Am descoperit Zona Zero la Gaudeamus, anul acesta. La început, noul roman al Laviniei Călina nu m-a atras în mod special. Subiectul, destul de controversat, din punctul meu de vedere, prevestea, spre rușinea mea, una dintre acele cărți ticsite de aventură, din care nu rămâi cu nimic. M-am înșelat teribil.
Romanul prezintă o lume cu totul și cu totul aparte, o distopie caracterizată prin moarte, prin greutăți inimaginabile și prin generala dorință de supraviețuire. Omenirea se află în pragul dispariției, ca urmare a infecției cu un virus necunoscut și foarte puternic, care transformă oamenii în așa-numiți paraziți, ființe a căror instinct primar este de a se hrăni.
Narațiunea este obiectivă, identificându-se o instanță narativă creditabilă. Personajele sunt bine conturate și individualizate, fiecare fiind dominat de un conflict psihologic format anterior epidemiei.
Ceea ce m-a surprins cel mai mult la această carte nu este însuși contextul acțiunii, ci conflictele sociale dintre personaje. Elena este prezentată, la început, ca antierou, iar Sorin, ca erou, urmând ca rolurile să se inverseze.
Zona Zero uimește prin felul în care transformă o situație de criză, aparent fără o anumită rezolvare, într-o călătorie atât fizică, cât și interioară a personajelor, presărată de întâmplări cu o gravitate foarte mare, care te țin cu sufletul la gură pe toată durata acțiunii.
La sfârșit, nu puteam să cred că s-a terminat. Tremuram și nu știam dacă să plâng sau să țip. Am citit multe cărți bune în ultima perioadă, dar niciuna nu a reușit să mă capteze așa cum a făcut-o Zona Zero.
Acțiunea este extrem de dinamică, cu mult peste a ceea cu ce eram obișnuit și trebuie să recunosc că mi-a luat puțin să mă obișnuiesc. Dar, după aceea, întâmplările au curs pur și simplu și puteam să simt durerea pe care fiecare dintre personaje o simțea.
Chiar dacă este marcată precum o operă de tip teen fiction, consider că este potrivită tuturor vârstelor. Lavinia Călina este un scriitor cu totul și cu totul aparte, care, prin operele sale, pune la îndoiala monotonia și normalitatea prea banală pe care o trăim cu toții, te atrage spre cuvânt întocmai ca un magnet și te face să simți așa cum puțini scriitori reușesc.
Imaginați-vă că ar exista o explozie inefabilă care ar schimba lumea pentru totdeauna. Ei bine, Zona Zero este întocmai materializarea acelui fenomen care te învăluie și pe tine, ca cititor. Acest volum m-a făcut să pun adevăratele mele principii și țeluri în viață sub semnul întrebării.