Recenzie ”Strada sardinelor” de John Steinbeck

de | ian. 22, 2018 | Recenzii cărți

Într-o atmosferă plină de bonomie și insolit, undeva la periferia californiană, într-un orășel numit Monterey, se desfășoară întreaga acțiune din romanul ” Strada Sardinelor”  al scriitorului american Johm Steinbeck, laureat al prestigioaselor premii literare Nobel și Pulitzer.

Patruaterul existențial de pe Strada Saqrdinelor este pigmentat cu personaje stranii precum Mack, Dock, Dora Flood, Lee Chong și Henri. târându-și existențele într-un ritm oarecum ermetic și totuși boem, departe de tot ceea ce se întâmplă dincolo de invizibilele ziduri care îi separă de nebunia metropolitanismului nord-american cu întregul huruit intempestiv al progresului și al avidei tehnologizări.

Onirismul personajelor de pe Strada Sardinelor pare a fi unul al dezrădăcinaților care, situați parcă undeva între căutare și încăpățânarea de a trăi altfel, își vopsesc viața în culori diferite, încercând să-și învelească pleoapele trăirilor sub un altfel de cer.

Deși simțirile de moment ale personajelor din ”Strada Sardinelor” par a fi congruente cu ale celorlalți locuitori ai orășelului Monterey, totuși o anumită aură a interpretării sentimentelor și trăirilor situate între maiestuos și anodin îi diferențiază de toți ceilalți, existând la Steinbeck tendința de a zugrăvi balzaciana comedie umană într-un metisaj de urcări și coborâri alambicate de diferențierile caracteriologice ale locuitorilor de pe Strada Sardinelor, care își ticăie visele într-un altfel de ceasornic, nici alert, nici grăbit, mereu imperturbabil, precum un rege care condamnă și exonerează.

Lectură plăcută!

Titlu: STRADA SARDINELOR
Autor: John Steinbeck
An apariție : 2016
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 254
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1492

Alte recenzii de la John Steinbeck:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno
Recenzie ”Tristul tigru” de Neige Sinno

Tristul tigru este o carte de neratat care mi-a reconfirmat, dacă mai era încă nevoie, că omul este cel mai crud animal. Este o carte brutală, crudă, dar o lectură necesară. Este istoria unui abuz, un abuz asupra unui copil comis de tatăl vitreg. Este o poveste care...

Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie
Recenzie ”Copiii din miez de noapte” de Salman Rushdie

Nu mai este nevoie să vă spun cât de mult apreciez cărțile, stilul și ideile lui Salman Rushdie. I-am savurat fiecare carte citită și am rămas mereu impresionată de erudiția și imaginația lui ieșită din comun, de modul alegoric în care reușește să creeze o poveste...

Recenzie ”James” de Percival Everett
Recenzie ”James” de Percival Everett

L-am regăsit pe Percival Everett așa cum l-am simțit când i-am citit celălalt roman apărut pe piața românească de carte - “Copacii” -, același stil acid, sarcastic, brutal și plin de nervi, dar decis să pună pe masă adevărul gol-goluț. Mi-a plăcut sinceritatea lui...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cartea ”Nume de cod: Hiram”

X