Recenzie ”Spovedanie” de Lev Tolstoi

by | Jan 15, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPOVEDANIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Pentru adevărații iubitori de literatură sunt absolut sigur că incisivul conflict dinte Lev Tolstoi și instituția Bisericii este binecunoscut, această temă impregnând paginile multor eseuri și romane ale inegalabilului scriitor rus.

”Spovedanie” este o creație testimoniară care, departe de a fi diaristică, reușește să redea punctul de vedere al unui om cu un puternic caracter care a ajuns la un moment dat la faza renunțării la religie, nu neapărat din pricina ateismului sau a descoperirii vreunei noi religii izbăvitoare, ci din pricina acutei lipse a unui sens concret, datorat, în mare măsură, îndepărtării societății de adevărata doctrină a ortodoxismului, înșiruie trăirile situate între sacrul ți profanul nenumăratelor întunecări și iluminări spirituale.

Frustranta oscilație a cutumelor ortodoxismului pravoslavonic, care stafidește anumite înrădăcinate consuetudini, îi dăruie scriitorului rus o confuză maturizare în care extrovertirea și introvertirea chinuitoarelor întrebări ale existențialismului naște electrocutanta tensiune a imprecațiilor lăuntrice, dar și conștientizarea drumului care trebuie parcurs. O încercare de iluminare lăuntrică care dorește să resusciteze conștientizarea sinelui prin intermediul unei filosofii a simplității ascunse în spatele împopoțonărilor inutile, iar singura opțiune este, în opinia lui Lev Tolstoi, simplitatea credinței omului simplu.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi

Aparenta răspopire a sufletului prin intermediul timpuriei răzvrătirii nu are la bază spaima lăuntrică de necunoscut, ci lipsa unui sens care să justifice legitimitatea deselor treceri de la cutumele religioase la ipocrizia societății, tur și retur.

astfel, există la Lev Tolstoi acel amestec de regret și revizuire, de filosofism și luptă continuă cu ceilalți, dar mai ales cu propriul eu, care, ceva mai târziu, va duce la acceptarea religiei simple și încă neinstituționalizată.

Lectură plăcută!

Titlu: Spovedanie
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2016
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.01.2018
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Sinceritatea tangajului lăuntric .

Aspecte Negative:

Uneori totul pare sisific.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2060 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 153 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments