🔥 CARTEA VÂNĂTORII DE ZMEIE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aproape cinci milioane de români trăiesc și muncesc în afara granițelor, se zice în statistici. Ei alcătuiesc așa-numita diaspora românească, din care, ocazional, răsar și scriitori. Sau măcar oameni care își pun pe hârtie gândurile, necazurile, experiențele lor din lumea de peste granițe. Aproape cu toții se relaționează și la țara de baștină, în care s-au născut și pe care o poartă în gând și în suflet.

 Autorul

Dar nu despre români voi vorbi acum. Ci despre un diasporean afgan, care în SUA a spart piața prin romanele sale scrise atât de bine, încât s-au tradus și vândut în milioane de exemplare. Este vorba de Khaled Hosseini, un scriitor de origine afgană, cu care americanii se mândresc acum, că este al lor.

În 1980, când Khaled avea 15 ani, familiei sale i s-a acordat azilul politic, în SUA. Iar Khaled nu a performat ca medic, cum i-a fost pregătirea universitară, ci a excelat ca scriitor. În anul 2003 i s-a publicat romanul „Vânătorii de zmeie“, care în 2007 a fost și ecranizat. Traducerea în limba română a apărut la editura Niculescu, în 2012.

 Trădare, vină, război

Filmul e de excepție, cum și cartea “Vânătorii de zmeie” e formidabil scrisă, după toate regulile artei de romancier. Este, mai ales, o carte scrisă cu suflet și cu sinceritate. Cu forța mărturisirii unei vini pe care autorul, însuși erou în carte, nu și-a iertat-o niciodată.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Khaled Hosseini

Este o carte despre o vină a copilăriei crude și lașe. Ambiția de a-și impresiona tatăl  îl face pe erou să își trădeze prietenul cel mai bun. Este o carte despre adevăr și moralitatea gesturilor pe care le facem, sau nu le facem și care se dovedesc a conta enorm, mai târziu.

Amir și Hassan sunt cei doi băieți care își încep povestea la începutul anilor 70, când Afganistanul era o țară normală, nebombardată nici de ruși și nici de americani. Ei aparțin unor etnii diferite, precum și statutul lor social este diferit. Amir e fiu de stăpân,  Hassan e servitor în casă. Amir știe să citească, Hassan îi ascultă doar poveștile, însă dovedește un caracter și o înțelepciune ieșite din comun.

Un gest și o invidie le strică prietenia pentru care adultul Amir, refugiat în America, este chemat, peste mulți ani, să dea seamă în țara sa. Afganistanul e praf, distrus de bombe și prădat de tot ce a însemnat, odată, viața normală și pace între comunitățile care locuiau în el. Amir se reîntoarce în patrie, în căutarea unui copil și a liniștii sufletului său. Le va găsi, oare?

 Jocul cu moartea

Întâmplările din carte sunt filmice, scenariul acțiunii este excepțional. Mesajul cărții dă tuturor de gândit. Iar în ce privește titlul cărții, „Vânătorii de zmeie“, acesta ne plasează pe noi, ca cititori, într-un joc. Este un joc de copii, dar și periculos. E un joc al războiului pe ceruri, precum și pe pământ.  Un joc care nu știm, cum se va termina.

Dani Rockhoff

🔥 CARTEA VÂNĂTORII DE ZMEIE ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Vânătorii De Zmeie
Autor: Khaled Hosseini
An apariție : 2012
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 404
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 30.04.2019
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Mi-au plăcut problematica abordată, forța și sinceritatea relatării, epicul care face ecranizabilă cartea, precum și scriitura deosebită.

Aspecte Negative:

Spre final, se supralicitează oarecum ritmul acțiunii, iar finalul este de discutat. Cartea are si o tentă politică stereotipă, în care americanii sunt necondiționat buni, iar nemții și rușii îndeplinesc rolul de contrapunct negativ.

Avatar
Autor: Dani Rockhoff
Dani e Redactor Activ
Redactor de 406 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Dani Rockhoff