Recenzie „Viața lui Mihai Eminescu” de George Călinescu

by | Jan 12, 2016 | Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VIAȚA LUI MIHAI EMINESCU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

viata-lui-mihai-eminescu_1_fullsize Şi când propria ta viaţă singur n-o ştii pe de rost,

O să-şi bată alţii capul s-o patrunză  cum a fost?

La vremuri noi, tot…rânduri noi? Nu chiar. Unele cărţi şi nume sunt valabile oricând, iar aici eu includ şi Viaţa  lui Mihai Eminescu, de George Călinescu.

Citind (sau recitind) o astfel de carte vei întâlni binecuvântarea unor pagini scrise inteligent, documentat, profesionist. Un lucru bine făcut care îşi dovedeşte valoarea în timp, de zeci de ani.

Iar la adăpost de oricare modă, dincolo de orice influenţe, vei putea, într-adevăr citi: pentru a trăi şi a înţelege.

Întâmplarea face deci că exact în luna ianuarie să păşesc pe cărări vechi, bătătorite,  acelea ale vieţii celui care a devenit simbol naţional. Şi, depăşindu-mi aşteptările, această lectură a reuşit să mă emoţioneze mai mult decât au făcut-o multe romane de dragoste.

Am plâns (şi nu mi-e ruşine să admit) asistând indirect la zbuciumul interior al acestui mare om. Un om aproape de nimeni înţeles – şi nici chiar de el, în multe cazuri, un om care prin tot ce a făcut şi a spus, a sfidat parcă Providenţa şi propriul destin, pe care l-a dus, inevitabil, către boală şi tragedie.

Cu fiecare pagină citită am resimţit incertitudinile, căci  mai multe episoade din viaţa  poetului nu pot fi sprijinite decât pe zvonuri, analize, deducţii, neavând la îndemână dovezi concrete.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de George Călinescu

Ca şi cum, după o viaţă chinuită şi lăsată în nepăsare, întâmplările se decid să se reabiliteze, oferindu-i după moarte liniştea mult râvnită. Căci scotocind şi răstălmăcind sertare,chiar şi pe acela al iubirilor, nu vei reuşi să construieşti vreun senzaţional cert.

Născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, într-o familie de ţărani din nordul Moldovei (după toate probabilităţile, căci incertitudinea planează chiar şi asupra acestor aspecte!), copilul Eminovici (căci acesta e de fapt numele real de familie) indică de mic un caracter aparte.

Rebel în mai multe cazuri, căci fuge de la gazdele unde stă pentru studii, pasionat de poveştile vechi ale bătrânilor şi de literatură, tovarăş amuzant în câteva cazuri, dar singuratic şi introvertit în cele mai multe.

Adolescenţa îl găseşte deja cu un bagaj literar foarte bogat, astfel că debutează literar în jurul vârstei de 16 ani (1866 – cu poemul La mormântul lui Aron Pumnul, pe care o semnează cu M.Eminoviciu. Urmează De-aş avea, în revista lui Iosif Vulcan; el îl va convinge să-şi schimbe şi numele în Eminescu ).

La 14 ani era deja pribeag (1864), fugind cu trupa de teatru Tardini. De aici viaţa  lui Eminescu îşi schimbă definitiv cursul oarecum molcom şi previzibil pe care încercase să i-l imprime Gheorghe Eminovici, tatăl, care îl voise “măcar  doctor”.

Mihai Eminescu – geniu, om, simbol. O viaţă fascinantă, tulburătoare, tumultuoasă.

“Eminescu era un lunatec sublim, în sufletul căruia visele creşteau ca  nalba;(…) Răzvrătit, cu o lipsă  de prefăcătorie ruinătoare pentru om, (…) îndrăzneţ în numele ideii, sfios şi blazat în numele său.”

NOTĂ: 9,5 / 10

🔥 CARTEA VIAȚA LUI MIHAI EMINESCU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Viața Lui Mihai Eminescu
Autor: George Călinescu
An apariție : 2014
Editura: CARTEX 2000
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 12.01.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

sursa de cunoastere si imbogatire a vocabularului

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Adelina Sănduleac este redactor Booknation.ro de 1780 zile și a scris până acum 100 articole. Se află pe poziția 11 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adelina Sănduleac aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
intrebare
intrebare

Multumesc pentru recenzie!
Si pentru ca e o zi deosebita in cateva cuvinte sa precizam despre

Influienta extraordinara a lui Eminescu asupra starii natiei:
Daca il urasti pe Eminescu inseamna ca te urasti pe tine. Daca te urasti pe tine esti demn de mila. Asa au aparut ajutoarele sociale in Romania.
Daca il iubesti pe Eminescu inseamna ca te iubesti pe tine. Daca te iubesti poti spune ca esti un om foarte fericit. De aceea nici nu te mai intereseaza ca nu ai servici. 🙂