Recenzie “Toate trecuturile noastre” de Cristin Terrill

by | Mar 22, 2019 | Recenzii cărți, Science Fiction & Fantasy

🔥 CARTEA TOATE TRECUTURILE NOASTRE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

În graba în care ne trăim viața să ne amintim din când în când

să ne iubim şi pe noi înşine.

Cartea este o distopie, dar are două lucruri care o diferențiază de restul genului: şansa omenirii de a o lua de la capăt şi de a evita dezastrul şi impresia că ceea ce se întamplă e cât se poate de real, că ni s-ar putea întampla chiar nouă într-un viitor nu foarte îndepărtat, ținând cont de modul în care evoluează tehnologia. Ceea ce ni se dezvăluie pare foarte probabil şi, mai ales, posibil, şi, da, sperie un pic.

Gândul la o călătorie în timp te face să visezi cu ochii deschişi la lucruri pe care le-ai schimba, le-ai face sau la care ai renunța. Cum ți-ai schimba viața dacă ai avea această posibilitate? Ce ai face diferit? Ți-ai reconsidera deciziile? Ai face alte alegeri? Ai iubi mai mult? Ai ierta mai ușor? Ai fi alt om? Ce sfaturi ai da versiunii tale mai tinere? Pe de altă parte, această posibilitate, în mâinile altora, a unei dictaturi totalitare, de exemplu, nu sună bine deloc. Ce planuri machiavelice şi atacuri ar pune la cale pentru a schimba echilibrul puterii din viitor?

Povestea este spusă din punctul de vedere a două fete: Marina şi Em, care par a nu avea nicio legătură una cu cealaltă la început, dar la un moment dat, conexiunea se face şi ca un vrăjitor, autoarea transformă trei personaje în şase. Inteligentă treabă, nu? Nu-ți ia mult să te dumireşti cine cu care şi care cu cine, dar e interesant să vezi un personaj din două puncte de vedere, despărțite şi influențate de timp.

Atunci şi acum. O vezi pe Marina, adolescenta nesigură, timidă, dar îndrăgostită dintotdeauna de tipul din vecini, un geniu, care în câteva luni s-a transformat dintr-un şoarece de laborator în unul dintre cei mai populari băieți din cartier. Transformarea o încântă pe Marina, chiar dacă ea l-a iubit la fel de mult şi înainte ca el să stârnească interesul tuturor fetelor din liceu. Şi, apoi, o vezi pe Em, fata din viitor, ostatică, maltratată, speriată, și ea îndrăgostită, dar conştientă că marea ei dragoste s-a transformat într-un monstru la care trebuie să renunțe pentru binele tuturor. Em e trecută prin multe evenimente nefericite, trădarea şi dezamăgirea au învățat-o să lupte şi au călit-o, dar ataşamentul şi loialitatea îi dau de furcă. Continuă să încerce, de câte ori e nevoie: o dată, de două ori, de nouă ori…Tot ce-şi doreşte e ca eforturile ei să nu fie în zadar. Aşa că foloseşte maşina timpului, aceeaşi care a provocat haosul din lume şi care îşi doreşte să nu fi fost niciodată construită, şi încearcă toate variantele posibile şi imposibile. Dar una singură pare că va da roade şi e cea care doare cel mai tare. Va reuşi să facă ce şi-a propus când nu poate avea încredere nici în propria inimă?

Mi-a plăcut schimbarea şi maturizarea prin care trec personajele. Unele pozitive, altele negative. Din adolescenți naivi şi inadaptați, devin tineri puternici şi hotărâți. Înțelegi către ce aspiră fiecare, la fel de bine cum le înțelegi regretele şi durerea. Toți se schimbă, dar există şi lucruri care nu se schimbă niciodată. Inima unora rămâne la fel.

Em are o misiune grea. Timpul în care trăieşte înseamnă război şi distrugere. Ură şi interese politice. Puterea a ajuns în mâinile unor oameni care nu se satură niciodată şi cu fiecare vis pe care încearcă să şi-l satisfacă aduc şi mai multă moarte şi dezastru. Este nevoită să se întoarcă în trecut. A câta oară? Nu mai ştie, dar o va face de câte ori va fi nevoie. Se simte obligată să-i asigure Marinei sanşa la o viață normală.

Planul este simplu: uciderea omului pe care l-a iubit şi pe care încă îl iubeşte, în ciuda tuturor lucrurilor care îi demonstrează în fiecare zi că el nu merită. Practica, însă, ne omoară, nu? În viitorul teribil din care vine, această persoană s-a schimbat şi a făcut mult rău, a ucis, a distrus. În viitor, el nu mai e omul de care Em s-a îndrăgostit. E doar un monstru ce trebuie oprit. Ce-ai face dacă ai fi pusă în situația asta? Ai apăsa pe trăgaci? Ai putea să te întorci în timp, să-ți priveşti iubitul, încă nevinovat, în ochi şi să salvezi omenirea? De câte ori trebuie să te întorci ca să înțelegi că e singura variantă cu sorți de izbândă?

