Trebuie să recunosc că m-a atras titlul și coperta cărții. Autoarea încearcă să răspundă la întrebările:
=> De ce ne îndrăgostim mereu de bărbați nepotriviți?
=> Cum să identificăm un bărbat nepotrivit?
=> Cum să schimbăm tiparul defect în unul corect?
Mai întâi autoarea aduce la rampă câteva femei care iubesc prea mult, vom afla diferite sechele din copilărie și urmările lor asupra vieții sentimentale. Apoi accentul este pus pe descoperirea tiparelor defecte. Spre sfârșitul cărții este tratat, deși într-un mod mai restrâns, felul cum să ne schimbăm stilul de a iubi într-unul mai sănătos. Cred că ultima parte a cărții merita mai multă atenție, ori schimbarea tiparului este esențială pentru “vindecare”.
Aflăm chiar din primele pagini că multe femei sunt atât de obișnuite să ofere iubire exagerată încât nici nu realizează că se află într-o relație defectă.
Dar cum putem identifica o femeie care iubește prea mult și prin ce se manifestă comportamentul acesteia?
Femeile care iubesc prea mult de-obicei poartă o mască emoțională, sunt acele femei care au teamă să-și exteriorizeze propriile sentimente și dorințe. Sunt femeile care se dedică în întregime unui bărbat făcându-l scopul ei principal în viață, centru universului ei. Aceste femei sunt atrase de-obicei de bărbați indisponibili sau absenți din punct de vedere emoțional. “Dependența este o primă cauză a impotenței emoționale.”
Dintre femeile care iubesc prea mult, foarte puține sunt convinse, în adâncul ființei lor, că merită să iubească și să fie iubite doar pentru simplul fapt că există.
Plictiseala este o senzație pe care femeile care iubesc prea mult o trăiesc deseori în prezența unui bărbat agreabil…
Femeile care iubesc obsesiv sunt împovărate de teamă – teama de singurătate, teama de a nu fi demne de iubire, teama de a nu fi ignorate, abandonate sau distruse.
Și în final, sunt acele femei care sunt atrase obsesiv de ideea de a schimba bărbații de lângă ele și de ai transforma în parteneri ideali.
Ei bine aflați că cheia este să înveți cum să duci o viață sănătoasă, satisfăcătoare, liniștită, fără a depinde, pentru a fi fericită, de cineva.
Și surpiză nu EL e cel care trebuie să se schimbe, ci TU. Deci femeia trebuie să-și direcționeze energia spre propriile ei interese pentru a cunoaște fericirea și satisfacția, indiferent de comportamentul partenerului.
Finalul este oarecum grăbit. Ultima parte în care s-a încercat oferirea soluțiiilor cerea o analiză mai profundă.
