Recenzie Lectii de dans pentru varstnici si avansati de Bohumil Hrabal

Titlu: Lectii De Dans Pentru Varstnici Si Avansati
Autor: Bohumil Hrabal
An apariție : 2015
Editura: Art
Nr. Pagini: 152
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Adelina Sănduleac
Publicată la 12.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie Lectii de dans pentru varstnici si avansati de Bohumil Hrabal
4 (80%) 1 vote

ACUM GĂSEȘTI LECTII DE DANS PENTRU VARSTNICI SI AVANSATI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

tragedia stăpâneşte  lumea, iar scriitorii au mereu un subiect despre care să scrie

Cu Lecţii de dans pentru vârstnici şi avansaţi închei seria de autor Bohumil Hrabal disponibilă în bibiloteca personală şi, trebuie să spun, au fost unele dintre cele mai plăcute ore petrecute pe tărâm literar.

Atunci când vreau mai ales o evadare şi doze considerabile de amuzament, e bine să ştiu că acest “medicament” îmi este aproape, ca să îl pot reciti.

În Lecţii de dans… am asistat la o desfăşurare mai neobişnuită de text, care curge neîntrerupt, şi fără dialoguri. Nu sunt implicate personaje sau evenimente direct, ci doar prin menţionarea lor de către protagonist.

În felul cu care mă obişnuise deja, scriitorul praghez învârte din vârful unei baghete tot felul de nuanţe, trecând rapid şi fără niciun fel de pregătire prin umorul minunat, meditaţie, religie, dragoste, moarte, sinucideri, crime, imperiu, maniere, vise, idealuri şi încă multe altele.

Fostul pantofar de lux – “considerat un inginer al piciorului uman” –  aflat la o vârstă avansată, deapănă amintiri din viaţa sa, cu aerul că sporovăieşte chiar fără scop sau audienţă.

Aici mi l-am  putut  imagina parcă ( mai mult decât în restul titlurilor citite) aievea pe omul acela mărunţel, inteligent, având un chip cald, care trăncănea adesea  în faţa obişnuiţilor de la “Tigrul de aur” şi având mereu la îndemână marea sa dragoste: berea.

Zecile  de culori pe care le parcurgem într-o viaţă de om – pentru că, nu-i aşa, niciodată nu este doar despre alb sau negru – sunt surprinse de Hrabal prin personajul său, căruia îi dă sarcina ( sau ocazia ) de a-şi aminti, de a visa, de a spera, de a medita, de a… împărtăşi.

Şi, dacă ar trebui să descriu printr-un singur cuvânt ce îmi inspiră numele său, aş spune: umanitate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Bohumil Hrabal.

Revolverul nu poartă noroc, preotul patrulează prin curte luptându-se cu ispita feminină de peste gard, mândria de a umbla îmbrăcat ca un funcţionar de la bancă, admiraţia pentru Renaşterea europeană, ghicitoarea, semnificaţia viselor, manualul de igienă sexuală, manierele din vremuri trecute, papa, împăratul, banii care puteau cumpăra orice, sensibilitatea “de prinţ saxon” – sunt numai câteva dintre aceste frumoase baliverne care alcătuiesc universul hrabalian. Un univers din care, desigur, nu vom şti niciodată câte sunt braşoave şi câte …realitate.

Personal, am simţit această carte ca pe un puzzle, în înţelegerea căruia am pornit din sens opus; adică, desfăcând una câte una secvenţele din marea frază, şi revenind apoi, să înţeleg acest puzzle pe care l-aş numi, o viaţă de om.

Bohumil Hrabal ( 28 martie 1914, Brno – 3 febr 1997 Praga) este unul dintre cei mai importanţi scriitori cehi ai sec XX.

În spatele poveştilor sale fără fasoane, stă un absolvent de studii juridice ( Univ Carolina, Praga ) şi un titlu de doctor obţinut în 1946.

Începând cu Vorbele oamenilor (1956), apoi Perla în adânc (1963) se impune ca un scriitor valoros, care cucereşte deopotrivă cititori şi critici.

O vreme, mai multe dintre operele sale nu au fost publicate în Cehoslovacia, circulând însă sub formă de samizdat ( clandestin); altele au cunoscut ecranizări importante.

dacă nu ar fi fost un norişor întunecat care planează asupra mea, aş fi putut face lucruri măreţe (pag.81).

NOTĂ: 8,5 / 10

ACUM GĂSEȘTI LECTII DE DANS PENTRU VARSTNICI SI AVANSATI PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

buna optiune pentru relaxare, ofera numeroase teme de meditatie, starneste rasul si buna-dispozitie

Aspecte Negative:

textul pare un suvoi care navaleste cu zeci de nuante si secvente, iar pe alocuri cele relatate nu stau chiar sigur in picioare

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.