Recenzie Privind soarele în față de Irvin Yalom, M.D.

Autor: Irvin D. Yalom
An apariție : 2011
Editura: Vellant
Nr. Pagini: 240
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

28.80 RON pe Libris 25.06 RON pe Elefant 28.80 RON pe Cărturești
Aspecte Pozitive:

O îmbinare perfectă între psihologie, filosofie și literatură. O viziune curajoasă despre moarte și ce impact are ea în viețile noastre. Răspunde și oferă ancore existențiale noi care ne pot îmbogăți viața. Ușor și plăcut de citit.

privind-soarele-in-fata_1_fullsizePrivind Soarele în față! Cam dureroasă experiență, nu-i așa? Doar că în această carte dr. Irvin Yalom nu face referire la astrul ceresc, ci la o experiență cât se poate de umană și omniprezentă, moartea.

Dr. Irvin Yalom este profesor emerit la Departamentul de Psihiatrie din cadrul Universității Stanford, SUA. Este de asemenea psihoterapeut în psihologie existențială (una dintre școlile/ramurile principale ale psihoterapiei).

A scris numeroase cărți de specialitate dar și romane. Este o personalitate importantă în sfera psihologiei clinice și psihoterapiei de grup.

Psihoterapia existențială se axează pe cele patru griji fundamentale ale omului: moartea, libertatea, izolarea existențială și lipsa de sens. Dar nu se rezumă doar la acestea. În spatele existențialismului stă întregul spectru al filosofiei, de la clasicii greci până la titanii secolului XX.

Prin această carte, dr. Irvin Yalom nu încearcă să ne sperie, dar nici nu își propune să ofere o cheie spre o viață lipsită de teama morții. El își expune concepția conform căreia doar printr-o educație a morții, prin înfruntarea și încercarea de a o înțelege ne putem diminua considerabil teama față de ea și să valorificăm la maxim viața.

La un moment dat în carte Yalom scrie că ” deși moartea ca proces fizic ne distruge, ideea de moarte ne salvează”.

Scriitorul îmbină cele trei elemente specifice cărților sale:

– experiența sa clinică;

– teoria și legătura ei cu filosofia;

– talentul său scriitoricesc.

Este minunat să citești cum creează punți de legătură între ele și cum, de exemplu, învățând o tehnică terapeutică ajungi să memorezi un concept din filosofie.

În practica sa, Yalom a lucrat cu multe persoane aflate în perioada senectuții, bolnave, dar nu numai. S-a confruntat cu cele mai diverse crize existențiale și a realizat că la nucleul tuturor este teama de moarte (manifestată prin diferite moduri).

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Irvin D. Yalom.

În carte ni se prezintă multe cazuri ale sale, progresul terapiei cu aceștia precum și tehnici și sfaturi pentru viitori psihoterapeuți/asistenți sociali care vor lucra cu cei aflați sub amenințarea morții. De fapt, multe din aceste sfaturi pot fi folosite de oricare dintre noi pentru că inevitabil cu toții ne luptăm pe același câmp.

De ce ne este teamă de moarte?

La ce explicații au ajuns marii filosofi menționați de el în carte: Epicur, Nietzsche, Heidegger, Schopenhauer etc, dar și alți psihologi și doctori: Freud, Spiegel, Otto Rank etc, scriitori: E.E. Cummings, Dylan Thomas, Tolstoi etc.

Cum poate teama de moarte să ne salveze viața?

Este o carte pe care o citești ( să nu spun devorezi ) cu plăcere. Yalom nu folosește cuvinte sofisticate, iar fiecare concept menționat este explicat într-un mod simplu și clar. Este o carte scrisă atât pentru cei cu pregătire în domeniul psihologiei, cât și pentru toate persoanele interesate să înțeleagă mai bine acest episod final al vieții fiecăruia dintre noi.

Trebuie menționat că Yalom însăși este o persoană cu o vârstă înaintată, iar această carte este și o încercare de a-și exprima propriile gânduri și emoții cu privire la propria sa moarte. Există un capitol destinat exclusiv unei mici autobiografii în care el povestește cum acest fenomen natural a pătruns în viața sa și i-a modelat viitorul profesional și personal.

Ce m-a surprins foarte tare este faptul că Yalom nu este o persoană religioasă. Respectă, așa cum a spus și el, toate credințele și religiile, dar esența psihologiei sale existențiale nu are nici o legătură cu religia. El îmbină conceptele psihologice cu cele filosofice creând o nouă viziune asupra existenței.

Personal, această carte m-a lăsat cu zeci de întrebări noi, dar mi-a oferit și răspunsuri. M-a ajutat să înțeleg mai bine acest „Soare orbitor” și mi-a oferit noi ancore existențiale.

Pot spune că și-a îndeplinit într-o măsură scopul: acela de a înțelege și crede în reverberația vieții (explicațiile le găsiți în carte), de a reflecta asupra lecțiilor lui Epicur și de a da un sens nou fiecărei zile, așa cum spune citatul mai sus menționat, salvându-mă.

În încheiere recomand această carte tuturor. Nu doresc doar să o citiți. Doresc să ne dezvoltăm cu toții curajul pentru a privi Soarele în față.

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

28
80 LEI
Libris
25
06 LEI
Elefant
28
80 LEI
Cărturești
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)