Recenzie “Soldaţii de zinc” de Svetlana Aleksievici

Titlu: Soldaţii De Zinc
Autor: Svetlana Aleksievici
An apariție : 2013
Editura: Litera
Nr. Pagini: 350
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Daniela Gîb
Publicată la 28.01.2018
Nota recenzorului: n/a

🔥 CARTEA SOLDAŢII DE ZINC ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Am descoperit-o pe Svetlana Aleksievici citindu-i cartea, poate cea mai cunoscută, Războiul nu are chip de femeie, apoi am continuat cu Ultimii martori, ambele m-au impresionat până la lacrimi dar n-am crezut că Soldaţii de zinc va fi şi mai şocantă, tulburătoare, de neuiat.

Trebuie să pornim de la faptul că oamenii sunt niște animale și că natura asta de animal e acoperită de o pojghiță foarte subțire de cultură – niște mofturi. Ah, Rilke ! Ah, Pușkin! Vita iese la iveală fără întârziere. Cât ai zice pește… E de ajuns ca omul să se teamă pentru sine, pentru viața lui. Sau să pună mâna pe putere. Cât de puțină. Doar o fărâmă!

Solaţii de zinc prezintă unul dintre ultimele mari tabuuri ale imperiului sovietic: războiul din Afganistan 1979-1989. Autoarea relatează într-un mod sincer, dureros, cu impact puternic şi răscolitor acest război, prin relatările cutremurătoare ale soldaţilor care au luptat acolo, ale mamelor care şi-au pierdut copii în Afganistan şi a câtorva femei care au participat pe diferite posturi.

Nimeni nu o să vă spună ce zace sub pământ, ce adevăr. Vii cu medaliile, morţii cu legendele- şi tuturor le e bine aşa.

Războiul e ca viaţa de aici… Totul e identic, doar moarte e mai multă acolo… Slavă Domnului, eu am acum o altă lume, care a înlocuit războiul. Lumea cărţilor, a muzicii- asta m-a salvat. Nu-mi pot închipui să fiu invitat în vreo şcoală şi să povestesc despre război, despre cum din omul încă incomplet format care eram m-am transfomat într-un ucigaş – şi încă ceva pe deasupra, ceva care nu voia decât să mănânce şi să doarmă. Îi urăsc pe “afgani”.

Au plecat într-un război necunoscut din dorinţa de a lupta sau trimişi pentru a face acest lucru şi s-au întors cu sechele pe viaţă sau spre durerea nesfârşită a mamelor lor în sicrie sigilate de zinc. Soldaţii au venit fie mutilaţi de război: fără mâni, fără picioare, orbi, fie mutilaţi sufleteşte: cruzi, dependenţi de droguri, alcoolici, imposibili  a se adapta şi integra în societate.

Cel mai tare m-au impresionat relatările mamelor, durerea pierderii lor, unele au prevestit sau au simţit sfărşitul propiului copil şi au rămas goale pe dinăuntru ducându-şi existenţa mai departe între serviciu şi drumurile dese la cimitir.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Svetlana Aleksievici.

Adevărul l-a costat întotdeauna scump pe cel care îl rosteşte.

Autoarea a fost dată în judecată pentru relatările făcute în această carte, pentru că ar fi dat o altă nuanţă mărturiilor primite de la cei care i-au povestit despre război, sugerând un portret nepotrivit soldatului “internaţionalist”.

Războiul va continua atâta vreme cât ne bântuie minţile rătăcite. Pentru că el nu este, de fapt, decât urmarea inevitabilă a răutăţii şi veninului care s-au strâns în sufletele oamenilor…

Lectură plăcută !!!

 

🔥 CARTEA SOLDAŢII DE ZINC ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.