Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

de | dec. 9, 2022 | Familie, Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Psihologie, Recenzii cărți

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate tratează un subiect incomod, delicat și controversat. Maternitatea, dragostea de mamă și implicațiile acestora.

Până la urmă este un thriller, dar unul cu accente psihologice profunde care pune problema grijilor, incertitudinilor, responsabilității și a obligațiilor unui părinte atât din perspectiva subiectului cât și din cea a societății, a așteptărilor și limitelor impuse de aceasta.

Mi-a plăcut enorm Eva. I-am admirat tăria și siguranța. O femeie puternică care este lovită de destin direct în plex, dar care refuză se conformeze standardului. Care simte, acționează și gândește așa cum crede ea de cuviință, așa cum îi dictează inima și moralitatea și așa cum i se pare ei firesc chiar dacă acest firesc vine contrazică regulile impuse de comunitate. Acceptă fie marginalizată decât se schimbe pentru a corespunde cerințelor impuse de alții. Și nu e ușor faci acest lucru într-o societate decisă se impună cu orice preț și ghidată de prejudecăți. Are parte de umilințe, de violență, de teroare, este judecată, arătată cu degetul, pusă la zid, mediatizată, acuzată și toate acestea pentru a dat naștere unui sociopat. Și pentru , privind din exterior, totul pare mult mai ușor.

Întrebarea e cât contează educația, mediul în care trăiește, climatul domestic, dragostea primită și cât de mult influențează caracterul individului fondul nativ? Ne naștem răi? Devenim răi?

Eva își analizează comportamentul, modul în care a acționat, simțit, gândit, felul în care și-a privit și educat copilul, dar în același timp reanalizează iar și iar comportamentul fiului său. Reia toate accidentele care i-au marcat viața de femeie măritată și care au dus la urmări și schimbări profunde în liniștea și pacea membrilor familiei. Și încearcă să demonstreze obiectiv dacă fiul său se face vinovat sau nu de vreunul dintre ele.

E oare problema la ea? A făcut tot ce a putut? Sau oare a acționat de așa manieră încât a ajutat la zdruncinarea radicală a psihicului propriului copil? Se face vinovată de ceva sau orice ar fi făcut ar fi fost zadarnic. Putea oare schimbe ceva? Ar fi avut puterea pună capăt tragediei înainte ca aceasta se producă? Este corect fie etichetată vinovată și repartizată la marginea societății? Crezi că există porniri reprobabile și nefirești ce pot fi puse exclusiv pe fondul genetic și care nu pot fi combătute oricât de multă cultură, informație, afecțiune și educație ai oferi? Sau există o predispoziție înnăscută către violență ce poate fi evitată sau îndreptată?

Este o poveste urâtă, plină de angoase, tragedii, suspiciuni și frustrare despre destrămarea unei familii. Este o poveste despre o mamă care nu reușește și iubească copilul și un copil care își urăște familia. Cine e de vină? De ce nu simte Eva acea dragoste necondiționată atât de trâmbițată de societate? Unde greșește? Sau cine greșește? Ce e în neregulă cu copilul pe care l-a născut? De ce nu se poate conecta cu el? De ce nu îl poate privi pe Kevin ca pe un copil normal? Disprețul, răceala, rezistența pasivă sau incidentele violente și sălbatice petrecute în preajma lui sunt doar în imaginația ei? Exagerează? E oare genul de femeie pentru care statutul de mamă nu va fi nicicând potrivit? Ca mamă e obligată să-și apere copilul no matter what? E posibil ca furia lui Kevin fie o consecință a suspiciunilor ei? Oare bănuielile ei erau nefondate și Kevin a reacționat negativ la aceste acuzații când a ajuns la saturație?

Fiul Evei este acuzat de crimă, o acuzație care se răsfrânge fără motiv și asupra ei. Nu este ceva ce poți schimba cu argumente, nu poți convinge oamenii că tu n-ai nicio vină. Ești pur și simplu ghinionista câștigătoare la loteria maternității. Kevin este fiul ei și ca mamă este implicată ca victimă și vinovată în egală măsură. Este responsabilă de educația lui și obligată să-l susțină. Eva refuză să se justifice în fața lumii. Își pierde slujba, prieteniile, credibilitatea, reputația, întreaga ei viață se destramă ca un castel de cărți de joc. Depresia și singurătatea sunt copleșitoare și imposibil de îndurat. Simte că nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, că a eșuat ca mamă, ca soție, ca femeie, se acuză că n-a reușit să stabilească o legătură afectivă cu propriul copil.

Perspectiva din care sunt privite evenimentele și situațiile este foarte personală și foarte profund analizată și argumentată. Tot conflictul interior și toată povestea Evei sunt redate sub forma unor scrisori pe care aceasta le scrie fostului său soț, tatăl lui Kevin.

Cum ai lupta cu așa ceva? Cum ai privi situația? Ai considera merită continui? Și ce motivații țiai oferi pentru a fi capabilă să mergi mai departe? Te-ai învinui pentru educația pe care i-ai oferit-o? Ai simți că ai eșuat ca părinte? Te-ai blama pentru ceea ce gândești despre propriul copil? Ai lupta sau ai renunța? Care e limita dintre iubire și conștiință? Poate o mamă și iubească necondiționat copilul sociopat? Îl poate ierta pentru i-a distrus complet viața? De câtă dragoste este nevoie pentru a putea accepți defectele și ierți greșelile propriului copil?

Cartea a fost ecranizată, prestația Tildei Swinton în rolul mamei lui Kevin fiind de excepție.

Titlu: TREBUIE SĂ VORBIM DESPRE KEVIN
Autor: Lionel Shriver
Traducător: Ioana Predoiu, Ioana Vilcu
An apariție : 2009
Editura: VELLANT
Nr. Pagini: 517
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 5805

Alte recenzii de la Lionel Shriver:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu
Recenzie „Adela” de Garabet Ibrăileanu

În concepția lui Garabet Ibrăileanu, timpul nu trece niciodată. Noi trecem prin timp. Problematica timpului, aflată în strânsă legătură cu cea a destinului, a preocupat mintea umană secole la rând. Afirmația lui Ibrăileanu, anterior menționată, dezvăluie prin...

Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole
Recenzie „Dulce casă” de Tillie Cole

Povestea lui Romeo și a Julietei se repetă Molly Shakespeare este o tânără extraordinar de inteligentă, chiar dacă viața i-a pus multe piedici. La doar douăzeci de ani, face un salt curajos către o nouă viață, studiind la Universitatea din Alabama, în Statele Unite....

Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham
Recenzie “Negustorul de manuscrise” de John Grisham

Ce poate fi mai frumos decât o carte care spune poveștile mai multor cărți? Nu știu voi dar mie îmi place la nebunie atunci când într-o carte se vorbește de alte titluri, de alți autori, de istoria și povestea lor. Pentru că acesta este unul dintre misterele...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 8 luni, 1 zi și a scris până acum 599 articole. Se află pe poziția 2 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments