Recenzie ” Sfântu Așteaptă” de Raymond Queneau

de | oct. 7, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SFÂNTU AȘTEAPTĂ ARE REDUCERE PE:

Romanul ” Sfântu Așteaptă” al scriitorului francez Raymond Queneau mustește de un debordant suprarealism, unul care, deși frizează ușor absurdul, ba chiar utopicul, totuși păstrează neceasară doză de real de palpabil, prin intermediul analogiilor inevitabile, a tăioaselor asociații de idei, dar mai ales cu ajutorul unei pișcături spumoase a lexicului.

Excentricitatea stilului literar al lui Raymond Queneau exultă în efervescența inventivității, născând o mulțime de cuvinte noi într-un umor savuros care corupe.

Suprarealismul literar al lui Queneau tinde, odată cu fiecare personaj și întâmplare, să evadeze din chenarele manierismului închistat al unei anumite metode.

Dacă îți place recenzia cărții SFÂNTU AȘTEAPTĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Raymond Queneau

Uneori ca un zbor, alteori ca un rezultat al teribilismului situat între alambicare și exacerbare, romanul ” Sfântu Așteaptă” poate fi asemuit cu o uimitoare săgeată care, printr-o halucinantă metodă, sfidează legea gravității cu o nonșalanță aparent copilăroasă și totuși terifiant de incisivă.

Romanul acesta poate fi, pe bună dreptate, asemuit cu o cacialma magnetizantă și genială, cu un pamflet sau cu o persiflare, nu neapărat ca o lovitură aplicată în plexul duelistului, ci mai degrabă ca o încercare de a scutura promoroaca de pe umerii societății. Până la un anumit punct ar fi putut să fie un fel de ” roman manifestat”, însă ” Sfântu Așteaptă” nici nu revendică și nici nu oferă, virulența stilului fiind totuși maleabilă, casantă în anumite momente, cuprinsă de o fragilitate descurajatoare.

Însă, dincolo de toate fantasmele literare încrustate de Queneau, chiar și dincolo de mustindul suprarealism, romanul ” Sfântu Așteaptă” este o carte acaparatoare și insinuantă.

Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SFÂNTU AȘTEAPTĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Sfântu Așteaptă
Autor: Raymond Queneau
An apariție : 2006
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 218
Limba: Română
Gen Literar: Fantasy
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 440

Alte recenzii de la Raymond Queneau:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2730 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments