Recenzie ”Vânătorii de zmeie” de Khaled Hosseini

by | Mar 15, 2021 | Beletristică, Ficțiune, Istorie, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VÂNĂTORII DE ZMEIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
„Vânătorii de zmeie”
Khaled Hosseini
Copilăria asta… cine nu are traume din copilărie, acel om nu există.
Trebuie să recunosc că nu aveam de gând să pun mâna pe cartea lui Hosseini, dar o persoană m-a tot încurajat să îi dau o șansă, pentru că, după ce ea a citit toate cărțile lui, a devenit autorul ei preferat.
Scepticismul meu a fost unul cras, nemotivat, așa că, după ce am primit cartea cadou, am zis că nu o să moară Lenin a doua oară dacă o voi citi.
„Vânătorii de zmeie” este povestea a doi băieți din Afganistan, unul șiit (Hassan) și altul sunit (Amir), din 2 triburi diferite, rivale, primul fiind cucerit de al doilea. Amir era copilul care provenea dintr-o familie înstărită, creștea fără mamă, ceea ce nu-l deranja foarte mult, dar îl împiedica câteodată în comunicarea sa cu tata, potolit, cu o imaginație bogată și deștept. Hassan era antipodul prietenului său. Creștea și acesta fără dragoste maternă, însă tatăl lui era mai mult decât iubirea și grija întruchipată. Hassan era loial, credul, curajos și naiv ca prima zi de primăvară. Întâmplarea a făcut ca cei doi să se îndepărteze, istoria i-a separat la mii de kilometri, dar moartea i-a reunit într-un mod inedit.
Istoria celor 2 este pe cât de tristă, pe atât de plină de speranță. Stai mereu cu ideea în inima agitată că ceva nu este curat la mijloc, deznodământul nu s-a petrecut, deși orice intâmplare te face să ai așa o impresie.
Subiectul este unul proaspăt.
Gustul meu de cititor cu stagiu a simțit iarbă proapăt tăiată. Am adorat multitudinea de informații despre lumea ascunsă a Kabulului, diferențele de regim, invazia rusească și influența talibanilor. Am căutat cu interes câte ceva despre istoria Afganistanului, comunitățile acestuia din toată lumea, dar și despre reminiscențele schimbărilor subite în dezvoltarea țării.
Hassan pentru mine a devenit pâinea cea caldă, sufletul acestei povești, umanitatea care a mai rămas intactă. Amir – personajul care nu s-a împăcat niciodată cu gândul că cel mai apropiat prieten era mai bun decât el, unul care prea târziu a vrut să schimbe ceva. Iar Baba (tatăl lui Amir), a trăit toată viața sa cu regrete și „gura lumii ce-o să spună”.
Și pentru că nu îmi permite conștiința să tac, o să îmi spun offffff-ul cu privire la traducere. Am subliniat cartea în lung și în lat cu creionul: cacofoniile, diferențele dintre „datorită” și „din cauză”, trunchierile, calchierile, ne mai vorbind despre unele neconcordanțe ale timpului, mi-au cam tăiat din entuziasm. Eu am ajuns să trag de mine pentru a ajunge la final. Nu este o tragedie, dar o dată ce începi să observi greșelile traducătorului, în mintea mea apare o mică și enervantă întrebare: restul cărților sunt la fel?
Stilul autorului este de departe unul care să îmi fie pe plac, or acesta a suferit enorm din cauza traducerii. Cert este un lucru, subiectul a salvat întreaga operă de la abandon!
Nu vă ucideți visele cu părerea cuiva despre voi, rămâneți loiali propriilor convingeri și aspirații, fiți curajoși în fața primejdiilor. Acesta este mesajul lui Hassan prin tot ceea ce a făcut de-a lungul istoriei.
Da, Amir este personajul principal al acestei cărți, dar empatia mea a pulsat doar în momentele în care Hassan era prin preajmă. De aceea o să îi dau mereu prioritate.
Lectură interesantă vă doresc!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții VÂNĂTORII DE ZMEIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Khaled Hosseini sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VÂNĂTORII DE ZMEIE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Vânătorii De Zmeie
Autor: Khaled Hosseini
An apariție : 2003
Editura: NICULESCU
Nr. Pagini: 405
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 15.03.2021
Nota recenzorului: 6

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Recenzie “Iarna Crimelor Perfecte” de Tony Mott

Sunt la prima întâlnire cu cărțile scrise de autoarea Tony Mott. Va spun sincer că până să încep să caut mai multe informații despre ea am avut senzația că este bărbat. Poate asta a fost și intenția autoarei Antoaneta Galeș atunci când și-a ales acest pseudonim...

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Recenzie “Pe marginea prăpastiei” de Roland Smith

Pe marginea prăpastiei este cel de-al doilea volum al seriei pentru adolescenți scrise de autorul american Roland Smith. Seria conține până în prezent 4 cărți. Despre prima carte, Peak v-am vorbit în articolul dedicat. Din cele 4 cărți însă în limba română sunt...

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Recenzie „The only girl in the world” Maude Julien

Voi ați privit filmul G.I.Joe? Sau G.I.Jane ar fi mai potrivit! Pregătirile fizice și mintale prin care trec băieții și Jordan O'Neil (Demi Moore) sunt flori de cuc, de soc, de câmp și parașute rupte pe lângă cei 18 ani petrecuți de Maude alături de părinți. La 4 ani,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 102 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 13 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments