O carte care trezește sentimente amestecate dar și te ține cu sufletul la gură. Te repugnă, te șochează, te impresionează, te face curios pentru a te lăsa cu gura căscată până la sfârșit.
William Stanley Milligan, în vârstă de 22 ani este arestat și învinuit de săvârșirea a trei violuri. Însă, fiind declarat drept inapt mintal din cauza tulburării de personalitate, Milligan este absolvit de pedeapsă. Astfel, el devine prima persoană din America declarată nevinovată ca urmarea a unei astfel de apărări. Drept consecință, cazul său a stârnit o adevărată revoltă în rândul MASS-media, dar și în rândul societății civile care îl vedea drept o amenințare.
Autorul prezintă deci aici istoria adevărată a lui Billy Milligan și a celor douăzeci și patru de personalități care i-au bântuit mințile.
Recunosc că aveam cunoștințe extrem de limitate la capitolul personalității multiple și ca urmare unele detalii din acest roman pur și simplu m-au lăsat perplexă. Acest caz a fost un preambul al momentului de cotitură din istoria dreptului și a psihiatriei.
Am fost încântată să descopăr că această carte are o continuare – “The Milligan Wars”. Însă, trebuie să recunosc că această continuare a istoriei m-a dezamăgit. Aici avem viața lui Billy din spitalele de psihiatrie, ședințe de judecată; discuții cu personalul medical, cu avocatul și cu așa numitul “scriitor”. Această carte a fost scrisă probabil pentru a da o continuitate primei cărți, însă în acest caz putea fi scrisă într-un mod concis.
Am citit de la autor în total patru cărți. Cea pe care o recomand, pe lângă “Mințile lui Billy Milligan” este “Flori pentru Algernon”, un roman care sensibilizează și mai mult.
Cine sunt acești oameni? De ce nu mă lasă să stau treaz?
Noi, eu, suntem niște ciudați, niște neadaptați, greșeli ale naturii.
Oare viața merită trăită în fălcile gropilor de gunoi pregătite de societate pentru cei cu mințile neadaptate la ea? Urâm cu toții spitalul ăsta, dar e locul care ni se potrivește. N-am fost prea acceptați de societate, nu-i așa?