Recenzie ”Spovedanie” de Lev Tolstoi

Titlu: Spovedanie
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2016
Editura: Herald
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 15.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Pentru adevărații iubitori de literatură sunt absolut sigur că incisivul conflict dinte Lev Tolstoi și instituția Bisericii este binecunoscut, această temă impregnând paginile multor eseuri și romane ale inegalabilului scriitor rus.

”Spovedanie” este o creație testimoniară care, departe de a fi diaristică, reușește să redea punctul de vedere al unui om cu un puternic caracter care a ajuns la un moment dat la faza renunțării la religie, nu neapărat din pricina ateismului sau a descoperirii vreunei noi religii izbăvitoare, ci din pricina acutei lipse a unui sens concret, datorat, în mare măsură, îndepărtării societății de adevărata doctrină a ortodoxismului, înșiruie trăirile situate între sacrul ți profanul nenumăratelor întunecări și iluminări spirituale.

Frustranta oscilație a cutumelor ortodoxismului pravoslavonic, care stafidește anumite înrădăcinate consuetudini, îi dăruie scriitorului rus o confuză maturizare în care extrovertirea și introvertirea chinuitoarelor întrebări ale existențialismului naște electrocutanta tensiune a imprecațiilor lăuntrice, dar și conștientizarea drumului care trebuie parcurs. O încercare de iluminare lăuntrică care dorește să resusciteze conștientizarea sinelui prin intermediul unei filosofii a simplității ascunse în spatele împopoțonărilor inutile, iar singura opțiune este, în opinia lui Lev Tolstoi, simplitatea credinței omului simplu.

Aparenta răspopire a sufletului prin intermediul timpuriei răzvrătirii nu are la bază spaima lăuntrică de necunoscut, ci lipsa unui sens care să justifice legitimitatea deselor treceri de la cutumele religioase la ipocrizia societății, tur și retur.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Lev Tolstoi.

astfel, există la Lev Tolstoi acel amestec de regret și revizuire, de filosofism și luptă continuă cu ceilalți, dar mai ales cu propriul eu, care, ceva mai târziu, va duce la acceptarea religiei simple și încă neinstituționalizată.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Sinceritatea tangajului lăuntric .

Aspecte Negative:

Uneori totul pare sisific.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.