Într-o atmosferă plină de bonomie și insolit, undeva la periferia californiană, într-un orășel numit Monterey, se desfășoară întreaga acțiune din romanul ” Strada Sardinelor” al scriitorului american Johm Steinbeck, laureat al prestigioaselor premii literare Nobel și Pulitzer.
Patruaterul existențial de pe Strada Saqrdinelor este pigmentat cu personaje stranii precum Mack, Dock, Dora Flood, Lee Chong și Henri. târându-și existențele într-un ritm oarecum ermetic și totuși boem, departe de tot ceea ce se întâmplă dincolo de invizibilele ziduri care îi separă de nebunia metropolitanismului nord-american cu întregul huruit intempestiv al progresului și al avidei tehnologizări.
Onirismul personajelor de pe Strada Sardinelor pare a fi unul al dezrădăcinaților care, situați parcă undeva între căutare și încăpățânarea de a trăi altfel, își vopsesc viața în culori diferite, încercând să-și învelească pleoapele trăirilor sub un altfel de cer.
Deși simțirile de moment ale personajelor din ”Strada Sardinelor” par a fi congruente cu ale celorlalți locuitori ai orășelului Monterey, totuși o anumită aură a interpretării sentimentelor și trăirilor situate între maiestuos și anodin îi diferențiază de toți ceilalți, existând la Steinbeck tendința de a zugrăvi balzaciana comedie umană într-un metisaj de urcări și coborâri alambicate de diferențierile caracteriologice ale locuitorilor de pe Strada Sardinelor, care își ticăie visele într-un altfel de ceasornic, nici alert, nici grăbit, mereu imperturbabil, precum un rege care condamnă și exonerează.
Lectură plăcută!
