Recenzie ”Soarele gol” de Isaac Asimov

de | oct. 16, 2016 | Fantezie, Recenzii cărți

Părintele science-fiction-ului modern, Isaac Asimov, ne mângâie ,într-un mod inconfundabil, orgiastica plăcere a lecturării prin intermediul romanului ”Soarele gol” într-o omogenă încrengătură de fantasy, aventură și suspans, scris într-un stil fluent și acaparator.

cf7529ae9d94aa7d83f979bce19668b1-133456-400_400

Acțiunea se desfășoară într-un viitor încă suficient de înepărtat pentru a nu îngrijora societatea pământeană a acestui prezent, un viitor care se împarte în lumea noastră și lumea lor (parcă întâlnim și acum această împărțire, nu-i așa?), o împărțire mustind de neîncredere, parșivism și o diplomatică reticență.

Lumea imaginată de Asimov se împarte în pământeni și spațieni, în Lumea Aceasta și Lumea Exterioară, o lume dominată de explozivul progres al roboticii care, alăturat comodității ființei umane, dă naștere unor întâmplări care rătăcesc între hilar și dramatic.

Dincolo de infinitele modalități de fabulație, pe care genul fantasy îl oferă cu o amplă generozitate scriitorilor acestui gen, există totuși la Asimov o doză de logică, de umanism folosit ca motor propulsor, pe care o regăsim în latura polișistă a acestui roman.

Detectivul pământean Elijah este trimis, printr-un concurs de împrejurări, să ancheteze o crimă pe Solaria, o planetă unde de mai bine de 200 de ani nu se mai întâmplase o asemenea grozăvie.

Astfel că personajul principal, un Hercule Poirot ceva mai ”cosmic”, este prins în păienjenișul unui mister care scoate în evidență carențele spațienilor.

O carte bună.

Lectură plăcută!

Titlu: SOARELE GOL
Autor: Isaac Asimov
An apariție : 2007
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 224
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2194

Alte recenzii de la Isaac Asimov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
noemi

Pentru experiența completă a lumii roboților lui Asimov și povestea integrală a lui Elijah Baley, se recomandă citirea Povestirilor cu roboți, (volumul The Complete Robot) (treizeci și ceva de povestiri și nuvele), urmată de seria romanelor cu roboți: Caverne de oțel (Caves of Steel), Soarele gol (The Naked Sun), Roboții de pe Aurora (The Robots of Dawn) și Roboții și Imperiul (Robots and Empire). După care ar urma seriile Imperiul Galactic și Fundația, în ordinea cronologică a acțiunii (detalii aici. http://kaedrin.com/fun/asimov/aguide.html ). Romanele din seria roboților, luate individual, pot fi confudate cu simple romane polițiste transpuse într-un mediu s.f., dar… Read more »