Recenzie „Zona Zero” de Lavinia Călina

de | dec. 22, 2015 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

Zona Zero - Lavinia CălinaAm descoperit Zona Zero la Gaudeamus, anul acesta. La început, noul roman al Laviniei Călina nu m-a atras în mod special. Subiectul, destul de controversat, din punctul meu de vedere, prevestea, spre rușinea mea, una dintre acele cărți ticsite de aventură, din care nu rămâi cu nimic. M-am înșelat teribil.

Romanul prezintă o lume cu totul și cu totul aparte, o distopie caracterizată prin moarte, prin greutăți inimaginabile și prin generala dorință de supraviețuire. Omenirea se află în pragul dispariției, ca urmare a infecției cu un virus necunoscut și foarte puternic, care transformă oamenii în așa-numiți paraziți, ființe a căror instinct primar este de a se hrăni.

Narațiunea este obiectivă, identificându-se o instanță narativă creditabilă. Personajele sunt bine conturate și individualizate, fiecare fiind dominat de un conflict psihologic format anterior epidemiei.

Ceea ce m-a surprins cel mai mult la această carte nu este însuși contextul acțiunii, ci conflictele sociale dintre personaje. Elena este prezentată, la început, ca antierou, iar Sorin, ca erou, urmând ca rolurile să se inverseze.

Zona Zero uimește prin felul în care transformă o situație de criză, aparent fără o anumită rezolvare, într-o călătorie atât fizică, cât și interioară a personajelor, presărată de întâmplări cu o gravitate foarte mare, care te țin cu sufletul la gură pe toată durata acțiunii.

La sfârșit, nu puteam să cred că s-a terminat. Tremuram și nu știam dacă să plâng sau să țip. Am citit multe cărți bune în ultima perioadă, dar niciuna nu a reușit să mă capteze așa cum a făcut-o Zona Zero.

Acțiunea este extrem de dinamică, cu mult peste a ceea cu ce eram obișnuit și trebuie să recunosc că mi-a luat puțin să mă obișnuiesc. Dar, după aceea, întâmplările au curs pur și simplu și puteam să simt durerea pe care fiecare dintre personaje o simțea.

Chiar dacă este marcată precum o operă de tip teen fiction, consider că este potrivită tuturor vârstelor. Lavinia Călina este un scriitor cu totul și cu totul aparte, care, prin operele sale, pune la îndoiala monotonia și normalitatea prea banală pe care o trăim cu toții, te atrage spre cuvânt întocmai ca un magnet și te face să simți așa cum puțini scriitori reușesc.

Imaginați-vă că ar exista o explozie inefabilă care ar schimba lumea pentru totdeauna. Ei bine, Zona Zero este întocmai materializarea acelui fenomen care te învăluie și pe tine, ca cititor. Acest volum m-a făcut să pun adevăratele mele principii și țeluri în viață sub semnul întrebării.

Titlu: ZONA ZERO
Autor: Lavinia Călina
An apariție : 2015
Editura: CĂRȚILE ARVEN - UN IMPRINT HERG BENET
Nr. Pagini: 236
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2153

Alte recenzii de la Lavinia Călina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Anna O” de Matthew Blake
Recenzie ”Anna O” de Matthew Blake

„Al său propriu lăcaş îşi este mintea şi doar ea poate din Rai un Iad şi-un Iad din Rai să facă” – Paradisul Pierdut de Milton Rezumat Doctorul Ben Prince, un psiholog criminalist specializat în cazurile de crimă comise de oameni în timpul somnului, dezvoltă o obsesie...

Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie ”Hideaway” de Penelope Douglas

Noaptea Diavolului continuă, chiar și după șase ani... În urmă cu șase ani, a avut loc evenimentul celebru din seara cunoscută sub numele de Noaptea Diavolului, dar acum Kai pare să-și fi pierdut interesul pentru Rika, iubita lui Michael, care a fost ținta atenției...

0 0 votes
Article Rating
Dragoș Filioreanu a fost redactor Booknation.ro și a scris 26 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments