Am decis să citesc cartea “Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” de Dr. Alexandru Vlad Ciurea pentru că i s-a făcut multă reclamă. M-am bucurat să găsesc un conținut valoros, întrucât autorul, medic neurochirurg cu o experiență de peste o jumătate de secol, vorbește despre creier pe înțelesul tuturor, exact așa cum ne anunța din titlu.
Domnul doctor trece în revistă câteva dintre proprietățile creierului, am aflat că în condiții optime ar putea să funcționeze chiar și 300 de ani, apoi ne prezintă pe scurt cum putem să dezvoltăm creierul și ce factori sunt nocivi pentru acesta. De asemenea, ne face câteva recomandări cu privire la alimentele pe care e bine să mâncăm și pe care să le evităm. Am reținut că nopțile nedormite nu mai pot fi recuperate, somnul având un rol capital în procesul de refacere al creierului. Totodată, memoria nu este un dat, ceva de sine stătător, ci se îmbunătățește dacă facem exerciții.
Alexandru Vlad Ciurea scrie despre importanța rugăciunii într-un capitol intitulat „Știință și credință”. Aici regăsim și concluziile lui Edgar Cayce care a arătat, în urmă cu circa 100 de ani, efectul rugăciunii “Tatăl nostru” asupra sistemului endocrin.
Există centri din creier conectați la Divinitate, la credinţă? Da! S-a dovedit printr-o metodă, RMN funcțional, că aceşti centri se pun în activitate mai ales în partea anterioară a frunții, când are loc rugăciunea. Şi chiar atunci, în timpul rugăciunii se face dovada acestor centri.
Autorul acordă o atenție deosebită bolilor neurodegenerative și ne dă multe detalii referitoare la cauzele și formele de manifestare a bolilor Alzheimer și Parkinson. Domnul doctor insistă asupra faptului că acestea sunt ireversibile, dar oamenii pot să prevină apriția lor printr-un regim de viață adecvat (punând accentul pe hrană, somn, mișcare).
Unul dintre capitolele mele preferate este „Mistele creierului”, capitol în care descrie pe scurt câteva dintre abilitățile creierului care de multe ori trec neluate în seamă – conștiința de sine, puterea minții, amintirile, memoria, capacitatea organismului de a păstra amintirea unui membru amputat (membru–fantomă), ciclul circadian, somnul și starea de veghe, stocarea informației genetice, capacitatea omului de a visa și de a râde.
O idee care revine de mai multe ori pe parcursul cărții se referă la educație, la modul în care se formează copiii, iar autorul oferă părinților recomandări demne de luat în considerare.
Cartea “Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” scrisă de Dr. Alexandru Vlad Ciurea s-a dovedit a fi o lectură interesantă și plăcută, care prezintă pe scurt principalele caracteristici ale creierului precum și ale funcțiilor acestuia, precum și câteva idei pentru a preveni apariția afecțiunilor neurodegenerative.