Chiar dacă am văzut modul în care timpul şi evenimentele modelează caracterele personajelor,  nu m-am lipit de personajul feminin. Accept greşeala, e umană. Greşeşti o dată, de două ori, dar la un moment dat te opreşti şi te gândeşti un pic. Ştiu cât e de greu să judeci cu capul când inima îți spune altceva, dar totul are o limită. Există un prag pe care ți-l impui ca de netrecut şi de evitat. Em a trecut prea multe praguri, a ratat prea multe ocazii şi a iertat de prea multe ori în numele dragostei. Deciziile nu sunt uşor de luat, iar planurile niciodată nu par a urma paşii doriți, întotdeauna intervine ceva care schimbă totul, care îți mai ridică o întrebare. Când pleci la drum, eşti convins că faci ceea ce trebuie, dar ajuns în momentul decisiv, eziți, o secundă, şi e destul ca totul să se năruie. Şi cu toate astea, cu toate că nimic nu te îndeamnă să fii optimist, atunci când ai cele mai mici aşteptări şi când ți-ai pierdut aproape de tot speranța, ceva, cumva se întâmplă.

Din fericire, există un personaj secundar care te obligă să-l placi, pentru care speri până la sfârşit că lucrurile se vor aşeza cum trebuie. E genul de om statornic, curajos, hotărât, care nu renunță la oamenii dragi. Şi e tot timpul acolo pentru ei.

Cartea este despre alegeri. Cum faci diferența între ce e bine şi ce e rău? Eşti suficient de puternic să recunoşti că te-ai transformat într-un monstru? Eşti suficient de puternic încât să priveşti situația obiectiv fără a fi influențat de lucrurile după care îți tânjește inima? Moartea unor nevinovați poate fi trecută cu vederea şi acceptată dacă sprijină evoluția şi progresul majorității?

Este despre schimbare, loialitate şi încredere înşelată. Este despre familie şi ce ai fi în stare să faci pentru a-i aduce înapoi pe cei dragi. Este despre linia subțire dintre bine şi rău şi cum mânat de dor o treci fără să conştientizezi. Este despre uşurinta cu care te poți convinge că răul e bine, atunci când țelurile devin mai importante ca oamenii.

Omul poate avea orice îşi doreşte, numai timpul nu ajunge niciodată. Dar, dacă viitorul ne-ar oferi imposibilul? Ideea de a călători în timp e atractivă, dar oare nu e o capcană? Ce se întâmplă cu tine, cel din viitor, care dispare întors în trecut? Timpul curge şi fără tine, dar tu trebuie să te întorci pentru a schimba ce n-a mers bine. De câte ori? De câte ori este nevoie. Timpul nu iartă, iar tu eşti doar o scamă în bucla lui uriaşă.

Cartea apare în aprilie la editura Leda Edge.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții TOATE TRECUTURILE NOASTRE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Cristin Terrill sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOATE TRECUTURILE NOASTRE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Toate Trecuturile Noastre
Autor: Cristin Terrill
An apariție : 2019
Editura: LEDA EDGE
Nr. Pagini: 362
Limba: Română
Gen Literar: Science Fiction
Publicată la 22.03.2019
Nota recenzorului: 8.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Recenzie ”Clubul crimelor de joi” de Richard Osman

Pentru că sunt naționalistă și promovez autorii români de câte ori am ocazia, ăia puțini care îmi par mie că merită, vă recomand cartea asta dacă sunteți fani ai seriei Melania scrisă de draga noastră Rodica Ojog-Brașoveanu. Fac asta pentru că eu am regăsit-o pe...

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Recenzie “Prieten imaginar” de Stephen Chbosky

Care sunt cele două tipuri de oameni ce văd lucruri ce nu există, Kate? Vizionarii și psihopații. Cartea este un thriller întunecat, cu multe elemente horror, ce propune o viziune apocaliptică asupra noțiunii de lume, care desface binele și răul în două jumătăți,...

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Recenzie ”După șapte ani” de Guillaume Musso

Sebastian, un lutier dintr-o familie din New York o întâlnește pe Nikki, o artistă liberă care îi fură mințile, iar dragostea lor este atât de profundă și de frumoasă, așa cum este iubirea pe care o întâlnești o singură dată în viață. Mulți ani mai târziu, cei doi...

0 0 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 733 zile și a scris până acum 131 articole. Se află pe poziția 5 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments