidenţiată.

Al treilea historical romance pe care îl citesc de autoarea Raluca Butnariu, Privilegii a reuşit să-mi trezească aceeaşi plăcere pentru romance, cum au reuşit şi predecesoarele sale. Şi să vă spun şi de ce.

Povestea se desfăşoară pe la 1800, deci păşim în acelaşi decor cu iz de istorie şi limbaj nobil. Acum, eu despre decorul şi elementele descriptive ale începutului de secol XIX, nu pot afirma sau infirma că sunt rupte cu exactitate chiar din acele vremuri. Sunt unii oameni care sunt „certaţi” cu istoria şi nu-şi pot face o imagine de ansamblu nici dacă le desenezi. Însă, pot spune cu certitudine că limbajul a fost cel care m-a transpus în trecut. Faci o comparaţie între vorbirea lejeră a omului modern cu limbajul personajelor din cele trei romane ale autoarei Raluca Butnariu şi restul vine de la sine.

Din punct de vedere cronologic, evenimentele din Privilegii sunt cele care deschid schimbarea de atitudine al acelui trio masculin de care vă vorbeam la început. Lordul David Hayworth este cel care practic „sparge gheaţa”, să-i spunem aşa, şi deschide sezonul poveştilor de dragoste fulminante.

Katherine Dellany este o femeie cu caracter şi voinţă, dar şi cu un talent înnăscut în ale artelor plastice. Visul ei cel mai mare este de a-şi deschide o galerie de artă unde să-şi expună tablourile ce speră ea, îi va asigura independenţă şi dovada că femeia poate fi un egal al bărbatului.

David Hayworth este un bărbăt cu coloană vertebrală, experimentat, ce ştie sigur ce vrea şi ce nu. Domeniul Floors, intră clar în categoria dorinţelor ce trebuie îndeplinite. Deşi dorinţa pare irealizabilă după numeroase refuzuri din partea proprietarului, norocul i se schimbă brusc când Floors este miză la un joc de cărţi. Cu o mână norocoasă, David câştigă domeniul mult visat. Un mic obstacol ar fi moartea crudă, în aceeaşi seară a fostului proprietar al domeniului Floors şi acceptarea în faţa mulţimii a condiţiei defunctului, aceea de a se ocupa îndeaproape de unica lui fiică.

David îşi are planurile făcute: Domnişoricăi Dellany îi va asigura debutul în societate şi speră el, o va mărita cât de curând cu un nobil de rang bun, iar îndatoririle lui vor avea un sfârşit fericit.

Ce te faci însă când descoperi că fiica sfrijitului defunct este de o frumuseţe răpitoare, dar şi inteligentă, total diferită de femeile obişnuite ale Londrei? Poate totuşi, David ar putea face o conciliere şi să o ia el însuşi de soţie!

Să afli, nu numai că tatăl tău a murit, dar şi că ţi-a jucat la cărţi moştenirea şi propria-ţi viaţă este un lucru mai mult decât impardonabil şi de neacceptat. Katherine se vede pusă în faţa unui fapt împlinit, dezgustător şi cu planurile de viitor total ruinate. Ba mai mult este ameninţată cu un viitor soţ „nemernic… arogant, mincinos şi trădător” care vrea cu tot dinadinsul să-şi impună forţa în faţa ei.

Două caractere puternice vor tranforma totul într-o arenă de luptă. Se vor ascunde unul de celălalt, vor apleca urechea la cei din jur care sunt în mai multă cunoştinţă de cauză, îşi vor afirma independenţa şi vor lupta contra unui inamic nevăzut ce vor atenta la propria lor viaţă.

Privilegii este un historical romance frumos construit, cu suspans şi acţiune, răsturnări de situaţie, dar şi cu secrete ce vor schimba destine. Îmi plac romanele Ralucăi Butnariu până în acest punct.

Privilegii este o lectură lejeră, cursivă, ce te face să te pierzi în trecut şi să te simţi tu însuţi protagonist. Romanticii incurabili se vor îndrăgosti iremediabil, iar noi, restul, ne vom preface că nu ne-a plăcut.

 …nimic nu este făcut să dureze veşnic, nu-i aşa? Oricât am încerca să păstrăm lângă noi fiinţele dragi inimii noastre, mai devreme sau mai târziu, unii dintre noi vor pleca primii, într-un fel sau altul. Acesta este ciclul vieţii şi al morţii, un cerc care niciodată nu va fi frânt sau oprit din rotirea lui…

Titlu: PRIVILEGII
Autor: Raluca Butnariu
An apariție : 2016
Editura: CELESTIUM
Nr. Pagini: 580
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2122

Alte recenzii de la Raluca Butnariu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas
Recenzie „Punk 57” de Penelope Douglas

Așteptam de mult o carte scrisă de Penelope Douglas, dar care să fie diferită de seria ei de renume "Devil's Night", pentru că aveam nevoie de ceva mai soft și mai ales, ROMANTIC. "Punk 57" este o poveste pe care am citit-o acum mulți ani, dar pe care am recitit-o...

Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman
Recenzie ”Ceva în apă” de Catherine Steadman

Titlul cărții „Ceva în apă” de Catherine Steadman este promițător și te îndeamnă la investigații mai aprofundate. Sugerează o poveste plină de mister și tensiune. Și chiar de asta dai. Cartea urmărește povestea unui cuplu de tineri însurăței care se bucură de luna lor...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirela Barbalata

De abia astept sa citesc si eu aceasta carte 🙂 .