Recenzie „Suflet românesc” de Dan Puric

Titlu: Suflet Românesc
Autor: Dan Puric
An apariție : 2014
Editura: Compania Dan Puric
Nr. Pagini: 207
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 15.10.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

suflet romanesc de Dan Puric

În cartea Suflet românesc găseşti deopotrivă asumare, inteligenţă, reverie, umor, dramatism şi tragedie, simplitate, pasiune.

Te poţi trezi că într-o dimineaţă ploioasă, gri, rece, eşti acel călător din autobuz care râde singur; râde, cufundat în gulerul hainei şi rândurile cărţii.

Suflet românesc nu încearcă să impună sau să traseze direcţii literare, ți nici nu se vrea vreun volum dintr-un ciclu amplu, ci o scriere lejeră de tipul confesiune-monolog, cu inserţii de filosofie pură pe alocuri. Autorul  adună într-un volum amintiri, impresii, speranţe, mărturii, oameni şi locuri.

Cu Suflet românesc, Dan Puric ne permite, mai ales, să-l cunoaştem  pe el ca om, artist chiar şi dincolo de scenă: pasional, visător,  îndrăgostit de viaţă, oameni şi ţara sa.

Umorul  simplu sau împletit cu  inserţii moralizatoare este prezent mai ales în prima parte, în titluri ca Agrafa, Leşinul, Am aflat cine sunt, Nebunul, Vis veneţian, Nasul, Turneul.

Barbarii lumii civilizate sunt foarte rafinaţi, vânează suflete.(pag. 144)

Mai apoi, nuanţele se schimbă încet, dulce, aproape imperceptibil, trecând la fantezie, dramatism, visare, filosofii de viaţă şi despre credinţă.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Dan Puric.

Cu Basmul pătrundem într-un univers mult mai intim, mai sensibil, mai cald: sufletul curat şi inocent al copilului, care aş zice că nu a încetat să fie refugiul adultului, atunci când viaţa ameninţă să devină prea gravă, prea grea.

În unele zone îl poţi vedea parcă pe Dan Puric pledând despre sufletul românesc  într-o manieră nu tocmai realistă. S-a spus chiar (Andrei Pleşu) că încurajează atitudini nu tocmai productive:  „Suntem unici, persecutaţi de tot mapamondul, singurii creştini adevăraţi, speranţa lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali”.

Poate că într-adevăr scriitorul nu este  obiectiv; dar nici nu cred că îşi propune să fie. Marea sa vină, dacă o putem numi astfel, e iubirea înflăcărată,  iar în acest caz e greu de crezut că se pot găsi instrumentele potrivite  pentru a crea un model de urmat.

Și eu găsesc pe alocuri surplus de entuziasm; dar în ansamblu cred că avem de învăţat din atitudinea autorului, cu menţiunea că evident, orice crez al cuiva trebuie trecut prin filtrele proprii de valori şi principii.

Nu o să spun că lecturând Suflet românesc m-am poziţionat automat într-o superioritate dovedită sau o martirizare confirmată de un mare nume al culturii. Mai degrabă am semnalat idei, opinii de analizat, verificat, confruntat cu realitatea exterioară şi a sinelui.

Notă: 8,5 / 10

Aspecte Pozitive:

Sursă de amuzament, relaxare, analiză și introspecție.

Aspecte Negative:

Unele paragrafe iau forma filosofiei abstracte.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

POST A COMMENT.