Recenzie „Vina” de Camelia Cavadia

de | sept. 24, 2022 | Beletristică, Recenzii cărți

Bună cartea, cititori, oriunde v-aţi afla!

Hora

Cu o mână de personaje principale – Tomas H. şi Stella ( soţia lui ), Paul şi Clara ( copiii lor ) şi secundare , însă la fel de importante – Ana ( cea care are acum grijă de Tomas ), Fam. Pin – Tonisş i Laura, Alice şi Dan, Lin şi Eric, Pati ( fetiţa lor ) , Martin şi Lorin ( agenţi literari ai lui Tomas ) Camelia Cavadia reuşeşte în „Vina” să introducă cititorul în iureşul nebun al întâmplărilor ce alcătuiesc viaţa lui Tomas. Este hora lui, cea după care la final, îşi trage sufletul. El şi toţi ceilalţi.

Adevarata vină

Romanul începe în sens invers. Ne prezintă starea actuală a lui Tomas, căruia ajungem să-i plângem de milă când ne dăm seama că principala cauză a stării lui  de acum este băutura. Acest viciu care distruge foarte uşor relaţii bine sudate. După ce îl plângem, îl compătimim, suferim alături de el, ne întrebăm şi suntem din ce în ce mai curioşi care este cauza. Băutura poartă vina stării lui actuale. Dar ce anume poartă vina băuturii? Cum a ajuns Tomas aşa?

Un personaj de la cer la pământ

Cum? Cu o soţie  râvnită mulţi. Cu o carte publicată ce cunoaşte un succes imediat. Cu doi copii sănătoşi şi bunici care îi ajută când e necesară o mână de ajutor. Eu am aflat. În niciun caz nu vă voi spune aici. Vă spun doar că personajul  este bine conturat şi  ferm condus pe drumul său. De la studentul timid la scriitorul plin de  îndoieli. La soţul gelos fără motiv. La tatăl care pune cariera mai presus  de viaţa de familie. Un nebun în devenire. Până la forma lui finală: un beţiv fără întoarcere. Atacat ca personaj din toate unghiurile.Uimesc  frământările lui, nesiguranţa lui în momentele când pare să aibe totul. Aşa cum a fost ridicat la cer, aşa va fi coborât.  Pe cât de puternic, pe atât de slab. Pe cât de slab, pe atât de puternic. Un personaj mai mult decât un personaj. A rămas cu mine mult timp după terminarea cărţii.

Dacă îți place recenzia cărții VINA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Camelia Cavadia

Reverenţa

Camelia Cavadia a descris povestea lui Tomas într-un fel care pe mine m-a impresionat enorm. Nu ştim de ce unii scriitori ne intră în suflet imediat şi rămân acolo. Poate structura noastră şi cuvintele lor au undeva puncte în care se înrtâlnesc.Ea a reuşit acest lucru cu mine. Măştile fricii, Purgatoriul îngerilor, romane citite de asemenea, nu au facut decat să întărească această legatură. Aici este reverenţa mea în semn de apreciere şi respect în faţa scriitoarei.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VINA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Vina
Autor: Camelia Cavadia
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2620

Alte recenzii de la Camelia Cavadia:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Crimă și pedeapsă” de Feodor Mihailovici Dostoievski

Recenzie “Crimă și pedeapsă” de Feodor Mihailovici Dostoievski

Am revenit la inegalabilul Dostoievski. Acest titan al literaturii universale, cunoscut drept un observator fin al naturii umane, impresionează cititorii de diferite vârste. Însă, din propria experiență pot afirma că felul în care l-am perceput pe Dostoievski când...

Recenzie “Minciuni pe canapea” de Irvin D. Yalom

Recenzie “Minciuni pe canapea” de Irvin D. Yalom

Irvin D. Yalom te invită în culisele psihoterapiei. Ai o șansă unică nu doar să fii pe canapeaua a doi terapeuți, dar și în mintea lor. Afli depre psihoterapie din prima sursă, descoperi nu doar cum se mănâncă ea, dar și toată bucătăria din spate. Aici se analizează...

Recenzie “Aventurile lui Huckleberry Fin” de Mark Twain

Recenzie “Aventurile lui Huckleberry Fin” de Mark Twain

Am citit “Aventurile lui Tom Sawyer” acum doi ani, împreună cu nepoțica mea. Tare mult i-a plăcut cartea. Drept urmare i-am promis că-i fac cadou și “Aventurile lui Huckleberry Finn”. Cu atât mai impresionată a fost când a aflat că amicul lui Tom Sawyer are și el o...

2 1 vote
Article Rating
Adriana Ionescu este redactor Booknation.ro de 344 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 28 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Ionescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments